Setkání mezi dortíky

034-1.vyjezd-besedy-2017Je libo klasický český dortíček, rakvičku se šlehačkou, kremroli, řezy, rolády, věnečky, indiány, či laskonky, vše vyrobené jen z kvalitních surovin, bez ztužovačů a náhražek, ale hlavně s láskou a dlouholetou zkušeností? Anebo jste dostali chuť na obložený chlebíček či bagetu? Nebo snad toužíte posilnit se kvalitní černou kávou nebo zeleným čajem. Máte chuť na stáčené víno či alkoholické i nealkoholické nápoje? Tak právě to vám splní v Cukrárně Jemnická v Praze-Michli, kde podle tradičních receptur cukrářské výrobky a občerstvení sami vyrábí a hned i prodávají, takže veškeré zboží mají stále čerstvé. Právě tam jsme zavítali. Proč? 

  V Cukrárně Jemnická v Michli – ZDE – proběhlo první letošní výjezdní zasedání Modelářské besedy Nagano. Roli hostitele na sebe vzal Jirka Novis se svou přítelkyní Jíťou, kteří k oné cukrárně patří. Jelikož oba v těchto dnech slavili svá výročí, nebylo možné odmítnout pozvání a nepřijít s kytkou na besedu.

  Pravda, někteří členové naší modelářské besedy se museli omluvit, protože třeba byli donuceni odjet do ciziny ke tchýni apod. I když pak posílali zprávy, že se taky mají dobře a že tedy nezávidí, bylo jasné, že jen mlží. Závidět museli, neboť v cukrárně se totiž ani tak moc neholdovalo sladkému, ale masitému. Hostitelé totiž příchozí překvapili kulinářskými výtvory naprosto vynikající chuti. Muselo jim to dát hodně práce.

  Po předkrmu ve formě chutných jednohubek a aperitivu následovalo podle libosti pečené krůtí stehýnko s výběrem dvou knedlíčků, se špenátkem nebo zelíčkem, navrch bylo možné podráždit žlučník vynikajícím způsobem propečenou a ochucenou krkovičkou s chlebem, anebo brilantními pečenými kuřecími křidýlky. Okurčička a další přílohy netřeba zmiňovat. Něco podobného se dalo v Naganu zažít v dávnějších dobách, ale určitě to nebylo tak dobré. Zapíjelo se pivečkem různých značek (co pil Kuba za nealko jsem nesledoval), nechyběly ani oblíbené lihoviny. Opravdu bez nadsázky Jirka s Jiťou jsou skvělí kuchaři a je potřeba jim za výborné pohoštění upřímně poděkovat.

  Besedovalo se rozumně o tradičních tématech, podobně jako v Naganu. Jen pochutiny na stole nejspíš asociovaly aktuální otázky protřepávané v součanosti ve sdělovacích prostředcích, tedy zda jíme produkty z Polska nebo od nás, jestli jsme nebo nejsme v EU občané druhořadé kategorie, jak to vidí někteří velkovýrobci potravin, ale také, jestli konzumovaná kuřecí křidýlka jsou značky „babiš“, nebo „antibabiš“. S rukama nad hlavou nás hostitel přesvědčil, že on jedině „antibabiš“. Raději jsem ani nechtěl ukázat v praxi pokladničku EET, kterou jsem zahlédl na prodejním pultu. Bude to ještě zajímavý půl rok do voleb 🙂

  Dokumentace akce i její zveřejnění je se souhlasem hostitelů a nejedná se o komerční sdělení!

Obrazová dokumentace

Foto hlav aj.

.

Rubrika: ZPRÁVY

1 komentář

  1. Jirka a Jíťa napsal:

    Ještě jednou děkujeme všem za účast a Honzíkovi za pěknou reportáž. Doufáme, že toto setkání nebylo poslední a příště se sejdeme ještě ve větším počtu. Budeme se na Vás v budoucnu těšit…
    Jirka a Jíťa

Vložit komentář

Text komentáře: