Výstava úzkorozchodných kolejišť

Na dny 23. až 26. dubna 2015 připravuje Klub železničních modelářů z Prahy 7 – Buben výstavu úzkorozchodných modelových kolejišť. Výstava se bude konat v kulturním sále nádraží Praha Smíchov, Nádražní 1, Praha 5 a bude přístupná všem zájemcům v uvedených dnech vždy od 10 do 18 hodin. Kulturní sál se nachází v nejvyšším podlaží nádražní budovy a přístup do sálu bude vyznačen z 1. nástupiště. Kromě úzkorozchodných kolejišť bude možné v kulturním sále shlédnout i výstavu kreseb s železniční tematikou.

Kolejiště H0e (1:87) bude sestaveno z jednotlivých modulů s typovými čely, délka tratě bude více než 20 metrů. Z koncové vratné smyčky budou vlaky vyjíždět na klasickou úzkokolejnou trať ČSD se skutečným rozchodem 760 mm, v modelu 9 mm. Na trati se budou nacházet dvě nádraží, obě postavená dle skutečnosti. Prvním nádražím budou Hůrky z jindřichohradeckých úzkokolejek, druhým nádražím Dvorce ze zrušené moravské úzkokolejky Ondrášov – Dvorce. Na konci sestavy modulů bude připojena lomová dráha s areálem kamenolomu. V provozu se návštěvníkům výstavy představí zejména modely vozidel bývalých ČSD, během výstavy však není vyloučen ani občasný provoz vozidel rakouských či německých.

Kolejiště 1:17 bude volně sestaveno na stolech na ploše cca 3 x 8 metrů a bude zaměřeno na tematiku Čiernohronské železnice. Jedná se o muzejně provozovanou, dříve lesní železnici na středním Slovensku se skutečným rozchodem 760 mm, v modelu 45 mm. V provozu se návštěvníkům výstavy představí modely podle skutečných předloh z historie i současnosti této železnice.

Vstupné dobrovolné.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ZDROJ: Z. Pacholík

.

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: