Těžítka, aneb Mám hodného švagra

Proč vymýšlet vymyšlené? Na to ale člověk přijde s věkem, když už mu zbývá málo času. A pak také platí, že všechno již vymyšlené se dá dále vylepšovat, případně modifikovat. Má to však jistá psaná i nepsaná pravidla, která jsme si vryli do paměti my, co máme za sebou plodné roky budovatelského a zlepšovatelského hnutí. Dnes se na škodu věci spíš nápady kradou a bez ostychu se dokonce vydávají za své, byť nadále platí ochrana autorských (a jiných) práv, třeba jen k „obyčejné“ fotografii.

  Martin Pinta (Lokopin) mne navedl ve svém článku „Spirála“ (kap. Stavba) na nápad, jak si snadno a rychle pořídit těžítka na lepení kolejí (a čehokoliv dalšího) bez nutnosti obíhat antikvariáty a vetešnictví a shánět kilová závaží z pozůstalostí starých hospodyň. Pravda, pár závaží jsem sehnal, ale platit za každý další kus 60 Kč se mi už jaksi nechce. Mimochodem, do cit. článku Martin nacpal tolik moudrostí najednou, že by si za to zasloužil výroční cenu sepisovatelů modelových železničních moudrostí, anebo alespoň vyfotografování před kouřící lokomotivou.
  Když Martinovi došla trpělivost s hledáním zdroje pro nákup vhodného závaží, navštívil místního dodavatele hutního materiálu a nechal si uříznout ze zbytku tyčoviny profilu 55 x 55 mm 15 hranolků o délce 40 mm (aby se mu vešly mezi sousedící koleje na jeho TT-čkovém kolejišti).
  Jelikož jsem u nás na Břevnově nenašel místního prodejce hutního materiálu (nám tady dokonce zrušili i sběrný dvůr kvůli stavbě luxusních bytů zajisté pro další ruské zbohatlíky, kteří se do Prahy stěhují z Karlových Varů, jenž se už asi pro ně staly těsnými), požádal jsem svého švagra bydlícího na Vysočině, kde vím, že mají prodejnu hutního materiálu, aby se postaral. Jelikož ale sochám v N-kové velikosti, zmenšil jsem zadání – profil 40 x 40 mm, délka 25 mm.
  Jelikož mám velmi hodného švagra, dodal 15 kusů těžítek o průměrné hmotnosti 300 g dokonce natřené bílou barvou, čímž byl jednoznačně vylepšen Pintův nápad, protože moje těžítka nebudou rezivět! Jen cenové náklady nejsem schopen oznámit, protože švagr mi těžítka daroval. Říkám, že to je od základnu hodný člověk :-). Vždyť si taky vzal sestru mé manželky!

Obr. 1 – Patnáct kostek (nikoliv cukru) zhotovených z ocelové tyčoviny profilu 40 x 40 mm

Obr. 2 – Každý kvádřík váží cca 300 g

Obr. 3 – Řezací podložka OLFA s centimetrovou sítí dává tušit přesné rozměry těžítek

Foto hlav

 

Rubrika: DÍLNA, Nápady, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: