A co LEDky? Ty zhasínáte?

Asi to znáte, když někde vyměníte žárovku, nebo celé svítidlo za LEDkové, tak se vám často stane, že zjistíte, že v noci „žhne“ a nezhasíná se. Velmi markantní to bývá v panelácích, nebo bytových domech, kde přívod k vašemu lustru běží v podlaze bytu nad vámi a je velmi pravděpodobné, že si horní soused položí souběžně na podlahu nějaký přívod, nebo prodlužovačku.

  Něco podobného se vám může velice dobře stát i s osvětlením v lokomotivě nebo vagónech. Vzhledem k tomu, že ve vozidlech nikdy není dost místa, proto se přívody dostávají velice blízko k sobě. Bohužel vzhledem k charakteru DCC signálu, navíc v kombinaci s komutátorovým motorem, dostáváme prostředí velmi náchylné na elektromagnetické rušení.

  Vzhledem k tomu, že kvalita LED stále stoupá, pro jejich rozsvícení stačí velmi malý proud. Proto začalo být aktuální „zhasínání“ LED v případě, že nemají svítit.

  Zní to sice odborně, ale není potřeba za tím hledat žádnou vědu. V podstatě jde jen o přemostění LEDky nějakou součástkou, která převede tyto extra malé proudy. Nejjednodušší je použít jednoduchý rezistor připojený paralelně k LED. Používají se rezistory velkých hodnot v řádech desítek až stovek kiloohmů (kΩ). Větší hodnota znamená menší zhasnutí.

  Pokud vám tedy ve vašem modlu stále prosvítá nějaké světlo, prostě použijte rezistor menší hodnoty. Blokovací rezistor se vždy umisťuje co nejblíže k vlastní LED. V mnoha případech přímo na vývody dané LED.

  V některých případech, zejména pokud se jedná o indukci harmonického proudu se používají blokovací kondenzátory. Tato metoda však není tak jednoduchá, protože kondenzátor je schopen energii hromadit a je nutné vědět, jak se jí následně zbavit.

  Tato metoda může být užitečná i pro příznivce analogového provozu. Tam se může stávat, že PWM regulátor umožní v rámci jednoho vozidla krátkodobě obrácený směr proudu, takže pak prosvítají „zadní“ světla.

Příkladové schéma:

.

Ilustrační foto v perexu zdroj ZDE

.

 

 

Rubrika: Elektronika, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: