Převodovka Tamiya TM70167

V nabídce Snail Instruments (Beroun) – ZDE – lze objevit fůru užitečných věcí. Třeba několik různých převodovek. Pravda, nejsou koncipované vysloveně pro mašinky a jejich pojezdy, ale jsou i jiné točící se či jinak se hýbající komponenty modelového kolejiště, kde lze tyto převodovky použít. Třeba taková točna – to je krásný příklad zařízení, kde nemá cenu vymýšlet vymyšlené a rozhodně se vyplatí použít profesionální výrobek, zvláště když se prodává za pár korun. Jindra Fučík mne navedl na převodovku od japonské firmy Tamiya.

  Nejsem placený agent ani Japonců, ani pana Hanzala z Berouna, leč přesto rád utrousím několik slov o převodovce Tamiya, nesoucí typové označení TM70167. Stojí 280,-Kč.
  Jedná se o stavebnici čtyřrychlostní převodovky, která má kromě kovových osiček všechny díly z velmi kvalitního plastu. Skutečnou „machrovinkou“ je, že pouhým různým sestavením koleček na hnané a předlohové hřídeli lze docílit čtyř různých převodových poměrů –  12,7 : 1 – 38,2 : 1 – 114,7 : 1 – 344,2 : 1. Rychlost otáčení hnané hřídele se uvádí 1039ot/min, 345ot/min, 115ot/min, 38ot/min, kroutící moment je 9,2 mNm, 27 mNm, 79 mNm, 223 mNm. Převodové poměry nelze měnit za chodu. Šestihranný hnaný hřídel má průměr 3 mm, Tento ani předlohový hřídel nejsou uloženy v kovových (např. mosazných) ložiscích. Převodovka má rozměry 70 x 30 x 23 mm, je napájena motorkem s napětím 3 V.
  Dlužno dodat, že v nabídce Snail Instruments jsou ještě další dvě převodovky Tamiya a několik dalších typů od jiných výrobců.

Ačkoliv největší převodový poměr zmíněné převodovky se zdá být hodně velký, ani těch 38 ot/min se pochopitelně nehodí k přímému napojení převodovky na mostovku točny. Kdyby se totiž lokomotiva na točně otáčela 38krát na minutu, tak by z ní nejspíš mašinfíra vypadnul, a pokud ne, určitě by se mu udělalo blbě jako Remkovi v Sojuzu. Není ovšem problém podle návodu Jirky Kubíka – ZDE – otáčení točny snížit na snesitelnou míru. Nemýlím-li se, stačí na to ozubené kolo se 38 zuby a šnek, aby se mostovka otočila jednou za minutu.
  A to je zatím všechno, protože experiment se připravuje. S vynikající elektronikou z dílny Jindry Fučíka – ZDE.

Obrázky jsou skeny pořízené z obalu stavebnice převodovky Tamiya TM70167

 

Foto hlav 

 

Rubrika: Mechanika, TECHNIKA, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: