Třetí workshop v režii Modely.biz

Workshop 3“, uskutečněný 12. 6. v kinosále Království železnic v Praze na Smíchově, byl opět věnován povrchové úpravě krajiny, ale přece jenom s trošku jiným obsahem. Stejní byli jen lektoři – Michal Dalecký a Daniel Buchtela (Model Scene). Právě výrobky této firmy (ale nejen ty) sloužily k prezentaci.

  Dan Buchtela nejdříve vysvětlil rozdíly mezi jednotlivými technikami osazování krajiny na železničních modelech. Zmínil se i o rozdílech z hlediska materiálového a cenového. Doporučil, že pro základ travních ploch na kolejišti (ale také zarostlých ploch v lese apod.) je vhodné kombinovat flokování statickou trávou s travními foliážemi.
  Na připraveném diorámatu ze styroduru (v poslední době jeden z nejdoporučovanějších materiálů) ukázal nejvhodnější přípravu podkladu, která spočívá v natření povrchu barvou (třeba temperovou) zeleného nebo hnědého odstínu. To proto, aby náhodou někde skrz foliáž neprosvítal bílý styrodur.
  V současnosti firma Model Scene nabízí již 40 druhů foliáží (v cenových relacích od 160 do cca 300 Kč za kus velikosti 18 x 28 cm). Jsou ve třech barevných odstínech (světle zelená, tmavě zelená, žlutá), které charakterizují roční období – jaro, léto a podzim. Nově se tento údaj dá poznat z poslední číslice v číselném značení výrobku (1, 2 a 3). Novými produkty jsou foliáže „lesní podklad“ a „násep“.
  K lepení se údajně nejlépe hodí disperzní lepidlo zn. DUVILAX DP20. Je levné, je ho za cenu cca 70 Kč v balení hodně a prodává se v kdejakém obchodním domě pro kutily a zahrádkáře. Jeho velkou výhodou je, že je značně husté a relativně brzo zasychá. Pro lepení foliáží se neředí (dvakrát zdůrazněno)! Po zaschnutí je lepidlo průsvitné, pololesklé. Ředí se jen tehdy, když se má dejme tomu na vypískovanou cestu přichytit sem tam někde tráva.
  Tuhle fintu s dvoumilimetrovou statickou trávou (podle Buchtela nejlépe typ HEKI 3360) si dovolím popsat. Souvisí totiž se zásadou, že foliáže se nestříhají, ale trhají. A právě mezery mezi jednotlivými kousky foliáže Dan Buchtela vyplňuje statickou trávou. Mezi dvěma prsty si vytvoří chuchvalec z travních vláken a tzv. „tupováním“ je vpraví do mezery mezi foliážemi, kde se vlákna přichytí k lepidlu. Přebytečná (neuchycená) vlákna vytřepe (zfoukne, vysaje). A je to!
  Druhou zásadou, kterou Dan Buchtela kladl na srdce svým posluchačům, lze nazvat „hledej inspiraci v přírodě“. Což tvrdím taky. Jde o to, že ani tak roční období nedefinují barevnost přírody, daleko více ji ovlivňuje voda. Suché, vyprahlé prostory jsou více zažloutlé jak prostory zavlažené. A tam, kde je nějaký přímý zdroj vody (studánka, potůček, bažina), tak tam matka příroda přidává na odstínu především zelené barvy. A přesně v tomto duchu lektor doporučuje aplikovat travní foliáže – tam kde je více slunce: světlá až žlutá. Ve stínu tmavší odstíny, stejně tak v roklích či u potoku.  Znamená to ale udělat si dostatečnou zásobu foliáží.
  I když jsem foliážemi od Model Scene nadšen, nebyl bych to já, abych neměl připomínky. Cena je první z nich. Při představě, že budu mít kolejiště o ploše cca 2 m2, budu (teoreticky) potřebovat 40 balení foliáží, takže musím našetřit více jak 7 tis. Kč. A to tam ještě nebudu mít ani jediný strom či keř. Druhá připomínka se týká měřítka. Ty bohužel foliáže Model Scene nerozlišují. U obyčejné travní plochy to je jedno, ale přesto. Právě ty nejhezčí „koberečky“, s kameny či větvičkami, ale nejsou přizpůsobeny pro malá měřítka (N, Z). Dřívko v borůvčí, které má průměr 4 mm a je dlouhé 25 mm, je v N-ku kláda o průměru 65 cm a délce  4 metry. To samé se týká foliáží s kameny. Prostě, přivítal bych variantní, tj. „jemnější“ řešení některých foliáží. Ale tohle mi nejspíš výrobce lehce vyvrátí…
  Program semináře sliboval novinky. A byly k vidění. Kromě zmíněných nových typů foliáží  Model Scene lektor ukázal i výrobky firmy Silhouette (http://www.mininatur.de). Naneštěstí se tato webová stránka natahuje neskutečně dlouho, jako kdyby měli server na páru, takže případní zájemci, kteří se chtějí přesvědčit „vo co gou“, musí být trpěliví. Nicméně, podle Buchtely jsou komponenty zmíněné firmy (které Model Scene dováží) ideální na výrobu keřů. Při bližším pohledu na tento produkt se zřejmě jedná o kombinaci přírodního materiálu (asi usušená rostlina Merlík chilský) a syntetických posypů. Cena je ovšem taky skvostná. Za krabici poloviční velikosti jako je krabice od bot chce výrobce cca 30 €. Keře jsou ale pěkné.
  Seminář jen v dopolední části navštívilo okolo 20 posluchačů a měl velmi zdařilou úroveň. Bohatá diskuse, všechny dotazy byly zodpovězeny, prostě – tentokrát nelze Království železnic naprosto nic vytknout, takže „palec nahoru“.
  Michal Dalecký je vlastně jediný prodejce v Praze, který podobné workshopy organizuje pro širokou modelářskou veřejnost. Z mého pohledu je škoda, že jich není více. Organizátor přislíbil uskutečnění workshopu „k návěstidlům“ (a vším, co s tím souvisí, vč. výkladu drážních předpisů), který by se měl uskutečnit poslední sobotu v srpnu. Dalším podzimním tématem by mohlo být „modelování vodních ploch“.

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: