Mám radost i novou starost

Byl jsem „obdarován“. Kdybych ale vylíčil, jak k tomu došlo, nikdo by mi to asi nevěřil. Napadá mne, že ani Jan Werich by takovou pohádku nevymyslel. Prostě, získal jsem model parního stroje od člověka pokročilého věku, kterého jsem ještě minulý týden neznal. Z našeho náhodného setkání vzešlo přání, abych převzal štafetu a zajistil péči o model v budoucnosti. Pravda, model je v současnosti ve stavu, kdy nejde zatopit pod kotlem. A než se tak stane, čeká mne hodně práce.

  Nehledě na to, že budu muset hodně nastudovat a hlavně budu potřebovat pomoc lidí, kteří o modelech parních strojů něco vědí.
Současný technický stav modelu naznačují obrázky, které jsem narychlo pořídil po vybalení pokladu z krabice, kde několik let spočíval. Přestože je stroj částečně demontovaný (a vlastně jsem se nedozvěděl proč byl dementovaný), zdá se, že v pečlivě zabalených pytlíčcích a krabičkách jsou uchovány všechny ojnice, ložiska, regulátor, šroubky a matičky. Podle všeho bude problém s těsností kotle. Některá vyústění z kotle, zejm. pro manometr, se mi zdají být opravovaná hodně neodborným způsobem, o čemž by nejspíš podle donátora věděl nejvíce prapůvodní majitel. Ale podle donátora model fungoval.
Prozatím nevyjasněnou otázkou je pro mne výrobce tohoto modelu parního stroje. Vědět to, asi by se dala sehnat technická dokumentace. Nezdá se mi ale, že by to byl model a la „homemade“.
Jak už jsem řekl, čeká mne nastudování jedné velké nové kapitoly týkající se modelů parních strojů a také získání kontaktů na odborníky, kteří budou ochotní poradit. Několik pěkných webových stránek milovníků parních strojů jsem už objevil. Třeba se někdo ozve, nebo mi poradí, kam se obrátit o rady a pomoc. Děkuju předem.
Už jsem ve věku, kdy si nepotrpím na dárky k svátku či narozeninám – i když flaškou dobré slivovice nikdy nepohrdnu (tou i mimo jubilea :-)). Přesto však obdarování modelem parního jedním báječným mužem – který se narodil v době, kdy parní stroje byly na vrcholu technického rozvoje -, ausgerechnet dnes, když mám svátek, mi připadá až příliš nápadné… 🙂

Foto hlav

Rubrika: FOTOGALERIE, MODELY, PÁRA ŽIJE!, VARIO, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

komentáře 3

  1. Miloš B napsal:

    Vše nejlepší k svátku a těším se na Vaše další kroky s parním strojem. Sám ve škole /1.stupeň/ používám strojek Wilesco a Merkur – vždy s velkým úspěchem u dětí.

  2. Honza Stich napsal:

    Ahoj. Ja uplne zapomel, ze mas svatek 🙂 Tak vsechno nejlepsi. S tim parnim strojem ti preji hodne zabavy.

  3. PAKO napsal:

    Pěkný večer, mno kotel je udělán evidentně z hasícího přístroje, nádrž na líh či petrolej je z vařiče primus. Nic starého to není podle ostatních použitých materiálů. Možná něco (torzo) posloužilo jako základ. Ale pěknej kousek.

Vložit komentář

Text komentáře: