Jak na vodopád

V podstatě jako „vedlejší produkt“ testování všelijakých silikonových tmelů a dalších chemikálií, ze kterých se modeluje voda, jsem si ověřil možnost zhotovení vodopádu. Jelikož tento postup byl již stokrát zveřejněn, raději tento příspěvek řadím do rubriky „Znaš to?“, protože si myslím, že tohle zná opravdu snad každý modelář.

 

  Základem pro zhotovení vodopádu je vhodný silikonový tmel. Někdo doporučuje i disperzní lepidlo apod. Podle mne záleží na výběru silikonového tmelu. Taky jsem se spálil, když jsem si nejdříve (bohužel na doporučení prodavačů v Hornbachu) koupil transparentní lepidlo na polystyren místo silikonového akrylového transparentní tmelu. Není důležité slovo „transparentní“, ale „tmel“, protože oba prostředky (byť od jednoho výrobce) nejsou jedno a totéž. Ten tmel jsem sehnal v OBI (obr. 1 – 3).

Obr. 1, 2 – Tudy cesta nevede!!

Obr. 3 – Správná volba

  Pokud chceme vytvrzený tmel snadno stáhnout z podložky, je vhodné jej nanést na něco velice hladkého. Já použil hnědou lepenku, kterou jsem nalepil na kousek lakovaného sololitu. Aplikátorem jsem z tuby vytlačil silikonový tmel na podložku (obr. 4, 5).

Obr. 4, 5 – Tmel vytlačený z aplikátoru na podložku

  Nástrojem jsem tmel rozetřel (obr. 6, 7).

Obr. 6, 7 – Tmel rozetřený na podložce (rýhy jsou tvořeny ve směru proudění vody, tj. jedním směrem)

  V průběhu cca 24 hodin hmota vytvrdla, čím se změnila z bílé neprůsvitné na transparentní (obr. 8).

Obr. 8 – Schnoucí tmel asi po 6 hodinách

  Uschlý (vytvrzený) tmel si ale zachoval pružnost, takže jej bylo možné z podložky stáhnout. Nyní jej lze buď hned aplikovat do kolejiště, nebo si jej uložit do vhodného obalu pro budoucí použití (obr. 9).

 

 Obr. 9 – Stahování vytvrzelého tmelu z podložky dělám ostrým skalpelem

 Pozadí vodopádu, kam bude silikonový „odlitek“ přilepen, je nejspíš vhodné natřít vhodným odstínem barvy (ať už modrým, zelenomodrým, nebo v odstínu skály, ze které voda teče). Zde je na zkoušku zvolen odstín modré barvy (obr. 10). Obr. 11 je vyfocen z částečného profilu, aby byla patrná hloubka. „Odlitek“ se lepí nejlépe disperzním lepidlem, které je také po zaschnutí transparentní.

Obr. 10, 11 – Výsledek umístěný na modrém pozadí

Foto hlav

 

 

Rubrika: DÍLNA, Příroda, STAVBY, ZNÁŠ TO?, Zpracování

komentáře 3

  1. Boss napsal:

    Hustý!!!

  2. Tomáš napsal:

    Nepřiložil byste prosím fotku, jak vodopád vypadá v krajině? Je to moc hezký nápad! Děkuji za odpověď!

  3. admin napsal:

    Bohužel, takovou fotku nemám. hlav.

Vložit komentář

Text komentáře: