Dětský den v železničním muzeu ČD

074-MDD-Luzna-2014Svátek dětí první červnový den je u nás tradicí. Bezpočtukrát se dětem otevřelo i Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka. Ne jinak tomu bylo tuto neděli. Tentokrát se cesty parním vlakem s lokomotivou 477.043 v čele konaly z Lužné směrem na Žatec a Louny. Pražáci a Kladeňáci museli přijet autem. Do nekončené fronty k pokladnám jsme se postavili jen s Honzíkem, protože Aničku jsme kvůli angíně museli nechat doma. Bylo před desátou. Za ¾ hodiny jsme byli uvnitř.

  Nemám žádných kritických slov na adresu organizátorů, naopak, rád bych jim touto cestou poděkoval za moc pěkný den, který pro děti uskutečnili. Jen bych jim doporučil postavit se na chvilku do fronty mezi čekající lidi (a otrávené děti) a poslouchat, co by jim poradili, aby se netvořily ty obrovské fronty u pokladny. Zdá se to být hodně jednoduché.

  Kromě Papouška, který vozil pasažéry a pak si odfukoval vedle skládky uhlí a nechal se prohlížet, fotografovat a obdivovat, se na sluníčku vyhřívaly další exponáty muzea. Živo bylo jako vždycky okolo točny a remízy. Tam se nacházejí skutečné skvosty naší nedávné strojírenské historie. Mašinka na úzkorozchodné drážce se prakticky nezastavila, a to dneska jezdila zadarmo. Však taky byl Dětský den. Všechny výstavní místnosti byly plné návštěvníků.

  A co víc – pod břízkami se soutěžilo! Např. v zatloukání hřebíků, nošení vejce na lžičce, trefování se kolíkem na udici do hrdla láhve nebo lovení mořských potvor. Na všechny soutěžící čekaly ceny od sponzorů. My jsme vyhráli nákupní tašku s logem ČD, do které se vejde deset lahváčů. Praktická věc!

  Zdravě opečené klobásky či párek v rohlíku místo nedělního oběda chutnaly stejně jako svíčková od babičky. Od oleje a vazelíny umazané lokty, kolena, šortky a trička neměl jen Honzík. Jeden stařík mého věku říkal vnučce, která přišla zalískaná od šmíru a zjevně jí to jako správné slečně vadilo: „Vidíš, teď už víš, proč jsem chodil celý život v montérkách..“ Dodatečně mi při povídání na lavičce vysvětlit, že jezdil 40 let jako fíra a vnučka se divila, když si prohlížela staré fotky dědy, že je na všech fotkách v montérkách, zatímco její tatínek nosí každý den bílou košili a vázanku… Jo, děti vidí všechno jinak 🙂 .

Fotogalerie z Lužné

Foto hlav

Rubrika: FOTOGALERIE, PÁRA ŽIJE!, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

1 komentář

  1. hank61 napsal:

    Honzo. Hezké články a hlavně i celý web. Jinak mi bylo včera potěšením, poznat vás pražské mašinkáře na *semináři* U Váhy. Honza K.

Vložit komentář

Text komentáře: