Smutná zpráva pro železniční modeláře

Vymazlený Dům vláčků na pražských Petřinách zkrachoval

Po sociálních sítích začaly kolovat zprávy, že Dům vláčků, který sídlí v Praze 6 na Petřinách končí svou existenci. Následně tuto informaci webu MHD86.cz potvrdil Ivan Benetka z Domu vláčků.

  Důvodem ukončení činnosti jsou několikaměsíční finanční problémy společnosti Railway Builder s.r.o., která Dům vláčků provozuje. Na Facebooku (ve skupině modelová železnice H0) se objevily komentáře, že firma dlouhodobě neplatila nejen za nájem a propagaci, ale ani platy zaměstnancům a tvůrcům modelových kolejišť. V posledních měsících prý nebyly peníze ani na údržbu kolejišť a lokomotiv. Je velká škoda, že se firmě nepodařilo najít funkční ekonomický model. Proti smíchovskému Království železnic se na Petřinách jednalo o precizní modely kolejišť.

  Dům vláčků končí k poslednímu únoru 2017. Pokud chcete na Petřiny ještě zavítat, pospěšte si. Poslední otevírací den může být velmi brzy.

  A co bude s modely? Jsou nabídnuty k prodeji. Pokud máte pár milionů, můžete si koupit všechno. Cena za jednotlivá kolejiště se pohybuje v řádu statisíců.

• Napsal: Ondřej Matěj Hrubeš
• Datum: 18/02/2017
• Vydal: MHD86.cz

Zdroj: ZDE

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Dovětek, aneb Je mi to líto a ještě něco navíc (úvaha)

  Zpráva o nadcházejícím konci Domu vláčků, která se od včerejška šíří po internetu jako lavina, mne překvapila, asi jako mnoho jiných fandů modelové železnice. Rád jsem tam chodil s vnoučky, i sám, nejen pro inspiraci a poučení. Fandil jsem poctivé modelářské práci, kterou tam pár zkušených chlapů odvedlo. Bylo sice pár detailů, které mi tam jako člověku se zkušenostmi chyběly. Zmínil jsem se o nich snad srozumitelně v reportáži, kterou jsem publikoval před rokem a čtvrt ZDE. Ale to byl jen osobní názor, úvaha, směřující jen jako námět pro další zlepšení expozice.

  Ne tak je překvapující důvod, proč musí Dům vláčků skončit. Prachy! Prachy! Prachy!

  Hnus!

  Nechci přivolávat staré pořádky, to rozhodně ne, ale nejen staromilci mi jistě dají za pravdu, že společnost, která naprosto všechno přepočítává JEN přes peníze, nemůže být rozumná. Bohužel, takhle pitomý je v současnosti celý „náš“ tzv. západní svět. Bezpochyby jsou činnosti, které by si podle mne zasloužily rozumnou finanční pomoc státu. Třeba nadstavbové vzdělávání mladé generace (a třeba nejen mladé generace)! Mám na mysli vzdělávání v tom nejširším slova smyslu.

  Jestliže stát je například schopný doslova vyhodit z okna desítky či stovky miliard církvím, které ve státě s více jak 2/3 nevěřících obyvatel nemají prakticky žádné opodstatnění, nehledě na to, že církve si nikdy v historii žádné majetky nevytvořily poctivou prací a jiným legálním způsobem, jako to musela udělat většinová část společnosti, takže jim de facto není co vracet, proč stejně intenzivně stát nepodporuje nadstavbovou vzdělávací činnosti svých příslušníků? Když už jsem si zase naběhl na vidle a opět se navezl do církevních restitucí, dokončím myšlenku. Nikdo mi nevymluví, že církevní restituce byly de facto jen největší tunel, jaký zde byl od revoluce vymyšlen (Víťa Kožený byl v tomto smyslu jen obyčejný břídil) a díky zaprodancům (které ovšem nečeká žádný trest) doveden do finále. Důsledky tohoto zločinu poškodí několik generací našich obyvatel. Sakra, tak proč stát nemůže se stejnou intenzitou pomoci „zoufalcům“, kteří čas od času chtějí svým projektem přitáhnout mladé k nějaké smysluplné a chcete-li bohulibé činnosti, jakou je železniční modelařina?

  Jenže, on je to začarovaný kruh. Vím, že hlavním protiargumentem mých emotivních úvah bude tvrzení, že ať neblbnu, neboť záměrem pánů majitelů Domu vláčků rozhodně nebyla výchova mladé generace, ale finanční zisk ze kšeftu, který se nabízel. Bohužel, musím uznat, že tomu rozumím. Takže, ano! Proč by měl stát pomáhat krachujícímu podniku? To je stejná blbost jako nemít rád exekutory. Vždyť ti také vlastně jen brání práva oprávněných, kterým neplatiči ničí život?

  Nechci zabřednout do nic neřešící diskuse, zda to či ono bylo v minulém režimu dobré, nebo dokonce lepší, či že dnes to obyčejným lidem chybí. Tak či onak, nikdo mi nevymluví, že takové organizace, jakými byly třeba SVAZARM, tělovýchovné jednoty a některé další jednoznačně chybí. A to mluvím o tom, že klukům chybí aspoň rok vojny!! Aby ale nedošlo k mýlce: Nemyslím si, že by lidem chyběly takové nesmysly jako byl Pionýr, SSM, SČSP aj., vysloveně bezsmyslné spolky čistě s politickým posláním. Lituji zrušení těch smysluplných spolků. Vždyť kolik tisíc mladých kluků a holek prošlo v minulé době pod hlavičkou tzv. výcviku k obraně vlasti (jak to ve skutečno bylo, víme všichni) autoškolami, parašutistickým výcvikem, radiokurzy, modelářskými kluby, hasičským sportem atd.? A důsledek? Zatímco my, co jsme to zažili, máme alespoň nějakou (byť socialistickou) celoživotní zkušenost, ti dnešní mladí mají v tomto smyslu v mozku vakuum.

  Od zprávy o krachu Domů vláčků jsem se dostal jakoby k jinému tématu, ale jsem přesvědčený, že obé spolu velmi úzce souvisí. A když nic jiného, tak jsem se po čase zase vypsal z toho, co se mi často honí v hlavě. „Je něco špatného v království Dánském“; tuším, že tak nějak jsou formulovaná slova v jedné dávné divadelní hře. Rozhodně v kotlině České je to v poslední době ještě horší!

hlav, aktualizace 5. 3. 2017

.

Rubrika: ZPRÁVY

1 komentář

  1. Jirka napsal:

    Stesky v článku jsou zajímavé, ale: Je to jednoduché – pokud chci za vstupné horentní sumu, nedá se očekávat nic jiného, než že těch pár lidí, kteří to ze začátku dají, nebude dlouhodobě fungovat. Pokud by vstupné bylo nastaveno rozumně a zvláště pro děti, mohlo by to fungovat.. Nebo že by si školák cestou ze školy
    mohl z kapesného dovolit platit 150 Kč vstupenku? Asi ne že?
    Ale to by zřejmě nešlo pokud si zas majitel objektu účtuje horentní nájem, bohužel bludný kruh dnešní doby.
    Rodiné vstupné 550 Kč možná je to pro pražáka málo.. ale to si dnes třeba na venkově hodně lidí nevydělá ani za celý den.
    Ano ty peníze… 🙁

Vložit komentář

Text komentáře: