Šedesátkrát zvětšující miniaturní mikroskop s osvětlením LED

010-mikroskopNení to poprvé, co se zaobírám dobrým viděním v souvislosti s tvorbou modelů. Někomu se může zdát, že to je otázka (mého) stáří, resp. stárnoucího zraku. Ale myslím si, že dobře vidět je důležité pro každého modeláře. Již v seriálu příspěvků o nářadí jsem zařadil jednu kapitolu o optických pomůckách – ZDE, několik další příspěvků „o vidění“ jsou na jiných místech webu. V době, když jsem psal citovaný seriál, možná ještě nebyly snadno dostupné maličké mikroskopy, které se za určitých okolností mohou hodit. Tak o jednom takovém pojednám nyní.

  Jak z námo, v případě potřeby pozorování ve zvětšení máme k dispozici lupy a všelijaká zvětšovací skla, brýle s vyměnitelnými dioptricky zvětšujícími skly atd. Pro ještě větší zvětšení pak poslouží mikroskopy. Nechci se pouště do nějakého vyčerpávajího dělení optických pomůcek a už vůbec ne vynášet moudra o tom, kde začíná či končí makroskopie či mikroskopie. To by asi bylo nošením dříví do lesa. Na okraj jen zmíním, že na doporučení Luďka Aschenbrennera jsem si už dávno v bazaru foto-kino pořídil obyčejný objektiv z nějakého ruského Zenitu – od té doby prakticky nepoužívám lupu 🙂 .

  Zpátky však k mikroskopům. Tam kam chodím nakupovat některé nástroje a spotřební materiál pro zlatníky a hodináře mají na pultu (snad jako reklamní lákadlo) maličký mikroskop vybavený nějakým elektronickým obvodem, který přenáší obraz na 7“ monitor. Krásná věcička. Mockrát jsem se po něm zálibně otáčel. Když jsem tento produkt dohledal ve známých čínských e-obchodech, spočítal jsem si, že několik tisíc peněz za něj nedám.

Miniaturní mikroskop No. 9882

  V nabídce jiného dálnovýchodního e-shopu DX-Extreme jsem našel dalo by se říci extra miniaturní mikroskop, který jsem si objednal, díky ostražitosti celních orgánů min. financí řádně proclil, doplatil DPH a teď ho stručně představím.

  Podotýkám, že při prvním pohledu na „přístroj“ má člověk pocit, že si koupil přívěsek na klíče od auta. Při druhém pohledu (a vyzkoušení) kupodivu tento negativní pocit odezní. Přiznávám, že jsem z věcičky o rozměrech cca 40 x 40 x 20 mm za 3.15 dolarů doslova nadšen.

008-mikroskop 009-mikroskop

Obr. 1, 2 – Miniaturní mikroskop No. 9882

.

  Především oceňuji slušné dílenské zpracování a mechanickou odolnost. Papírová krabička, ve které byl mikroskop zabalen, se sice při letecké přepravě v bublinkové obálce zcela zdeformovala, ale samotný přístroj to vydržel. Neznámý výrobce mne dostal tím, že přibalil hezounké koženkové pouzdro, do kterého si tuhle miniaturní věcičku budu moci ukládat :-).

Podle návodu je deklarováno, že miniaturní mikroskop zvětšuje 60krát. To bohužel v domácích podmínkách nedokážu prověřit, ale proč by to neměla být pravda? Je takové zvětšení hodně, nebo málo? To záleží na individuální potřebě každého. Nedávno jsem si skypoval se Zdeňkem K., který mi poslal odkaz na recenzi „Kocoura“ v TT od firmy MTB – ZDE. Autor recenze kriticky hodnotí mj. i povrchovou úpravu (barvení, potisk aj.). To ovšem není prostým okem možné vidět. Teprve autorovy makrofotografie (mimochodem některé dosti nekvalitní) naznačují chyby na povrchu karoserie „Kocoura“. Čímž chci jenom říci, že okem „ozbrojeným“ např. zmiňovaným miniaturním mikroskopem lze odhalit detailní tvarové nepřesnosti, chyby laku a další problémy na povrchu modelu velmi snadno, na rozdíl od pohledu „neozbrojeným“ okem. A o to jde. Někdy je potřeba zkontrolovat povrch modelu ve velkém zvětšení. K tomu je miniaturní mikroskop ideální.

  Miniaturní mikroskop s osvětlením LED (označený jako No. 9882) má optickou soustavu nepochybně zhotovenou z plastových komponentů a jak již bylo uvedeno vyprojektovanou na šedesátinásobné zvětšení. Samotný přístroj tvoří dva tubusy (oba o průměru menším jak 20 mm a délky cca 30 mm), které jsou vzájemně propojené držákem. V prvním tubusu je optická soustava, ve druhém baterie s LED. Držák umožňuje naklopení bateriového tubusu.

  Optický tubus tvoří válcovitý kryt (B), ve kterém se pohybuje v posuvném válci adjustovaná sada čoček (objektiv) (C). Ve spodní části tubusu je připevněn kryt z průsvitné hmoty (plexi) (D), který se pokládá na pozorovaný povrch předmětu, a současně dovoluje průchod světla od LED.

  Bateriový tubus obsahuje tři baterie typu LR1130. V jeho spodní části jsou dvě bílé LED a jedna modrá1) (E). Jejich spínání zajišťuje dvoupolohový přepínač (F). Baterie zakrývá kryt baterií (H), na jehož okraji je trojúhelníková značka, uprostřed jsou vyznačeny šipky. Z boku jsou na horním okraji tubusu dvě značky, kolečko (OFF) a trojúhelník (ON). Otevření krytu baterií se provede mírným zatlačením krytu a jeho pootočením proti směru hodinových ručiček, až se kryjí značky na krytu a tubusu. Po výměně baterií se opačným způsobem kryt uzavře.

Mikroskop-No9882Obr. 3 – Schéma mikroskopu (z návodu výrobce)

.

Jak se pracuje s mikroskopem?

  Mikroskop se položí ve svislé poloze (kolmo k podložce) na povrch pozorovaného předmětu. Mikroskop bude spočívat na plexi krytu. Před instalací se vyklopí bateriový tubus.

003-mikroskop 004-mikroskop
006-mikroskop 007-mikroskop

Obr. 4, 5 – Dvojí osvětlení mikroskopu – dvě bílé LED (vlevo), jedna modrá LED (vpravo);

Obr. 6, 7 – Mikroskop instalovaný na zkoumaném povrchu; obraz v okuláru (pokud)

.

  V případě nedostatku světla se spínačem (F) zapne osvětlení pomocí LED (E). Může se svítit buď jednou modrou LED, nebo dvěma bílými LED.

  K okuláru (A) se přiloží oko a pozorujte se zkoumaný povrch. Zaostření obrazu se provede jemným vysunutím objektivu (C) nahoru nebo dolu, pomocí kroužku na okuláru (A); objektivem lze též otáčet. Správné zaostření je otázkou cviku. Nic na to není.

___________________________________

1) Jak vypátral Bohouš P. v originálním popisu mikroskopu na DX-Extreme, modrá LED je ultrafialová (samozřejmě, s určitým přesahem do viditelného spektra) a může sloužit na ověřování kontrolních znaků na bankovkách.

Foto hlav

.

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Bohouš napsal:

    Něco podobného, ale pro použití s mobilem: http://www.tinydeal.com/simplified-package-30x-cell-phone-microscope-with-led-light-p-144160.html

Vložit komentář

Text komentáře: