Dětský modelářský den na Sobínce

022-Sobínka2015 Přestože v Praze žiju už 41 let, stále mám potíže mít přehled o tom, kde se co zajímavého děje. Obdivuji lidi, co to za každých okolností vědí a ještě víc si vážím těch, kteří se o takovou informaci podělí. A tak se stalo, že jsem dostal v pátek večer mail, že v sobotu 30. května se na modelářském letišti Sobínka koná již 6. ročník dětského modelářského dne. Problém byl v tom, že jsem netušil, kde nějaká Sobínka leží. Paradoxně přesto, že to tam mám z Břevnova coby kamenem dohodil.

  Odpoledne na Sobínce foukalo, snesl by se i svetr. Vítr ale nejspíš rozehnal přeprškové mraky, co se z nich spouštěly kapky před obědem. Kupodivu to ale modelům letadel a vrtulníků ani moc nevadilo. Vždycky jsem si myslel, že vítr je hlavní nepřítel leteckých modelů. Když si vezmu ven své vrtulníčky a není bezvětří, ani je nezvednu ze země. Jenže, modely, které Páni Modeláři prezentovali na Sobínce, jsou z jiné kategorie. Hlavně co do velikosti a výkonu motorů. A potom, pánové to s nimi jednoduše řešeno umí!

  Na ploše se střídali muži různého věku (žádnou ženskou „za kniplem“ jsem tam neviděl)  s vysílačkami na krku a kroužili nad hlavami četných diváků s dálkové řízenými modely. Podle programu se jednalo o komentované letové ukázky RC modelů střídané organizovanými nekomentovanými lety. Nepochopil jsem sice rozdíl, což ovšem nebylo podstatné, protože stejně když hlas komentátora představoval aktéry a jejich šikovnost, z reproduktorů současně řvala jakási nekultivovaná muzika typu „Kabáti přeorávají Vypich“, a tak komentovaný výklad se stejně vyrovnal nekomentovaným letům. V řevu rádoby hudby nebylo pořádně slyšet slovo, natož pak vrnění motorů letadel. Ale to je snad jediná drobná výtka, kterou bych k prezentaci leteckých modelářů na Sobínce měl. Vše ostatní bylo super.

  Na trávníku za plotem, který z bezpečnostních důvodů odděloval prostor pro diváky a letový prostor, ležely na trávníku překrásné modely nejrůznějších letadel a vrtulníků vyvedené v různých velikostech a měřítcích. Návštěvníci tak měli možnost prohlížet si je z bezprostřední blízkosti. Nevyznám se, ale připadá mi, že letečtí modeláři nemají tak jednoznačně definovaná měřítka (jako třeba modeláři železniční). Třeba sportovní „trenér“ byl větší jak vojenský transportní letoun.

  Po letech jsem měl možnost vidět mistrovskou ukázku letu upoutaného modelu. Byl to mazec. Nebyl jsem schopen reagovat na předváděné manévry. Připomněl jsem si časy svých modelářský počátků kdysi na devítiletce, kdy náš instruktor stavěl upoutané modely. Když se mu někdy podařilo nastartovat spalovací motor, tak pak s modelem kroužil nad škvárou fotbalového hřiště tahajíc za lanka výškovky. Než model obkrouřil jeden okruh, chvilku to trvalo. Ale to byly dřevní doby modelaření v Čechách a na Moravě.

  Za vrchol vystoupení modelářů na Sobínce bych označil společnou letovou ukázku šesti či snad osmi modelů válečných strojů ze všech koutů světa. Obecně se míní, že ve vzduchu je místa dost, ale při rychlostech, kterými modely létají v relativně malém a omezeném prostoru (díky dosahu RC vysílačů), je fakt asi umění nesestřelit z oblohy jeden druhého.

  Jaký by to ale byl Dětský den bez atrakcí pro děti. Ty dovádivější se mohly vyblbnout ve skákacím parku, vyzkoušet si Aquazorbing nebo Bumper Ball. Ti šikovnější pak měly možnost díky sponzorům vyzkoušet si sestavení všelijakých modelů, nebo si (možná poprvé v životě) zkusit přeříznout dřevěný špalík obyčejnou pilkou. Pravda, ve stáncích to chvílemi vypadalo jako když slepuje celá rodina. Ale tak to má být!

  Čest a sláva organizátorům a také organizacím, jenž se na akci podílely. Podle všeho hlavní zásluhy patří Hobby centru 4 z Prahy 4, kteří s podporou sponzorů a dotace magistrátu se zasloužily o pěknou akci nejen pro děti. Ostatně, právě Hobby centrum 4 organizuje volný čas dětí po celý rok. A proto si myslím, že si zaslouží, abych i já – a to bez komerčních nároků – zveřejnil kontakty na ně:

DDM Praha 4 – Hobby centrum 4
Bartákova 1200/4
140 00 Praha 4
tel. 241731510
email informace@hobbycentrum4.cz
web: www.hobbycentrum4.cz

*  *  *

  Dlužno ještě zmínit, že 6. dětský modelářský den na modelářském letišti Sobínka měl okolo 20 sponzorů a spolupracujících institucí. Součástí doprovodného programu byla i ukázka techniky Vrtulníkové letky Policie ČR, vč. letové ukázky vrtulníku BELL.

Fotodokumentace

Foto hlav

Dodatek k fotodokumentaci z rána

Foto Fulda

.

Rubrika: FOTOGALERIE, VARIO, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

1 komentář

  1. Jindra napsal:

    Honzo, musím poznamenat, že jsi udělal chybu, že se ti ráno nechtělo z postele. Já vstal a tak jsem stihnul několik vrcholných čísel – třeba let vrtulníku Pavla Kefurta, což byl mazec. Taky jsem pořídil fotku kyprých děvčat s letadlem, což by se ti jistě taky líbilo 🙂 .

Vložit komentář

Text komentáře: