Pošli příspěvek 'Zkušenosti s výrobou jehličnatých stromků pro modelové kolejiště' známému

Pošli kopii příspěvku 'Zkušenosti s výrobou jehličnatých stromků pro modelové kolejiště' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: Příroda, STAVBY, ZPRÁVY

komentářů 8

  1. joer napsal:

    Raz uvádzate bambusové vlakno, raz kokosové. Na tej tyči na popínavé rastliny je kokosové vlákno. Tiež to používam na kríky. O bambusovom vlákne som ešte nepočul.
    A ešte moja skromná rada, na stromky ihličnany je najlepší sisalový špagát, na vašej fotke to vyzerá na nejaký chemlon. Sisal je prírodný špagát svetlej farby po upletení stromku je nutné ho nastriekať na hnedo alebo tmavozeleno.

  2. admin napsal:

    Záměna „bambusové“ a „kokosové“ vlákno vznikla omylem při redakční úpravě textu autora. Omlouvám se. Hlaváček

  3. modeln napsal:

    Zdravim, ja som v minulosti pouzival na stromky stetiny z metiel, ale momentalne pouzivam uz len medene vodice, tzv.vlasove. Par foto na mojom rajceti; tu su z vrchnym posypom molitan http://alesoksa.rajce.idnes.cz/Ihlicnany-molitan-Nove/ a tu so statikou http://alesoksa.rajce.idnes.cz/Ihlicnany_statika-Nove/

  4. Andi napsal:

    Dobrý den, za sebe mohu doporučit stromky od Aleše „Baum“ Oksy. Je to to nejkvalitnější, co je na trhu a za rozumnou cenu. Všechny stromy, co jsem měl, jsem postupně nahradil jeho skvělými výtvory.

  5. Martin70 napsal:

    Článek a pokusy O.K. Za mě jen postřeh z fotek amatérského kolejiště a je to jen taková nuance, ale nesedí mě: zdá se mi, že některé stromy jsou celé uschlé a jiné zase zdravě zelené. Chtělo by to podle mě udělat jen na některých trochu suché a ulámané větve. To je takový krůček k dokonalosti mimo tedy experimenty s různými technologiemi výroby jehličnanů.(Sám jsem stromky nikdy nedělal, nebyl jsem v Rusku a padesát mě nude až za tři roky). Takže jen obecná rada platící pro více kolejišť. Však každý z nás byl v lese.

  6. modeln napsal:

    Martin70, ak to patrilo mne, a moje fotky na rajceti, tak na svoju obhajobu uvediem, ze nie su to fotky z kolajiska, ale je to len modul, ktory mi ostal s modulovky, a pouzivam ho uz len vyhradne na foteniestromkov, ktore vyrobim.
    A inak, vyrabam i stromy ciastocne uschnute apod., no robim len na objednavky, i stromy na foto su z jednotlivych objednavok.

  7. Jirka napsal:

    to modeln:
    prohlížel jsem fotky smrků, zdařilá práce. Chci se zeptat na postup – kovová kostra, nátěr barvou atd. je jasné. Co by mne zajímalo, je nanášení statiky: mně to vždy udělalo štětku na nádobí, flock byl rovnoměrně kolem celého drátu. Na fotkách to vypadá mnohem realističtěji.
    A je to jen flock tráva nebo ještě zahuštěné jemným molitanem? Nebo dvě vrstvy flocku – delší první (jemné větvičky) a kratší druhá vrstva (jehličí).
    Díky za odpověď, pokud to není výrobní tajemství. Jirka

  8. Jan Hlaváček napsal:

    Dobrý den,
    děkuji za diskuzní příspěvek k článku. Bohužel, nevím co bylo minulý týden, natož co psal autor příspěvku před 4 roky. 🙂 Našel jsem ale mail na Josefa Vondru, který Vám posílám privátně. On bude mít určitě odpovědi na Vaše otázky. Já to fakt nevím.

    Moje dílo jsou stromky s žíní (což jsem náhodou odkoukal u jednoho amerického modeláře), které mi vyšly super a jsem na ně pyšný; o nich se v článku taky hovoří a je tam odkaz na původní text. Ostatní stromky jsem pořídil „za babku“ od Číňana (velký pytel, bylo i na rozdávání kamarádům v hospodě), které jsem všelijakými molitany (ale rozhodně NE travními vlákny na flokování) atd. vylepšil a dokrášlil. Já jsem záměrně plánoval kolejiště do podzimu, takže jsem se vyřádil v podzimních barvách.

    Kupoval jsem všelijaké posypy zejm. od p. Poláka, ale i na výstavách v Rakousku a Německu.

    A nakonec jsem si koupil pár velmi pěkný soliterů od nějakého Poláka (národnost), který prodával na pražské burze a dva tři rovněž v zahraničí.

    Zastávám názor, že vyzkoušet lze v modelařině všechno, ale proč se snažit o něco, co někdo jiný dělá za pár korun mnohem lépe.

    Můj poslední postřeh je ten, že i u stromečků a keřů je nutné zvažovat měřítko. Jestli někdo říká, že to je jedno, tak kecá. Není to jedno. Velmi bije do očí na N-kovém kolejišti stromek určený pro H0. A opačně. Nejde ani tak o velikost, ale hlavně o provedení. Jemností kmenu, větví, jejich hustotou na kmeni, a hlavně výběrem foliáže (zejm. velikostí zrn, možná i jejich tvarem (u N-ka nemá cenu přemýšlet o lístečcích.). Ale to už je názor můj osobní, který nemusíte akceptovat.

    A pak ještě jedna obecnější zkušenost – makrofotografie je „kurva“, protože odhalí přesně ty detaily, které člověk nechce vidět. Jenže běžně není čas se s každou fotkou párat jako s nějakou produktovou fotografií pro katalog či časopis.

    Modelařině zdar. Zdraví Jan Hlaváček

Vložit komentář

Text komentáře: