Povídání o leptech a pájení

Dnešní sobotní odpoledne bylo věnované leptům a pájení. Tak jak jsme se před časem dohodli, tak se také stalo. Průvodní slovo si připravil Viktor Pohořelý (pojezdy.eu), okolo „kulatého stolu“ jej doplňovali především Jan Cekul (Stavebnice železničních modelů z leptaných plechů), Jan Štich (Výtopna Hektor.biz) a Pavel Gulich (Pojezdy pro modelovou železnici).

  Lektor podal informaci o možných způsobech pořizování karosérií modelů železničních vozidel – z papírových předloh, odléváním, vyřezáváním z plastových desek a zhotovením z leptů. Výrobou a pájením leptů se lektor zabýval podrobně. Při praktických ukázkách představil mj. nové výrobky z leptů, které navrhl zejm. v měřítku N a TT (lávka, lavička) a jenž budou k dispozici na e-shopu pojezdy.eu.
  Přítomným předvedl úpravu leptu před pájením (ohýbání), technologii pájení hrotovou páječkou a hlavně ukázal postup pájení pomocí pájecí pasty a horkovzdušné pistole. Předvedl i přístroj na vibrační čištění v lázni, což je ideální ošetření leptů před jejich barvením.
  V průběhu semináře se účastníci seznámili i s 3D tiskem karoserií železničních pojezdů (blíže ZDE) a měli možnost si detailně prohlédnout četné ukázky hotových karosérií a pojezdů zhotovených účastníky semináře.

Foto: hlav

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: