MUV v měřítku N na vlastní pohon

Vidět jezdit po kolejích šířky 9 milimetrů vlastní silou model MUVky, která navíc ještě svítí, to je skutečně příjemný modelářský zážitek. Pravda, „jenom“ v analogu, ale i tak! Jiří Kubík nám svoji MUVku ukázal v plné jízdě v sobotu 21. 5. 2011 na semináři ke konstrukci pojezdů. Nedal se dlouho pobízet a připravil i bleskovou informaci o základních technických charakteristikách modelu. (hlav)

  

  Model MUV je sletován z leptu od firmy Hekttor. Pohon je zabudován přímo do původního leptu, bez nového rámu. Ke zprovoznění modelu, jsou nutné tyto předpoklady:

– malý a silný motor,
– jemné převody s dostatečným poměrem,
– velmi malá kolečka

Motor

  Motor byl dovezen z Anglie. Jedná se o vysokootáčkový motor s neželeznou kotvou typu Faulhaber. Vnější průměr je 6 mm, délka je 10 mm, s hřídelí o průměru 0,8 mm je jeho délka 12 mm. Motor je na 6 V, zapojen je přes odpor 150 ohmů, za jízdy byl změřen odběr proudu 25 mA. Motor byl dříve odzkoušen v modelu T 211 (prasátko) s převodem 46 : 1.

Převody

  Převody mají modul 0,2 mm, šneková kola a šneky jsou vyrobené z delrinu (vyrábí ALSracing). Celkový převodový poměr je 32 : 1.

Pohon

  Poháněné jsou obě nápravy pomocí šnekové hřídele, a to kvůli dostatečné adhezi a sběru proudu. Po celé délce plošiny MUVky bylo nutné vybrousit drážku pro uložení hřídele. Pohon od motoru na šnekovou hřídel je kladkami a silikonovým kroužkem.

  Kolečka jsou upravena z  náprav Roco. Průměr byl zmenšen na 4 mm, výška okolků je pouze 0,5 mm, síla kolečka je 1,5 mm.

  Jeden pól napětí se sbírá přes osu náprav do rámu, druhý pól pak drátkem z izolovaných kol.

  Pro zvýraznění a efekt je model vybaven dvěma světlomety z LED SMD. Na ložné ploše je také uhotoven jeřáb z mosazných trubiček 0,8 – 1,6 mm a plechu 0,15 mm. Jako vzor posloužila MUVka z Českobudějovického depa.

  Model byl stavěn s důrazem na jízdu, nikoliv na detaily a modelovost (to jen kvůli případné kritice kolegů), a hlavně pro radost…

Obrazová příloha:

Text a foto J. K. Nvlaky
ilustrační foto v perexu Jan Štich

Přečtěte si také článek na stejné téma ZDE .

 

Rubrika: Dreziny, jeřáby aj., MODELY, Modely Jirky Kubíka

Vložit komentář

Text komentáře: