SOLAGEL, aneb Amíci na nás nemají :-)

Elchemco_logo_150_uZa necelých dvacet dolarů si lze koupit u známé americké firmy MicroMark, podporující modeláře, teplem rozpustnou hmotu vhodnou pro výrobu forem odlitků. Hmota vedená pod katalogovým číslem 85652 má zajímavou vlastnost: lze ji používat opakovaně. Jelikož už dávno neplatí, že všechno co existuje od Aše na západ je to nejlepší na světě, zeptal jsem se u našich přátel v ELCHEMCo, s.r.o., Praha, zda-li nemají něco podobného. To by v tom byl čert, aby se šikovní čeští kluci nechali zahanbit nějakými Amíky. 🙂

  Nabídka firmy MicroMark je ZDE. Kdo neumí anglicky (jako já), jistě se už naučil používat googlův překladač. A kdo neumí ani to, tak doporučuji kliknout na záložku „Watch Video“. Tam je vše názorně ukázáno na videu. Ve stručném popisu k výrobku se uvádí, že hmota se v mikrovlnné troubě rozpustí za 1 – 2 minuty. Hodnoty nastavení trouby nejsou uvedeny, stejně jako není uvedeno, jak dlouho hmota tuhne. A to je škoda. Ze školního videa je totiž patrné, že rozpuštěná hmota je dosti tuhá a při míchání (špachtlí) se do ní snadno zanáší bublinky vzduchu. A to rozhodně není žádoucí. Otázkou je, jak rychle hmota tuhne a zda-li přitom stačí bublinky vybublat.

  Jak se dalo očekávat, svým dotazem do ELCHEMCo jsem se trefil do černého. A z principu jsem opravdu rád, že opakovaně použitelný „silikon do formy“ si lze koupit i v Praze, i když se nejspíš z chemického hlediska nebude jednat o naprosto jedno a totéž.

  „Kam se na nás nějací Amíci hrabou,“ pobaveně mi sdělil Ing. Kozelka, „podobný materiál z dílny ELCHEMCo nabízíme již dlouhá léta.“ A tady je důkaz – ZDE. A dokonce totéž prodávala i Druchema – ZDE.

.

SOLAGEL

  Ona jednosložková odlévací hmota pro výtvarníky, designéry, modeláře, štukatéry a kutily se nazývá Solagel.

  Solagel je po tepelné úpravě určen k odlévání pružných forem, modelů, tlumicích bloků pro vibrující a hlučné stroje určený pro přenos tlaku do 30 MPa. Vytvrzená hmota je vratná, tzn., že je možné ji opět roztavit a znovu použít. Při dosažení teploty cca 120°C se změní v rosolovitou až kašovitou hmotu, která postupně řídne a při teplotě 175°C nabývá homogenní charakter medovité konzistence. Zahřátí lze provádět např. v laboratorní sušárně nebo v duplikátorovém hrnci na svařování mléka, kde se místo vodní náplně použije náplň oleje či glycerinu. V roztaveném stavu je Solagel připraven k odlévání do předem připravených forem. Při teplotách nad 180°C dochází k rozkladu hmoty. Za teplot nižších než 160°C není hmota vhodná k odlévání pro nízkou konzistenci a špatné odvzdušnění.

  Solagelové formy lze dlouhodobě skladovat a bez nutnosti separace do nich lít sádru, beton, plastické hmoty apod. Formy snesou mnohonásobné použití. Dají se opětovně roztavit a použít na jiný výrobek.

  V originálním balení se jedná o bílou pastu střední konzistence bez výrazného zápachu (standard). Jak už je uvedeno, tavitelnost je při 175°C, po rozpuštění je bezbarvá až slabě nažloutlá medovité konzistence. Po vychladnutí vznikne pružná hmota. Skladujte v suchých krytých skladech při teplotách (+5 až +35°C). Přípravek není klasifikován jako nebezpečný. Půlkilové balení přijde na cca 130 Kč, kilové balení něco málo přes 200 Kč (bez DPH).

.

SHAPEPLAST

  S jinou „opakovaně použitelnou“ hmotou máme své dlouhodobé zkušenosti. Jmenuje se Shapeplast a máme ji běžně v nabídce N-sopíku – ZDE. Původní konzistence Shapeplastu je ale trošku odlišná – jedná se o drobné granule, které se rozpustí v asi 60°C teplé vodě, vytvaruje se a po vychladnutí má vlastnosti zhruba jako silon. Výrobek se může znovu v teplé vodě rozpustit a vytvarovat z něho výrobek nový. Tato hmota není vhodná k odlévání, protože při tvarování (za tepla) má hustotu asi jako med při pokojové teplotě.

  Autor děkuje za odborné informace pracovníkům ELCHEMCo, s.r.o., Praha

.

Poznámka: V žádném případě není moje lehká ironie použitá v textu míněna jako posměch komukoliv, natož Američanům z firmy MicroMark. Velmi rád a už dlouho u nich nakupuji a v drtivé většině jsem s jejich nabídkou spokojen, o čemž jsem i často referoval – i když, výjimka potvrzuje pravidlo – ZDE. Škoda, že v minulé době všelijací Kalousci zapříčinili, že obchod přes oceán (i na Dálný Východ) byl prostým lidem ztížen až znemožněn přihlouplými celními a jinými poplatky. Nemyslím si, že tohle všechno zachrání již téměř rozkradený stát.. 

Elchemco-baner_3

Rubrika: DÍLNA, Materiál, ZPRÁVY

komentáře 2

  1. Petr napsal:

    Dobrý večer, zaujala mě výroba formy ze Solagelu a měl bych proto na Vás dotaz. Při výrobě formy ze Solagelu je potřeba maketu nějak separovat aby se nepřilepila k Solagelu? Děkuji za odpověď.
    Petr

  2. admin napsal:

    Dobrý den. Osobně jsem Solagel nikdy nezkoušel, ale Ing. Kozelka z ELCHEMCo, který ostatně poskytl podklady pro zmíněný článek, jistě ano. Proto doporučuji položit dotaz právě do ELCHEMCo. Mailová adresa je ve žlutém rámečku v cit. článku, nebo po rozkliknutí odkazu na firmu. Zdraví hlav

Vložit komentář

Text komentáře: