Zapomenutý pomocník, aneb Jak na míchání barev

Už dlouho mám v šuplíku jednoduchou míchačku modelářských barev na dvě tužkové baterie, kterou jsem koupil za necelých 10 dolarů u svého oblíbeného Micro-Mark. Leč zapomněl jsem na ni. (Občas je dobré si přerovnat skladové zásoby; člověk objeví hodně založených a zapomenutých věcí!). Když jsem tu věcičku vzal mezi odborníky do hospody, téměř jednohlasne zaznělo: „Jé míchátko na kafe z IKEA..!“

  Prdlajs IKEA. Tam pro modeláře nic nenabízí. Snad jen termosku na čaj s rumem, ale tu mají i nás v železářství. Tuhle věcičku až z daleké Ameriky vyráběnou v Číně jsem použil poprvé tento týden a hned k velké spokojenosti. Pravda je ovšem taková, že podobných strojků je na trhu více (viz několik odkazů níže), ale jen ten co chci popsat má samotný míchací nástroj hodně malý, takže jej lze strčit do malých nádob s modelářskými barvami. A to nechť je současně inspirací pro ty, kteří se rozhodnou si tuto věcičku udělat z domácích zdrojů.
  Míchačku barev (Paint Mixer – Micro-Mark, kat. č. 80975) tvoři nerozebiratelný plastový kryt. Do dutiny pro baterie, uzavírané posuvným víčkem, se instalují dvě baterii typu AA. Na krytu je jednoduchý spínač. Baterie napájí elektromotorek, na jehož osu rotoru se nasazuje odnímatelná míchací tyčinka (průměr 2,5 mm, dl. 95 mm), jež má na jedné straně nálitek s rybinou (k upevnění na osu motorku) a na druhé straně je zakončená nástrojem na míchání barvy. Jedná se o slisované tvarované plíšky o průměru cca 11 mm.
  Po stisknutí tlačítka se roztočí míchací tyčinka, která díky své délce a pravděpodobně i volnějšímu uložení osy motorku v „ložisku“ jemně kmitá do stran. To zvyšuje efekt promíchávání barvy. Otáčky nejsou velké. V návodu je jasně uvedeno, že zapnutí motorku se má provádět až po zasunutí tyčinky s míchacím elementem do plechovky s barvou. V opačném případě totiž dojde k rozstříknutí barvy. Po rozmíchání barvy se nejdříve vypne napájení motorku a teprve potom se nástroj vyndá z barvy.
  Po okapání barvy z nástroje jsem tyčinku volně obalil papírovou utěrkou a krátkým roztočením odstranil odstředivou silou zbylou barvu. Samozřejmě, po hrubém otření barvy je nutné nástroj umýt v ředidle (dobře to jde ve skleničce s ředidlem, ve které se nechá nástroj chvíli vrtět).

  Jak je možné vysledovat na internetu, „Paint Mixer“ pro modeláře je nabízen v několika variantách. Když říkám pro modeláře, tak nemám na mysli velké míchačky užívané například fasádníky, když míchají barvu na natření paneláku. Ono modelářské provedení stojí pod 10 dolarů, dokonce jsem objevil jedno za 7,5 € (plus poštovné, samozřejmě), takže je otázkou, zda-li se pouštět do domácí výroby, nebo si toto levné zařízení koupit. Z hlediska kvality rozmíchání barvy je míchátko rozhodně lepší než všechny špejle, párátka a skleněné tyčinky. Fakt se s ním pracuje dobře.

 

Foto hlav

Odkazy na zahraniční e-shopy:

http://www.modellbau-koenig.de/Werkzeug_/_Pinsel_/_Kleber_/_Airbrush/Werkzeug/Trumpeter_Paint_Mixer__i239_20974_0.htm

http://www.micromark.com/cordless-mixer-for-model-paints,7616.html

http://www.hobbymail.it/index.php?main_page=product_info&cPath=80&products_id=375

http://mfpilot.com/index.php?main_page=product_info&cPath=40_42&products_id=15

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZNÁŠ TO?

komentáře 2

  1. Jindra napsal:

    Stránky na domácí weby:
    http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/30100041/
    http://www.srovnanicen.cz/q/%C5%A0leha%C4%8D%20na%20baterie/?order=2&ff=1
    :o)
    Ale je potřeba si „upravit“ míchačku…

  2. hlav napsal:

    Tak až někdo vyzkoušíte ty šlehače pěny na kafe, tak dejte vědět… Já psal o „míchátku“ na barvy! Dostat do barvy jemňoučké bublinky vzduchu může být hodně kontraproduktivní :-). hlav

Vložit komentář

Text komentáře: