Mistr nás nechal nahlédnout zblízka na své modely i do modelářské kuchyně

Už když jsme překročili práh domu manželů Filipových bylo jasné, že smysl pro pořádek zde dominuje nade vše. Pečlivost a přehlednost v dílně Pan Modeláře je ukázková. Jako by měl přijet sám prezident mezinárodní organizace NAVIGA předat Karlu Filipovi další ocenění, a ne jen obyčejní modeláři z Českých Budějovic a Prahy. Všude klizeno, všechny stroje očištěné, nástroje uložené v účelných držácích, materiál je roztříděn v krabicích a zásobnících.

Srdečné přivítání od dvojnásobného Mistra Evropy a držitele bronzu z VI. mistrovství světa v St. Petrohradě v roce 2007 v sekci NS ve třídě F-4B senioři však proběhlo jako rovný s rovným. Obyčejně však lidé, kteří dosáhli v nějakém oboru vrcholu, jsou ve své podstatě velice skromní a o svých úspěších nemluví, dokud se jich někdo nezeptá. Kdyby mne Míra Roubíček nezavedl do chodby, jejíž jedna stěna je plně pokryt8 medailemi, poháry a diplomy, asi by mi ani nedošlo, s kým mám tu čest.

„Tak to je moje Calypso,“ ukázal Karel Filip na model minolovky, kterou nechal Jacques-Yves Cousteaue předělat na plovoucí oceánografickou laboratoř a se kterou uskutečnil bezpočet výprav po všech oceánech světa s cílem poodhalit tajemství podvodní říše. Zatímco abych mohl lépe fotografovat demontoval čelní stěnu akvária z plexi, ve kterém se proti oranžové malbě místnosti skví model lodě, kterou už okukovalo značné množství odborníků i laiků, odpovídal na bezpočet našich otázek k měřítku modelu, jeho velikosti, váze, vybavení, pohonům atd. Hlavně ale k technologickým modelářským postupům, které na stavbě modelu uplatnil. Většina palub a stěn je kupodivu s cuprextitu, hodně dílů je z kvalitního dřeva, drobné díly, vč. rámečků  u oken jsou odlévané z pryskyřic, na lodi je hodně mosazi a dalších barevných kovů. Všechny díly na modelu jsou vyrobeny ručně, i ty nejmenší. Ostatně, stroje v dílně, se kterými Karel Filip pracuje, patří k modelářské špičce.

Hodně času jsme pak věnovali diskusi o odlévání dílů z pryskyřic. Karel Filip vyzkoušel bezpočet odlévacích hmot. Kladně hodnotí neplněnou dvousložkovou rychletuhnoucí odlévací polyuretanovou pryskyřici Axon F16, která je vhodná především pro výrobu odlitků všeho typu. Pro zhotovení formy doporučuje tzv. „modrý“ Lukopren. Pro tvarově velmi náročné formy používá výrobek ElchemCo Praha, kterým je jedna z mnoha silikonových pryskyřic. Bohužel, typové označení na plechovce (ZA OO Transparent LT) se již neshoduje se současnou nabídkou firmy1). Poprvé jsem měl v ruce tzv. umělé dřevo a hned v několika druzích (lišící se odlišnou hrubostí struktury). Úžasný materiál, ale obávám se, že pro běžného modeláře cenově téměř nedostupný. Když už jsem zmínil dřevo, dobrou službu mu dělá limba, která má jemnější strukturu jak balza a lépe se zpracovává.

Více slov nejspíš není třeba. Tento článek totiž neměl za cíl zmapovat modelářskou tvorbu ani všechny finesy získané celoživotní zkušeností. Účelem je poděkovat Karlu Filipovi za přijetí a strávení hezkých chvil nad modelářskými problémy.

_____________________________
1) Firmu ELCHEMCO jsem požádal o konzultaci s cílem dešifrovat jejich velmi bohatý výrobní program

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: