Pošli příspěvek 'DIGI-CZ 005 - Dekodér pro elektromagnetické přestavníky a jeho naprogramování' známému

Pošli kopii příspěvku 'DIGI-CZ 005 - Dekodér pro elektromagnetické přestavníky a jeho naprogramování' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: DIGI-CZ, Elektronika, TECHNIKA, ZPRÁVY

komentáře 4

  1. Martin Pinta (LokoPin) napsal:

    Ahoj Honzo. Malinko bych upřesnil…
    Oddělené napájení není „dobrým zvykem“, ale nutností, vyplývající především z proudové zatížitelnosti a také s ohledem na snížení možného rušení.
    Standardní napájení příslušenství je 16 V stř, nikoli 12. Že se v poslední době objevují komponenty, které je lépe napájet právě třeba 12 volty, někdy i SS, to je vlastně jen nepříjemnost, vyžadující další zdroje napětí.
    Martin

  2. Bohouš napsal:

    Souhlasím s Martinem, že 16V střídavých (AC) je standardem. Je to historicky dané a také NMRA ho vysloveně uvádí pro příslušenství. Ale osobně jsem ho zavrhl z jednoduchých důvodů:
    1. Používání LED osvětlení – dioda potřebuje 2 – 3,5V, zbytek se „spaluje“ na sériovém odporu (anebo musíme zapojovat do série více LED, což lze např. u budov, ale u pouličního osvětlení to jen komplikuje instalaci);
    2. Elektronika prakticky všude, kde jsou procesory, vyžaduje 5V. Srážení ze 16V (dokonce po usměrnění to je 16 x 1,41= 22,5V !!!) je opět neefektivní a zbytečně vytápíme okolí;
    3. Nepočítám s připojováním do modulového kolejiště, kde je samozřejmě normalizace nutná.
    Proto místo 16V stř. používám rozvod 12V a 5V stejnosměrných. Ve skutečnosti rozvádím 15V a 9V a v místě, kde je soustředěných více elektronických obvodů, používám lokální stabilizátory 5V/1-2A a 12V/1-2A (ideálně spínané, které mají vyšší účinnost, nebo 7805,78S05, 7812, 78S12). Na všech elektronických obvodech, které si převážně vyrábím sám, potom vynechávám obvyklé usměrňovače a stabilizátory na vstupu napájení.
    Ale je to věc názoru a každý se jistě zařídí sám.

  3. Jindra napsal:

    Bohouši, několik rejpavejch poznámek. Vzhledem k tomu, že jsme v Evropě, tak pro nás platí norma NEM a ne NMRA ;o)
    V obou normách je pro příslušenství definováno, že se napájí: pro Z max 9V, pro N 12 – 14V a pro gigantická měřítka 12 – 16V
    A teď to hlavní kouzlo – „příslušenství se napájí“ není to samé jako „dekodér se napájí“. Hlavní kouzlo spočívá v tom, že pokud se dekodér napájí 12V AC, je na něm dvoucestný usměrňovač a filtrace, tak dojdeme k tomu, že je na výstupu cca 16V DC (po odečtení ztrát na tranzistorech a diodách).
    Takže pro napájení příslušenství je 12V trafo celkem ideální záležitost.

  4. Bohouš napsal:

    Ahoj Jindro, ohledne normy mas samozrejme pravdu. Nejak mi to uteklo, ze jsem se odvolal na emeriku (mimochodem NEM 611 udava 10V pro 6.5 mm / 14 az 16 V pro 6.5 – 45 mm / 14 az 18V nad 45mm rozchodu). Vlastne ale oba delame to same… Zadnych 16V stridavych, to je fakt uz anachronizmus. To jsem chtel poznamenant na pripominku Martina (Lokopina).
    Kdyz ty pouzijes 12V AC, po usmerneni cca 16V a pak to srazis stabilizatorem na 12V (nebo obcas podle potreby na 5V) je ve vysledku to same, jako kdyz tam privedu stabilizovanych 12V zvenku (stabilizator spolecny pro par dekoderu napr. pod zhlavim) a neosazuji na desce dekoderu usmernovac a stabilizator. Samozrejme jsou vyjimky – servodekoder (napajeny z DCC) kvuli zpetne vazbe tak nezapojuji.
    Tech mych 5V navic povazuji spis za vyhodu. Ahoj Bohouš.

Vložit komentář

Text komentáře: