T-gauge se rozbíhá

Nedá mi to, abych se několika poznámkami a obrázky nevrátil k prozatím nejmenšímu železničnímu modelovému měřítku označenému „T“, které bylo představeno na Veletrhu hraček a modelů v Norimberku. Nikoliv poprvé, ale poprvé tak, že bylo možné vidět nový a životaschopný systém. Až donedávna se o měřítku 1:450 hovořilo jako o čemsi, co kdosi kdesi viděl. Slyšel jsem dokonce i fámy o kolejišti s kolejemi s rozchodem 3,5 mm kdesi ve sklepích Pentagonu, kde prý generálové plánují budoucí války. Je to tak, že lidská fantazie dokáže vyprodukovat všelijaké fabulace, když jim chybí hodnověrné informace. .

  Nechci si vymýšlet, ale podle všeho nebudou otcové nového měřítka „T“ vojáci, ale šikovní Asiaté. Tam mi ty titěrnosti víc sedí. Nicméně, rád se nechám poučit. Jak už jsem napsal ZDE, k prezentaci vláčků v měřítku 1:450 postačuje stolek velikosti školní lavice.
  V Norimberku kroužilo několik vlakových souprav po oválu s výhybkami na ploše dejme tomu necelého jednoho metru čtverečního na kolejišti, které bylo hodně podobné tomu, co si běžně staví modeláři. Tedy, byly na něm nejen koleje, ale i domečky a stromečky atd. Rozdíl byl pouze v měřítku. Při 450ti násobném zmenšení už lidé se slabším zrakem obtížně rozeznávají detaily. Ostatně, bez „neozbrojeného“ oka se už asi v tomto měřítku moc nevymodeluje. Ale nepodceňujme šikovnost lidí. Nedávno jsem slyšel, jak kdosi vytvořil nápis na hraně čepelky na holení. Při této činnosti prý musel sledovat tep svého srdce, aby své dílo nezničil… No, věřme či nevěřme, leč železniční modely ve velkosti „T“ jsou realitou, byť navozují úsměv, třeba když se porovná souprava ICE v měřítku H0 a T (jak je vidět na obrázcích). 
  Ptal jsem se zkušenějších, v čem je posun od loňska či předloňska. Jednoznačně v širším sortiment výrobků „T“. To může být dobré znamení jak pro obchodníky, tak i pro budoucí uživatele. Jelikož obchod mají v současnosti v rukou mladíci z Hong Kongu, lze od nich předpokládat agresivní obchodní politiku, která může pomoci k šíření tohoto měřítka mezi veřejností. Ostatně, zájemců přibývá, o čemž svědčí řada odkazů na YouTube. Stačí zadat „T-gauge“. Přibývá také počet specializovaných webových stránek, zejm. pak těch obchodníků, které tyto nové modely nabízejí. To co mi jeden z vystavovatelů dal do ruky na veletrhu přetiskuji. Třeba to pomůže těm, kteří se chtějí o „T-čku“ informovat.
  Nemám dostatek informací, abych se mohl rozepsat o technických zvláštnostech měřítka „T“. Obrázky, které jsem v Norimberku pořídil, nechť slouží jako inspirace k diskusi, kterou bych na webu Honzíkovy vláčky velice přivítal.

V současnosti prodávají T-gaude následující obchodníci:

GAUGEMASTER Controls Ltd.
Gaugemaster House, Ford Road, Arundel, West Sussex, BN18 OBN, United Kingdom
Phone:+44 (0)1903 884 321; Fax:+44 (0)1903 884 377;
Email: sales@gaugemaster.co.uk
Web: www.gaugemaster.com/

Hervé MARTINAT
Allée du Lez, Lotissement Les Rouveyrolles, 26790 BAUME DE TRANSIT, France
Email: mailto: auxptitsmodeles@gmail.com

Hobbies Plus
40 Tyers Street, Stratford Victoria 3862, Australia
Phone: 61-35145-6611; Fax: 61-35145-6611
Email: b67@vic.australis.com.au
Web: www.hobbiesplus.com.au/t_gauge_.htm

Japan Model Railways
Wiemeling 7, 591/4 Kamen, Germany
Phone: +49-2307-240938; Fax: +49-2307-240939
Email: info@japanmodelrailways.com
Web: www.japanmodelrailways.com/t-gauge/indexenglisch.html

Ramsay Model
43 Carlyle Place, Edinburgh, EH7 5RY, United Kingdom
Phone: +44 (0) 131 661 2235
Email: info@tgauge.co.uk
Web: www.tgauge.co.uk

Tower Hobby Ltd.
Fiat G, G/F., 181A-G, Wanchai Rd., Wanchai, Hong Kong
Phone: 852-2482-1223
Email: mailto: towerhobby@biznetvigator.com

TRAINAIDSA.INC
17700 Lisa Drive, Rockville, MD 20855 USA
Email: info@trainaidsa.com
Web: www.trainaidsa.com

Railway Shop
1/F, Flat A, Win Sun Mfg Bldg, No.2 Sun Hop Lane, Tuen Mun, Hong Kong
Email: railwayshop@ymail.com
Email: mailto: tgauge_official@ymail.com (customer service)

Více informací o T-gaude lze najít na http://photos.yahoo.co.jp/ph/railwayshop__official/ (web je provozován v japonštině).

Rubrika: FOTOGALERIE, MODELY, Velikost T (1:450), Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: