Výhybkový dekodér pro serva nové generace

vyh_dekPřed pár dny zveřejnil na svém webu Bohouš Partyk recenzi na výhybkový dekodér pro serva z dílny Víti Vaculíka – ZDE. Naprosto správně jej označil přívlastkem HiFi. Pravda, na trhu je nyní k dispozici hned několik dekodérů pro serva, ať už od renomovaných firem, nebo z malosériové výroby, jako např. náš DIGI-CZ 004-4. Vaculíkův dekodér se ovšem vymyká všednosti tím, že nejen skutečně modelově (tedy s „vysokou věrností“, jak zní význam HiFi) přesouvá jazyky výhybek, ale že pohyb současně doprovází originálním zvukem přestavované výhybky. Od nynějška lze dekodér objednat v N-šopíku pod označením DIGI-CZ 031 – Dekodér pro serva VV1 – ZDE.

Stručně o vlastnostech dekodéru pro serva VV1

  Jako obvykle, dekodér může ovládat až čtyři serva. Novinkou je, že serva nejsou trvale napájena. Napájecí napětí se na servo připojí pouze před jeho přestavením a ihned po přestavení se zase odpojí. Tímto způsobem je omezeno rušení serv v klidovém stavu a jejich dosti obvyklé „vrčení“, jako je tomu při použití jiných dekodérů. Tím pádem je nezanedbatelné snížení spotřeby celého systému.

  Autorovi se v nové konstrukci podařilo odstranit i jeden snad nejvíce kritizovaný projev servodekodérů ostatních výrobců, a to zákmit páky analogových serv při zapnutí napájecího napětí. Mimochodem, jak bylo dosaženo toho, že serva už při zapnutí systému necuknou, na což dosud nikdo nepřišel, to autor ve svém představení servodekodéru taktně pomlčel. Vyplynulo to až z diskuse na jednom mnou nečteném diskusním fóru. A jako vždy, v podstatě se jedná o triviální řešení.

  Podrobný popis dekodéru pro serva VV1 a jeho nastavení lze nalézt na webu autora ZDE.

  Dlužno dodat, že stejnou vlastnost (odstranění „cukání“ serva) má i další konstrukce Víti Vaculíka, kterou je přejezdové zabezpečovací zařízení, které již několik měsíců nabízíme pod označením DIGI-CZ 028 – Dekodér pro přejezdové zabezpečovací zařízení (PZZ) v našem N-šopíku – ZDE. Detailní popis je na stránce autora – ZDE.

K naprogramování dekodéru pro serva VV1

  Nastavit parametry servodekodéru lze nejlépe pomocí ovladače Multimaus, nebo kompatibilního. Základní parametry (adresu a kalibrování serv) lze provést i pomocí tlačítka na desce dekodéru. Pro pořádek (zvláště na adresu budoucích uživatelů, kteří odmítají číst návody a pak bombardují zoufalými dotazy, co mají dělat) zdůrazňuji, že u každého ze čtyř serv se samostatně nastavuje pracovní rozsah jejich páky, avšak společně pro všechny se nastavuje rychlost pohybu přestavníku.

  Dekodér obsahuje buffer (zásobník) pro příkazy – celkem do něj lze uložit až osm příkazů. Je tedy možné relativně rychle za sebou uložit příkazy pro přestavení výhybek, které se ihned vykonávají postupně jeden po druhém v zadaném pořadí tak, jak to bývá běžné i v reálu. V paměti EEPROM se ukládá aktuální poloha výhybky (přesněji řečeno, poslední poloha, do které měla být přestavena). Podrobněji – viz článek Partyka – ZDE.

Dokonalá vychytávka

  Dokonalost Vaculíkova konstrukčního řešení dekodéru pro serva spočívá v tom, že během přestavování jazyků výhybky je prezentován zvuk, který vydávají skutečné výhybky s elektromotorickým přestavníkem. Třešinkou na dortu je pak cvaknutí, které se v reálu ozývá synchronizovaně s dokončením pohybu jazyků při zajištění hákového závěru. A to je pecka! Právě tento detail oceňují i respondenti mnou nečteného diskusního fóra, kteří měli možnost dekodér testovat.

  Jak vysvětluje Partyk, „vzhledem k tomu, že každá výhybka má individuálně nastavitelný pracovní rozsah páky, který společně s rychlostí serv určuje dobu jejich chodu, musí dekodér spočítat přesnou dobu trvání zvuku od konce, a to tak, aby zůstal zachovaný zvuk hákového závěru. Tento výpočet dekodér hravě zvládá. Dobu chodu jazyků doporučuje autor nastavit na 2,6 – 2,8 s, tak jak je tomu u skutečných výhybek“.

  Jelikož pro reprodukci zvuku je použit jen jeden reproduktor, je vhodné jej umístit do kolejiště v blízkosti čtyř výhybek ovládaných servodekodérem. V praxi to bude např. některé zhlaví, uzel výhybek v nádraží apod.

Závěr

  Je nutné naprosto souhlasit s hodnocením, které v závěru své recenze uvádí Partyk: „… se znalostí jiných typů dekodérů si troufám říct, že tento (Vaculíkův) výhybkový dekodér pro serva je v současnosti na pomyslném vrcholu vývoje.“ V souladu s jeho názory zopakujme:

  • u servodekodéru VV1 je odstraněn zákmit páky analogových serv po připojení napětí,
  • což odstraňuje event. následné problémy s přetížením napájecích zdrojů v okamžiku zapnutí,
  • modelový pohyb přesunu jazyků výhybky odpovídá realitě,
  • pohyb jazyků je doprovázen autentickým zvukem (reproduktor pochopitelně není nutné instalovat, pokud se modeláři bude zdát, že „méně znamená více“).

  Co je ovšem nejpodstatnější? Po dohodě s autorem byla zajištěna prototypová výroba první limitované série tohoto „servodekodéru pro fajnšmekry“, který je možné si od nynějška objednat pod označením DIGI-CZ 031 – Dekodér pro serva VV1 v N –šopíku – ZDE.

Jako v případě ostatních modulů a dekodérů ze série DIGI-CZ však nebude možné si objednávat jednotlivé komponenty dekodéru (DPS, integrované obvody s nahraným softwarem apod.), ani požadovat úpravy dekodéru podle názoru či přání zákazníka. Teprve event. vyšší zájem zákazníků rozhodne o malosériové výrobě tohoto servodekodéru.

vyh_dek

Výhybkový dekodér pro serva VV1 (foto Vít Vaculík)

Video (B. Partyk) – ZDE

Zpracováno s využitím článků:

Vaculík, V.: Servodekodér výhybek s autentickým zvukem přestavníku. In: http://maximaus.unet.cz/vyh_full.htm

Partyk, B.: HiFi výhybkový dekodér pro fajnšmekry. In: http://www.masinky.info/2014/10/hifi-vyhybkovy-dekoder-pro-fajnsmekry/

.

 

Rubrika: DIGI-CZ, Elektronika, TECHNIKA, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Bohouš napsal:

    Dovolím si přidat odkaz na diskuzní fórum, které autor článku nečte:
    http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=4237&start=345#p158271
    Od uvedeného příspěvku se diskutuje o tomto dekodéru, zajímavá diskuze je však i před tím (alespoň některé příspěvky).

Vložit komentář

Text komentáře: