Povodeň dostihla i kamaráda!

V pátek, 6. srpna 2010 jsme navštívili Luďka Aschenbrennera, majitele firmy ALSracing. Několik hodin po našem odjezdu se nad Frýdlantským výběžkem a okolím přehnala průtrž mračen. O důsledcích už dva dny referují média… „Spadlo nám tady 160 litrů na metr čtvereční,“ řekl mi do telefonu dnes v noci Luděk, který si nabil mobil z autobaterie, aby měl spojení se světem. „Víska je zatopená a bez proudu, ale jsme v pořádku,“ dodal. Jeho chalupou, bývalým mlýnem, se prohnala řeka. „V přízemí, kde mám stroje, bylo okolo 1,5 metru vody. Všechno je zničené,“ posteskl si Luděk bez toho, že bych v jeho hlase cítil zoufalství nebo depresi. Naopak. Po vyjasnění, že momentálně nic nepotřebuje, začal spřádat plány jak znovu a co nejrychleji firmu zprovoznit. Obdivuji jeho vitalitu!

  Po jarní návštěvě u ALSracing bylo dohodnuto, že je potřeba nalézt uplatnění pro Luďkovi geniální převodovky a další nápady pro železniční modeláře. Nám N-kařům sice vadilo, že přednost dostali H0-kaři a TT-éčkaři :-), ale když Luděk přislíbil, že ani N-kaři, nepřijdou zkrátka, dal se Zdeněk Krušinský do práce. Z leptů DK-detail zhotovil tři předlohy karoserií pro M131, M152 a Kyklopa. Dohodnuto bylo, že Luděk na ně připraví pojezdy.
  V pátek 6. 8. jsme se vydali i s hotovými karosériemi a dalšími plány na návštěvu do Vísky. Tato maličká vesnička není bohem zapomenutá, jak se obvykle říká. Vždyť o ní každý týden referuje v sobotním Právu rodák, fotograf par excellence, Miroslav Zajíc. Právě zde našel Luděk Aschenbrenner starý mlýn a v něm vybudoval strojírenský podnik, nemající srovnání v zemích české koruny…
  Střih.
  Seděli jsme pod přístřeškem, popíjeli kafe od paní domu a diskutovali a plánovali. Vůbec to nevypadalo, že za několik hodin se tudy prožene stoletá voda. O půl čtvrté jsme odjeli směr Bogodyňa a Žitava. V krámku s mašinkami na náměstí jsem zakoupili pár drobností, které naše modelářské „šopy“ dodávají za 6 a více týdnů.
  Když jsme se vraceli, tak nad Libercem bylo černo a začalo pršet. V deset hodin večer mi budějovický kamarád Zdeněk Krušinský poslal SMS, jestli vím, co se děje na severu…
  Nevěděl jsem, ale od té doby mám puštěné rádio. Už jsem si ale stačil zavolat s Václavem Kasíkem, býv. ředitel Českého rozhlasu, se kterým jsme pracovali na systému včasného varování obyvatelstva, a usoudili jsme, že reakce státu už nebyla liknavá, jako při povodních minulých. Když jsem ale viděl až po dvou dnech od průšvihu na obrazovce rozechvělého a vyplašeného Johna, novopečeného ministra vnitra, bylo mi jasné, že Nečas, další odborník na všechno, zalezl pod koberec a nastrkuje médiím oběti. Naštěstí se Langerovi nepodařilo zlikvidovat všechny odborníky, kterými disponoval HSZ a Policie ČR, takže akce na záchranu postižených lidí se rozběhla včas. Rozhodně díky panu generálu Mirku Štěpánovi (šéf HSZ), který přežil Langerovi čistky. Výrazně cenzurované bláboly dalších politiků jsou naštěstí v našem demokratickém a necenzurovaném tisku momentálně eliminovány, takže nikdo se nemůže ztrapnit.
  Zajímavé je, že ani pan super ministr financí Kalousek – o kterém jsem již před pár lety v jednom editorialu s nadšením napsal „ódu na radost“, když byl nucen opustit křeslo šéfa své rodné strany (KDu-ČSL), trapně mlčí! Jelikož ale všichni víme, že Kalousek je nezničitelný, nepřekvapuje, že t.č. nevyjadřuje své jinak trapné úvahy na téma „šetření“ (poté co se v minulosti spolupodílel na opaku), a zatím nenašel slov, aby dementoval své hloupé úvahy o plošném šetření, tedy třeba, že je nutné šetřit na hasičích, záchranářích či policistech, i když právě na těchto „zoufalcích“ je založena poslední kapka naděje pro postižené – třeba povodní. Dost ale vzpomínek na minulost a budoucnost!
  Čerstvé zprávy od Luďka Aschenbrennera: „Všichni jsme v pořádku, bydlíme v chalupě v patře, ale dole, kde mám stroje, je „hotovo“. Momentálně jsme v pořádku, nepotřebujeme nic, vodu a potraviny nám zajišťuje obec, hasiči a záchranáři. Oblečení máme, jídlo taky, jsme zdraví. Problém nastane do 14 dní, až začneme čistit a vysušovat. Vím, že budeme potřebovat pomoc při čištění objektu, strojů, výrobků…,“ řekl mi v noci do telefonu Luděk Aschenbrenner. 
  Obdivuji ho, nerezignoval, v rozhovoru jsem nepozoroval žádnou skleslost, žádnou „depku“, prostě počítá s tím, že bude pokračovat. Obdivuhodné! Držím mu palce. My modeláři ho moc potřebujeme!
  Na nás je, kamarádi, abychom mu pomohli.
  Luděk přiznal, že na kontu má pár tisíc Kč, protože zasekl sekeru na stroj, co bude moc užitečný pro všechny modeláře, a s jehož zprovozněním mu pomáhá Zdeněk Valter… 
  „Teď nepotřebujeme nic,“ říká, „všechno se uvidí během pár dní…“
  Není proto v současnosti třeba organizovat nějaké „záchranné akce“ typu vožení vody, potravin, ošacení. Ostatně, mosty jsou stržené, takže do Vísky se nedá dojet – kromě z opačného směru, z Polska. Ale, Aschenbrenner se během pár dní ozve sám, a bude definovat, jakou potřebuje pomoc, zřejmě ve smyslu čištění objektu a strojů atd. Potom se na vás, přátelé, obrátím znovu.
 
Hlav, 9. 8. 2010, 2:25 hod.

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: