Stará štěrkovna od firmy Faller v N-ku

Hned když jsem objevil v katalogové nabídce firmy Faller „Altes Kieswerk“ (kat. č. 222206), bylo mi jasné, že si tuhle starou štěrkovnu dříve nebo později koupím. Kamenolom je prostě v mých plánech kolejiště stejně důležitý jako pila. Už dříve mne pro jeho modelové ztvárnění inspirovali Béďa Rotrekl a taky Míra Roubíček, kteří mají excelentní kamenolomy. A snad ještě před nimi mne motivovali k této úvaze pánové „Moduláři Praha-Bubny“, kteří jeden takový modul plný bordelu, jaký se nenajde nikde jinde než v lomu, vystavovali na Smíchovském nádraží – ZDE.

  Problém byl jako obvykle v tom, že tuzemští prodejci tento „domeček“ na skladě běžně nemají. Tradičně jsem ho proto objednal na Kladně u manželů Valterových v jejich Mašinky.cz, protože tam je absolutní spolehnutí, že objednané zboží dodají. Tentokrát to ale kupodivu nebylo obratem; naštěstí o prázdninách jsem měl jiné starosti, jak stavět štěrkovnu.

Popis stavebnice

  Fallerovsky vybarvená krabička obsahuje vše potřebné, včetně didakticky velmi kvalitního obrazového návodu (nedodaný český text ani není potřeba) – obr. 1. Na první pohled zaujme barevné provedení dílů. Jak ty, které imitují betonové zdi, tak ty dřevěné, jsou vedle základního barevného odstínu probarvené dalšími odstíny, takže vcelku zdařile imitují prach a špínu, které jsou ve skutečné štěrkovně na rozdávání. Mezi plastovými výlisky je i jedno plato plné sudů a beden. Moc užitečná věc pro „klonování“ (ale o tom až příště).   
  Modely staveb od Fallera mají (na rozdíl od výrobků jiných značek) základnu, na které se ostatní díly postupně lepí. To sice může někomu vadit, protože může mít problémy s instalací takového modelu stavby do kolejiště, mne naopak tato „stavební pomůcka“ velice vyhovuje. Za povšimnutí stojí, že u modelu štěrkovny je v základně obdélníkový otvor např. pro protažení el. vodičů v případě, že si majitel chce objekt vlastnoručně osvětlit.
  Stěny objektu štěrkovny jsou z dvojího materiálu – čtyři hlavní díly (obvodové stěny) jsou světle béžové barvy, první poschodí je pak obloženo několika díly imitujícími prkenné stěny hnědo-červené barvy. Nad jednou částí budovy je sedlová střecha z šedivých tašek, nad druhou je prkenná střecha přetlučená svlaky a zatížená balvany. Na několika platech výlisků jsou pak různé doplňky, jako např. přístěnek, výsypníky, ke kterým patří dvířka výsypníků, korečkový výtah s kolejovým vedením, žebříky, prkenná konstrukce a již zmíněné sudy a bedny. Myslím, že není ostudou přiznat, že než „skládat puzzle“ je mnohem rychlejší při třídění stavebních dílů koukat jedním okem do návodu.

Slepení stavebnice

  Za velmi pozitivní považuji fakt, že zřejmě díky použitému (měkčímu) druhu plastu se jednotlivé díly velmi snadno a přesně odlamují z rámečků (lisovacích kanálů), a hlavně prakticky nepotřebují velké začišťování. To velmi urychluje práci. Pro lepení tohoto druhu plastu jsem použil super řídké lepidlo Tamiya (jak jsem byl poučen v prodejně Pecka, nejedná se o typické vteřinové lepidlo). Po přiložení dvou dílů k sobě stačí štětečkem nanést lepidlo zevnitř do rohu dosedajících hran, přitlačit díly prsty k sobě a za chvilku se dá pokračovat – viz obr. 2 – 4. Lepené plochy prkenných stěn jsem raději stáhnul svěrkami (obr. 5).
  Postupně jsem pak okolo budovy sestavil a přilepil přístěnek, výsypníky s dvířky, korečkový výtah s kolejovým vedení a prkennou konstrukci. Žebříky a prkny z jednoho plata jsem podle úvahy přilepil na několik míst okolo stavby – viz obr. 6 – 10.
  Jsa poučen z minulých staveb, střechy k domkům nepřilepuji, ale snažím se je instalovat jako oddělávací (účelné jsou dvoustranné samolepicí pásky, dokonce jsem už vyzkoušel i tzv. „suchý zip“). Je zde ale jeden problém, a tím je prosvětlování světla od instalovaných LED. U této stavby jsem si ale nedělal velkou starost s event. prosvítáním parazitní světla zevnitř, protože stavba jako taková naznačuje, že sem tam nějaká škvíra je účelem. Ale postupně.
  Takže střechy a jejich připevnění: Vymyslel jsem (a na jiných stavbách vyzkoušel) využití molitanových pásků cca 5 mm vysokých, které nalepím na „dno“ střechy tak, že molitan těsně dosedá na stěny a díky tření drží střechu na svém místě. Na obr. 6, 9 a 11 je molitan nepatrně vidět, neb jsem před fotografováním řádně střechu nedotlačil na své místo. Toto řešení současně dokonale zabraňuje pronikání světla zevnitř.

Osvětlení štěrkovny

  Výrobce s osvětlením štěrkovny nepočítá. Není ale problém osvětlení dodatečně instalovat. Jelikož osvětluji všechny sestavené modely staveb (ať už firemní, nebo svoje), i zde jsem použil LED. Usoudil jsem, že k osvětlení štěrkovny budou stačit dvě nástěnné lampy (vlastní výroby) a jedna LED dovnitř. Tentokrát jsem ani nevytvářel přepážky a nevylepoval vnitřek alobalem. Štěrkovna není vila ani uklizená nádraží budova.
  Nástěnné lampy umístěné na bočních stěnách (viz obr. 10, 13, 14) jsou zhotoveny ze žlutě svítící LED průměru 3 mm. Stínítko tvoří vyseknutý kroužek s otvorem z plastu tloušťky cca 0,5 mm a kousek smršťovací bužírky. Jeden vodič (od katody) je opatřen bužírkou.
  Pro osvětlení vnitřku štěrkovny jsem použil jednu LED o průměru 5 mm (byla po ruce), která svítí zelenožlutou barvou. Zavěsil jsem ji na špejli vlepenou pod sedlovou střechu (obr. 13 a 14). Samozřejmě, osvětlení uvnitř lze provést z jakýchkoliv LED. Jelikož u této stavby nebudu požadovat postupné zhášení o rozsvěcení jednotlivých světel, spojil jsem všechny tři LED do série s jediným rezistorem (580 ohmů) – Martin Pinta ze mne bude mít radost, že používám jím doporučenou metodu sériového zapojení LED.

Závěr

  Stavebnice „Staré štěrkovny“ od firmy Faller patří k dokonalým výrobkům. Stojí 385 Kč. Zdánlivě jednoduchá stavba je velmi členitá, což ji dává nádech reality. Všechny díly jsou perfektně dokonalé, dodávané nepoškozené, velmi dobře na sebe navazují (s výjimkou jediného detailu – viz text u obr. 2, 3, 4), i v měřítku 1:160 se výrobce snaží o maximum detailů, což se mu podařilo. Vylamování dílů z rámečků je snadné a přesné, nejsou k tomu ani potřeba kleštičky, stačí jednou či dvakrát ohnout díl a sám se odlomí z rámečku, přičemž prakticky není potřeba nějaké větší začišťování dílů. Sestavení stavebnice je relativně snadné, k dokonalosti prodávaného výrobku napomáhá velmi pěkně vypracovaný obrazový návod, který nepotřebuje text (resp. překlad). Imitace patiny formou probarvení jednotlivých dílů sice může některým uživatelům stačit, ale není nad kvalitní patinu prášky.
 
Obrazová příloha

Obr. 1 – Plastové výlisky jednotlivých dílů stavebnice „Staré štěrkovny“ po vysypání z krabičky. Obrazový návod je součástí balení

Obr. 2, 3, 4 – K základně jsem postupně přilepil podle návodu obvodové stěny a vjezdový tunel (na obr. 4 vpravo). Stěny mají v rozích zešikmení pod úhlem 45 st., takže díly jdou velmi přesně sesadit. V základně jsou vymezovací zarážky pro ustavení bočních stěn. I tak je třeba si před lepením zkontrolovat „na sucho“, zda-li díly přesně pasují. V mém případě jsem musel jednu vymezovací zarážku u úzké stěny zpilovat, aby stěna dokonala dolehla k bočním stěnám

Obr. 5 – Prkenné stěny jsou na základní obdélníkový korpus přilepeny. K dokonalému stažení lepených stěn jsem použil svěrky

Obr. 6, 7, 8, 9, 10 – Sestavená štěrkovna (z různých pohledů)

Obr. 11, 12 – Umístění LED, která zajišťuje vnitřní osvětlení štěrkovny. Na obr. 11 je patrné napojení jedné venkovní LED (nástěnné lampy)

Obr. 13, 14 – Osvětlená „Stará štěrkovnaů v šeru mé „obývákové dílny“ se tentokrát líbila i paní domácí, která jinak zuří, když jí z obýváku „dělám nádraží!“ (jak mé bohulibé modelářské činnosti s despektem přezdívá)

Foto: Hlav

Rubrika: Budovy, STAVBY

Vložit komentář

Text komentáře: