Honzíkovy vláčky měly 18. září čtvrté výročí

Hlav-detail_1Jestlipak si vážený čtenář ráčil povšimnout, že včera, 18. září, oslavil web Honzíkovy vláčky už 4. narozeniny? Já si to uvědomil až dnes, i když pravda, včera jsem číši pozvedl. Ovšem kvůli zcela jiné záležitosti, hodně osobní; připil jsem na zdraví jedné milé osůbky, tak snad jí to pomůže. No, jelikož jsem od přírody skromný (platí ovšem, že skromnost = blbost)  🙂 , tak jsem samozřejmě k tomu nekulatému výročí webu neočekával záplavu děkovných mailů, květiny ani potravinové koše s kapalným obsahem. Téma pro příští besedu v Naganu je ale vyřčeno!

  Nechystám se k nějakému obšírnému hodnocení webu, protože hodnotit vlastní práci je hloupost, k čemuž jsem došel po celoživotním poznání. Napsal a prezentoval jsem za život milion všelijakých hodnocení, ale určitě ani jedno nebylo k ničemu. Papír snese všechno. Někde jsem četl, že nejlepší hodnocení napíše protivník. Přesto si neodpustím několik čísel:
  Od jisté doby (bohužel už přesně nevím, kdy jsem změnil statistické sledování návštěvnosti webu, ale bylo to hned někdy v prvním roce), tedy klidně říkejme od začátku, vykazuje TopList 304696  návštěv. Týdně se k webu v posledních měsících přihlásí okolo 2 až 2,5 tisíce čtenářů. V dlouhodobé statistice se můj web (mezi weby s touto tématikou) pohybuje na čtvrtém místě (za velkými modelářskými prodejnami), což z něj dělá jeden z nejčtenějších modelářských webů u nás. Tak to prostě je. A kupodivu, už nás znají i v USA, Německu, Itálii a dalších evropských státech, což jsou ale určitě naši lidé, kteří tam žijí. Nepočítám nikdy s tím, že bych vydával web v nějakém cizáckém jazyce. 
  Web obsahuje sedm samostatných stránek, má 36 rubrik a v nich už je 662 příspěvků. Nevím, kolik by to bylo vytištěných papírů, ale asi hodně. K článkům je registrováno 743 diskusních přípěvků. Povolit diskusi na svém webu pro mne byla černá můra. Zažil jsem totiž krásné začátky internetových novin (psal jsem pro Neviditelného psa Ondřeje Neffa) a vím, jak se v krátké době stala z diskuse čtenářů žumpa žvástů pitomců, kterých je na internetu přehršel. A jejich počty bohužel narůstají geometrickou řadou. Naštěstí WordPress, ve kterém tento web provozuji, dovoluje publikování diskusních příspěvků jen po schválení šéfredaktorem (což jsem sám) a navíc má dokonalé ošetření před spamy a nevyžádanými bláboly, kterých je internet přeplněn. I tak do redakčního systému každý den pronikne několik těchto pitomostí, v poslední době hojně v azbuce. Ty se ani nesnažím číst a mažu je hned. U nás doma se mluví česky.
  Nemohu nezmínit, že na konci října 2010 jsem přišel s nápadem udělat k webu HV zásilkový obchod pro modeláře, najmě pro ty, kteří holdují měřítku 1:160. Asi bych se zbytečně opakoval, kdybych chtěl popisovat proč a kvůli komu jsem N-šopík vytvořil. Myslím, že nemám skoro co měnit na větách obsažených ZDE. Tuhle službu dělám nikoliv pro kšeft (opravdu ne, nejsem na něm závislý, čímž se určitě vymykám politické ekonomii současnosti), ale v dobré víře (bona mente), že někomu pomáhám. A funguje to. Je jasné, že všemu jednou bude konec. Možná, že N-šopíku prodám, nebo jej začnu zmrazovat už v průběhu příštího roku. Věk se totiž nedá ošulit…
  Jestli výše kritizuji úroveň internetových diskusí, tak naopak jsem velice vděčný za diskusní příspěvky svých čtenářů (ať už učiněných na webu, nebo poslaných mailem, či sdělených osobně nebo telefonicky), kteří jsou vedeni snahou něco vysvětlit, doplnit, případně upozornit na chyby či nepřesnosti. Učený z nebe nespadl a chybovat je lidské, říkám si, a navíc při vědomí toho, že celý web dělám prakticky sám, těch chyb zase až tak moc není. Jo, že někdo se mnou nemusí souhlasit, když se rozhořčeně pustím do nějakého nešvaru ve společnosti, či do nějakého „nadlida“ (jak se mezi ostatními lidmi vidí třeba pan ex-poslanec Benda), to je normální. Aspoň pro mne. A neztotožňuji se také s názorem, že „politika nepatří na modelářský web“. Patří, patří i tam, protože politika je také o politicích, a kdybychom měli jiné politiky, kterým by šlo o blaho všech, o všeobecný rozvoj společnosti, státu atd., kteří by svojí usilovnou prací (pusou) nedopustili, aby jsme se za dvacet let dostali tam, kde jsme, kteří by nesledovali jen vlastní prospěch, atd., tak by obyčejní lidé mohli žít klidně bez strachu, že nebudou mít práci, měli by nejen na krásné živobytí, ale i na koníčky. Tak proto já nebudu dělat, že nic nevidím a takovou politiku a politiky budu palčivě kritizovat!
  Těší mne, kolika dalším tvůrcům modelářských webů jsem ukázal cestu k zaregistrování jejich produktů v rámci „Web archivu“ Národní knihovny. Prostě, stále platí, že příklady táhnou. Ale o to nejde, Důležitější je, že po nás něco zbude. Spisovatelé a novináři, co psali na papír, tyhle starosti neměli.
  Velmi si vážím autorských článků od kamarádů, kteří mi důvěřují. Škoda, že jich není víc. Ale je to tak, že někdo může být vynikající modelář a nic mu neříká psaní o své práci. A modelařit, průběžně si své dílo fotit a ještě o tom nakonec napsat, to je opravdu hodně náročné. Vím to a proto si cením každé spolupráce kamarádů. Možná, kdyby bylo na honoráře, bylo by to jiné, ale přes všechny poučky dřevního kapitalismu, ve kterém se nacházíme, stále existují lidé, kteří ne všechno přepočítávají přes zlaťáky.
  Takže, všem vám, kteří se na web Honzíkovy vláčky vracíte, kterým jsem třeba přinesl nějaké nové informace, či kteří jste našli poučení z modelářské práce jiných, upřímně děkuji za přízeň, Zatím se ještě nepřipravuji skončit.

  Vše dobré čtenářům Honzíkových vláčků přeje Jan Hlaváček

Rubrika: VARIO, ZPRÁVY

komentářů 5

  1. Bohouš napsal:

    Honzo, píšeš, že nejlepší je hodnocení od protivníka. Já se jako protivník necítím (až na to, že dělám podle tebe to polo-gigantické měřítko TT). Proto to nebude hodnocení, ale ani levné pochlebování (pochlebovače potřebují politici, protože ty naše by jináč nikdo jiný nechválil …).
    Tvůj web čtu něco víc než tři roky, tedy téměř od začátku. Když jsem se po mnoha letech vracel k vláčkařině, informace z něj a později i od tebe osobně mi hodně pomohly. A nejde jen o informace, ale také o zajímavé polemiky a blogy. Můžu říct, že Honzíkovy vláčky jsou u mne mezi dvěma weby z této oblasti, které čtu denně.
    Takže k výročí ti přeji samé slušné dopisovatele, srozumitelné dotazovatele a movité objednavatele v N-šopíku. A tobě osobně pevné zdraví a nervy, ať to všechno zvládáš bez ztráty kytičky.

  2. brejsak napsal:

    Samozřejmě za sebe a myslím i za ostatní modeláře mohu H.Hlaváčkovi poděkovat za pěkně fungující web a také za obchod, kterých v měřítku N je jako šafránu.
    Takže hodně zdraví do dalších let jak autorovi, tak i samotnému webu přeje brejsak

  3. Miloš napsal:

    Dobrý den, gratuluji k výročí. Také já mám Váš web v oblíbených a těším se na nové příspěvky. Vedle odborných informací se mi hlavně líbí Váš „sloh“, má to ducha…Hodně zdraví do dalších let.

  4. Jirka Nvlaky napsal:

    Samozřejmě se přidávám k výročí a Tvé výdrži. Díky tomu jsem získal spoustu nových kamarádů – modelářů. Dále držím palce.
    Jirka Nvlaky

  5. Michal D. napsal:

    Ahoj Honzo, blahopřeji Ti k výročí, kdy Tvůj WEB věkem opustil pleny a pomalu se chystá na zahájení školní docházky :-))
    Pravidelně Tvé strányk navštěvuji a děkuji Ti za mnoho zajimavých příspěvků a nápadů.
    Přeji Ti, aby se Tvůj WEB ve stejně skvělé kondici dočkal nejméně puberty 🙂
    Měj se, Michal

Vložit komentář

Text komentáře: