Novinky z katalogu Micro-Mark na zimu 2012

Ne že bych vyměknul v pomyslném boji s Kalouskem a spol. a jejich teorií o správnosti nekonečného zdražování a zvedání daní, neboť to co dělají je cesta do pekel. Setrvávám ve svém protestu a nebudu nakupovat pro N-šopík u amerických a asijských firem za stávajících likvidačních obchodních podmínek nařízených EU (na což se naši vládní panáčci odkazují). Nejsem ale sketa, takže se rád podělím o zkušenosti s nákupy pro sebe, resp. rád upozorním na zajímavé novinky mé oblíbené firmy Micro-Mark – ZDE.


  Američané i Asiaté se snaží seč jim síly stačí nějak přebít likvidační obchodní opatření EU, k čemuž používají především všelijaké slevové akce, až tak drastické, že si člověk říká, jestli ještě vydělávají. Určitě vydělávají, jinak by to nedělali. Moudří spoluobčané už dávno přišli na to, že když nám jmenovaný ministr zavedl, že stát proclí všechno, co je dražší jak 22 EUR, ať jsou náklady na vybírání této daně jakékoliv, no tak se prostě musí nakupovat po troškách. Vědí to už určitě i v Americe a Číně, protože přesně v této režii organizují jednu slevovou akci za druhou. Číňané např. už dlouho neúčtují odbytové náklady. I Američané mají na svých e-shopech každou chvilku podobné slevy. Že se vlk nažere a koza zůstane celá pochopitelně nikdo neřeší. 
  V novém katalogu na zimu 2012 představuje firma Micro-Mark několik velmi zajímavých věciček. Ale jsou tam k vidění pochopitelně i „stálice“, na které stojí za to také upozornit. Katalog je nově sestaven. A chytře. Začíná vším možným co modelář potřebuje na konci svého snažení – tedy vším pro povrchovou úpravu modelu. Jako novinka za pouhých 189 $ je kompletní sada na airbrush (vč. kompresoru) (# 50654). Jsou zde nové modely jednočinných, dvojčinných i profi stříkacích pistolí. Zajímavá je pistole s velkou nádobkou (# 85124) . Plastový sortiment (nálevky, skleničky) jsem ale nabízel v N-šopíku podstatně levněji; pro nezájem zákazníků jsem ale tento sortiment zboží zrušil.
  Už po několikáté se v katalogu objevují barvy ve tvaru fixy pro patinování kolejí aj. (rez a další odstíny) – # 84069. Bohužel, toto zboží je zakázáno přepravovat leteckou přepravou; proč to ale nevím. Fůra dalších aplikátorů pro nanášení lepidla, otvíračů zaschlých víček, kapátek atd. jsou věci čistě pro Američany, kteří tohle zboží vyžadují. Čech si obvykle poradí s hasákem a rezavým drátem :-).
  Rotační nářadí od firmy Dremel je velmi dobré, leč lze ho koupit levněji i u nás. Navíc na zdejší napětí. Naopak obráběcí nástroje jsou v USA levnější. Porovnával jsem třeba ceny 3M leštících kotoučků, které mám v nabídce N-šopíku. U Micro-Mark jsou o cca 10 Kč levnější za kus (což je dost), ale zase se jich musí koupit 38 kusů (ze 46 $). Všechny další stroje a strojky se vymykají našim cenovým možnostem…
  Vřele pánům modelářům doporučuji koupit si držák pro řezání tyčového materiálu (# 84388). Cena už ale přesahuje výše cit. limit. Kupodivu nikde jsem u všech zásilkových firem nenašel nástroj na broušení pilových listů a úpravu „šranku“.
  Co se bude vnoučkovi líbit je nově nabízený dřevěný organizér, ve své podstatě skříňka s šuplíčky a držáky na nářadí. Když Honzík viděl moji sestavu skříněk na pracovním stole, tak moc žadonil, že by taky takovou potřeboval. Zboží nabízené pod číslem # 85165 je přesně to, co se mu bude líbit. I zručný český truhlář by tohle asi uměl vyrobit, ale kdoví, jakou by si za to řekl cenu. Z Ameriky to vyjde na 860 Kč. K tomu clo, poštovné a měsíce vyřizování. Do vánoc to snad budeme mít pod střechou.
  Štípací pinzetu na vystřihování leptů (# 82393) jsem dříve nakupoval pro N-šopík, zájem byl velký. Mám za to, že cena šla dolu. Nyní 18,75 $.
  Bodovací kleště se stanici na pájení leptů je jistě vynikající věc, novinkou je 100 W komplet (# 85075), ale téměř 400 $ je nad moje možnosti.
  Zajímavou novinkou pro pájení malých dílů je samosvorná pinzeta s držákem (# 85151) za necelých 10 $. Držák umožňuje přidržovat pájené součástky nad pracovní deskou. Nově je nabízen přesný proražeč otvorů, kleště na přidržování řezaných trubiček a malé pákové nůžky. Další novinkou jsou dva stojánky na malé kleště (plastový a dřevěný). Ten dřevěný se už u nás prodává nejméně dva roky (v potřebách pro zlatníky).
  Co je ovšem nástroj k nezaplacení je pilka s pružným listem (# 82985). Tento nástroj (za necelých 10 $) je zřejmě na rozdíl od ostatních pilek vyroben starou tradiční metodou, takže pilové listy mají „šrank“. Proto tahle pilka (na rozdíl od pilek leptaných) skutečně řeže. A navíc, zuby má orientované k sobě, takže v záběru je při tahu. Účel snad nemusím vysvětlovat. Vynikajícím způsobem se s ní řeže a prořezává cokoliv, od polystyrenu přes dřevo po měkké plasty.
  Také svidřiky (např. # 60348) a všelijaké hlavičky pro upínání vrtacích nástrojů se vejdou do cenového limitu. Pozor při objednávce vrtáčků na údaj o průměru (v metrickém nebo palcovém systému). Na cenové hranici jsou vrtací přípravky a malé svěráky. U svěráků bych se ale asi trošku bál vůlí ve šroubu a na kleštinách, ale to jen proto, že tyhle věci se obvykle vyrábějí v Indii či Pákistánu a podle toho to vypadá…
  Kdo shání kvalitní jehlové pilníky, vč. nástrojařských (všelijak tvarovaných), určitě si v nabídce Micro-Mark vybere. Několik sad už jich mám doma.
  Nedávným hitem byly maličké elektrické šroubováky na dvě AAA baterie. Několik jsem jich v N-šopíku prodal, neboť jejich cena byla přijatelná. Leč jeden ze zákazníků přišel se šroubovákem, u kterého došlo k fatálnímu poškození převodů. Odhaduji, že byla překročena míra síly ruky při manipulaci. Důležitým poznatkem z demontáže poškozeného nástroje ale je, že náhradní motorky s převodovkou prodává v Berouně firma Snail Instruments (v mnoha verzích).
  Při listování katalogem jsem si také konečně vzpomněl, kde jsem viděl řezací nůž na polystyren. U Micro-Mark, pochopitelně! Ale je bezmála za 100 dolarů, a na to mne nenachytají :-). V Česku tyhle věci řešíme jinak a levněji.
  Co si ale možná pořídím je digitální hloubkoměr (# 84736). Není to sice novinka, ale 18,85 $ se mi nezdá moc. Ostatně, v kapitole měřicích pomůcek by si mohl leckdo vybrat opravdu hodně užitečné věci, které se u nás nedají koupit. Třeba jednoduché držáky, ze kterých se pomocí laťky dá zhotovit kružítko (# 83187). Přesně s tímto nástrojem kroužím oblouky na budovaném kolejišti. Nebo centrovač, což je nástroj, pomocí které lze najít střed kulatiny (# 82285). Oba nástroje se snadno vejdou do cenového limitu. Nebo speciální šablona pro kopírování tvarů (# 84652). Tyhle věcičky nabízím k půjčení v N-šopíku. Anebo… atd. Na konec výčtu zajímavých měřicích nástrojů a pomůcek jsem si nechal poměrové kružítko (# 14129), a to jen proto, že na jeho nákup mám velmi komickou vzpomínku.
  Když jsem si ho asi před 2 roky objednal, tak mi z M-M napsali, že bohužel toto zboží je vyloučeno z letecké přepravy. Což bych pochopil, kdybych si ho v USA koupil a pašoval ho na palubu letadla v příruční tašce. Ale v balíčku posílaném nákladní poštou? Notabene poslaném oficiální firmou se známým sortimentem? No, tak jsem si řekl, že Američani zase blbnou a jal jsem se hledat totéž u jiných prodejců. I narazil jsem na obchod někde v arizonské poušti. Našel jsem si ten obchůdek podle adresy na satelitní mapě a vskutku, kromě benzínky, saloonu a kaktusů tam byl u silnice už jen domeček s tímto obchodem. Nekecám. A ten pan obchodník mi tu „zakázanou“ věc poslal. A protože jsem byl asi první a na dlouho poslední Moravák, který u něho udělal kšeft, tak mi asi třikrát mailem poděkovat a měl velkou starost, jestli zboží došlo. Ale pozor, to poměrové kružítko nebylo jen tak obyčejné. Tyhle věci totiž používají námořní důstojníci při navigaci. A já dostal nikoliv nějaký indický šunt prodávaný M-M, ale nástroj z „ryzí“ mosazi, s ručně vyraženými ryskami a písmenky, navíc dokonale zabalený v devíti obalech všelijakého druhu, přičemž samotné poměrové kružítko spočívalo v překrásné kazetě z drahocenného dřeva! Jedním slovem – zážitek. Nic na tom, že jsem ho ještě ani jednou nepoužil…
  Vždycky když listuju katalogem firmy Micro-Mark, tak se zarazím u položky – u nás by se řeklo modelářská kostka (# 60714). Je to sada tří frézovaných úhelníků, jistě v pravém úhlu, které firma nabízí za bezmála 50 $. A to se mi zdá drahé. Asi je u nich zaplacená práce…
  Pro stavitele domečků M-M nabízí několik pomůcek. Jedna z nich je taková kovová deska s mantinely a magnety (# 60304), pomoci kterých se stěny modelu slepují skutečně pravoúhle. Tohle je myslím věc, kterou Čech nepotřebuje, ale bez které si Američan ani neprdne. Co ovšem naopak vřele doporučuji (a právě tahle věcička mi dneska přišla poštou) jsou speciální mosazné svěrky, které se dají velmi dobře použít nejen při lepení modelů, kde je potřeba dodržet pravý úhel. Vyrábí se ve čtyřech velikostech (# 14256, 60130, 14257, 60396) v Japonsku. Využil jsem slevové nabídky 2 za cenu jednoho a udělal jsem dobře.
  V nabídkovém katalogu Micro-Mark pro zimu 2012 by se asi dala vybrat fůra dalších užitečných věcí, které by se hodily do modelářovy dílny, ale i tak už toho bylo asi dost. Penízky se dají utratit i jinak…

 

Rubrika: VARIO, ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Jirka napsal:

    Bodovací kleště vypadaj dost zajímavě, možná by se to dalo docela jednoduše spáchat. V garáži se mi zrovna válí už nepoužitelné zbytky wolframových elektrod ze svářečky, tak to zkusím připíchnout na silný zdroj (nevyužitá stará trafonabíječka autobaterek) a uvidíme…

  2. Pavel-HP napsal:

    Se zájmem jsem si přečet a zajímavě počet. Při čtení se mi pořád do povědomí „cpala“ věta: … to u nás v Americe …
    Modelařině zdar a Honzíkovi nazdar – Pavel-HP.

  3. hlav napsal:

    Když se ti to povede, tak to sepiš, vyfoť a pošli ke zpublikování. Kdyby snad někdo uměl prověřit fukčnost staršího a velkého trafa, které se mi taky válí nevyužité v garáži po předchůdci, tak ho rád věnuju, jak se říká za odvoz. Jinak skončí ve sběrném dvoře… hlav

  4. Jaroslav Vorlíček napsal:

    Chtěl bych tímto vnést světlo do tohoto pojmu: „Bodovací kleště se stanici na pájení leptů je jistě vynikající věc, novinkou je 100 W komplet (# 85075)“. Nejedná se o bodovací kleště, ale je to letování na principu ohřevu v místě přechodového odporu – v místě dotyku vzniká přechodový odpor, na kterém vznikne teplo, tak jako u špatného kontaktu. Toto teplo se využije na pájení. Ve chvíli kdy dojde k spojení, tak „přechoďák“ zmizí a místo vychladne. Tím se již další místa na již sletovaném modelu nedají pájet – jde tedy pouze o první sletování. Tím bych chtěl upozornit pana kolegu ad 1) Jirka, že elektrody může klidně nechat v garáži.

  5. Jirka napsal:

    Bodovací kleště jsou špatný výraz pro toto zařízení. Klasické bodování znám, ale toto funguje tak, že elektrody jsou od sebe vzdáleny, položí se na pájený materiál, pustí se proud, ten prochází pájeným pájeným materiálem mezi eletrodami a tím ho ohřívá, takže se na něm rozteče cín. Už jsem to zkoušel a vypadá to, že to funguje. Udělat ještě klešte, aby fungovaly i jako „pinzeta“ a zahřál se v nich držený předmět, např. MS trubička. U mě to nejspíš skončí na špatné regulaci proudu nabíječky, slabší materiál mi shoří mezi elektrodami. Možná, že zdroj dostupný levně pro všechny by mohl být starý zdroj z počítače a k němu „ubastlená regulace“. Bohužel elektronika jde mimo mě, takže moje cesta bude přes výkonovou odporovou spirálu. Taky mě napadlo, jestli by to nešlo přidělat na starou klasickou pistolovou pájku, prostě místo smyčky dopředu dvě elektrody a jejich hroty kousek od sebe (2 – 3 mm). Když ji seženu, vyzkouším. Ale otázka je co pájka vydrží a opět regulovatelnost 0.

  6. hlav napsal:

    Na použití nesprávného výrazu „bodovací kleště“ již upozornil Jarda Vorlíček. Předpokládám, že se vyjádří i k vaším návrhům. hlav

Vložit komentář

Text komentáře: