Odizolovač tenkých vodičů JOKARI ESD-Plus 001

Už ani nevím, co jsem hledal na stránkách německé společnosti CONRAD, když mi padl do oka nástroj, který jsem měl vysněný jako ideální pro častou potřebu, ale naprosto vůbec jsem netušil, že už dávno existuje v reálu. To jsou věci?! Německá firma JOKARI-Krampe GmbH nabízí „precizní odizolovač“ na tenké vodiče. Protože my modeláři se neustále pachtíme s odizolováváním tenkých vodičů, neodolal jsem i při ceně, která je z kategorie vysokých. A přináším drobnou recenzi.

  Jak jsem ze stránek firmy JOKARI-Krampe GmbH1) zjistil, firma sídlící v Ascheberg-Herbernsenu, poblíž Dortmundu, se na odizolovávání vodičů specializuje. Shodou okolností byla založena ve stejném roce, kdy jsem se narodil. Tj. v první polovině minulého století 🙂 . „V průběhu let se z bývalého řemeslného podniku stala národní i mezinárodně úspěšná průmyslová společnost. Neustále rozšiřuje sortiment, realizuje inovativní nápady a odborným světem je vnímána jako výrobce přesných nástrojů v technologii odizolování.“2)

  Mezi mnoha a mnoha nástroji pro odizolování vodičů všelijakých průměrů je v portfoliu firmy i nástroj, který si poradí s izolací velmi tenkých vodičů. Takových, které se běžně objevují např. u lokomotivních dekodérů, na LED SMD (pokud jsou zakoupeny i s připájenými vodiči), nebo které se používají při elektroinstalaci železničních modelů. Když mluvíme o izolacích, tak máme samozřejmě na mysli izolace plastové – ať už na vodičích s plným jádrem (dráty), nebo lanovým jádrem (tzv. licny). Nikoliv tedy na vodiče s izolací lakovou.3)

  Dlužno dodat, že pro odizolování tenkých vodičů má firma v nabídce hned několik nástrojů. Další text se ale bude věnovat jen modelu JOKARI ESD-Plus 001. Jedná se o velmi malý nástroj, přesně do ruky (dlužno podotknout, že do pravé ruky 🙂 ). Vše je vyrobené z tvrzeného plastu, kromě ocelových břitů (nožů). Ačkoliv se vše zdá velmi jednoduché a po vysvobození nástroje z blistru se každý uživatel zajisté hned pustí do testování, v tomto případě se bez přečtení aspoň prvního bodu návodu dopouští zásadní chyby (mně se to stalo). Odizolovač má totiž něco jako pojistku – a to by normální český kutil nepředpokládal. 🙂 To zaprvé. Pojistka sice nezabrání použití nástroje, ale…

  Zadruhé je nutné vědět, že nástroj je určený výhradně pro odizolování vodičů průměrů od 0,12 až do 0,4 mm. (Další typy nástrojů JOKARI označené čísly 002, 003 mají jiné rozsahy průměrů odizolovávaných vodičů.) Další drobné překvapení v návodu spočívá pro ty, kteří neznají cizí řeč (český návod se nedodává a google může zašvindlovat). V něm se totiž pod bodem F. píše o schopnosti nástroje zařezávat (zarovnávat) vodiče do max. průměru 0,8 mm. Ne tedy odizolovávat takto silné vodiče.

  Na čelní straně u horního okraje vpravo je stupnice, která koresponduje s průměry, na které lze nástroj nastavit (aretovat) pomocí posuvného tlačítka. Má šest poloh v milimetrech: 0,12 – 0,16 – 0,20 – 0,25 – 0,30 – 0,40. Anebo chcete-li v hodnotách AWG: 36 – 34 – 32 – 30 – 28 – 26.4)

  Pravým palcem se ovládá pákový mechanizmus řezacího zařízení, zatímco levou rukou se (zleva) vkládá do bočního čela nástroje vodič. Délku odizolování vodiče lze regulovat od 2 do 15 mm, a to dalším posuvným tlačítkem. Velikost odsunutí zarážky „hlídá“ milimetrová stupnice.

  Miniaturní nože, které naruší izolací vodiče téměř po celém jeho obvodě, lze vidět, ale nelze se od nich zranit. Jsou instalovány uvnitř nástroje. Jejich nastavování podle průměru vodiče zajišťuje posuvný mechanizmus se stupnicí, o kterém již byla řeč.

  V návodu se zmiňuje šroub (ad G.) dostupný rovněž z levého čela, který slouží pro nastavování nožů, ale bohužel není vysvětleno kdy a jak.​

Obr. 1, 2 – Odizolovač tenkých vodičů s plastovou izolací JOKARI ESD-Plus 001

.

  Princip odizolovávání je jednoduchý: Uvolní se pojistka, nastaví se průměr vodiče, který bude odizolováván a nastaví se požadovaná délka odizolování. Levou rukou se do levého čela nástroje vloží vodič až na doraz a pravým palcem se přitiskne páčka, která sevře řezací nože a současně vykoná požadované… Mírným tahem levou rukou za vodič se stáhne narušená izolace. Hotovo. Snadné, přesné, spolehlivé. Pravda, zasunout do nástroje tenký a tím pádem kroutící se vodič není žádná legrace a chce to trpělivost.

  Přiznejme si ovšem, kolikrát se to jinými „osvědčenými“ metodami nepovede: mezi předními zuby, pomocí nože, skalpelu, kleští, hrotu pájky apod. A jestli někdo umí odizolovávat tenké vodiče pomocí jinak funkčních kleští prodávaných v OBI, klobouk dolu. Těmi jdou odizolovávat jen vodiče větších průměrů.

  A ještě náš překlad návodu nástroje, který lze získat např. u firmy CONRAD:5)

  Precision Wire Stripper ESD-Plus 001 pro odizolování všech izolovaných pevných a lankových vodičů v izolovaných aplikacích, telekomunikacích apod. Pracovní rozsah pro průměry 0,12 – 0,4 mm.

A. Uvolněte pojistku odizolovacího a řezacího zařízení!
B. Odizolovací a řezací zařízení
C. Vstup pro odizolovávaný vodič
D. nastavení délky odizolování (do 15 mm)
E. Nastavovací zařízení pro průměr vodiče – pro 6 různých velikostí…
F. Zařezávací zařízení pro dráty do max. 0,8 mm
G. Šroub pro znovu nastavení nožů

  Nikdy nepoužívejte nářadí na vodičích pod napětím nebo v jeho blízkosti!

1. Chcete-li odizolovat vodič, odjistěte pojistku A, vložte vodič do otvoru C a stisknutím B sevřete noži vodič, čímž narušíte izolaci a tahem levou rukou ji stáhněte. Hotovo!

2. Chcete-li vodič zaříznout, vložte vodič do F a stisknutím B zavřete odizolovací a řezací zařízení a vodič bude zaříznut. Hotovo.

_____________________________________________________________
1) www.jokari.de 
2) tamtéž
3) Blíže např. Wikipedie.cz In: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vodi%C4%8D_(elektrotechnick%C3%BD_v%C3%BDrobek)
4) AWG je American Wire Gauce, což je způsob značení průměru vodičů, používaný především v USA.
5) V nabídce CONRAD jsou téměř shodné, hodně podobné či obdobné nástroje od jiných výrobců, např. Knipex, Bernstein, Weicon aj. – ZDE

Foto hlav, obrázkový návod JOKARI

rev. 23. 8. 2023

.

Dodatek

  K poznámce v diskuzi se váže následující obrázek, který jsme do článku doplnili dodatečně. Je na něm odizolovač Jokari PWS.

 

Rubrika: ZPRÁVY

1 komentář

  1. Bohouš napsal:

    Tak jsem neodolal a nástroj si koupil. Sice levnější, žlutý, místo ESD má označení PWS. Rozdíl je v tom, že není z antistatického materiálu. Což ale nevadí.
    Honza píše, že je to nástroj pro pravou ruku. Já jsem skalní levák, ale velmi mi vyhovuje. Nejvíce práce dá manipulace s tenkým vodičem a tu dělám levačkou. Pravý palec jen mačká tlačítko. Malá výtka – zarážka, kterou se nastavuje délka vyslečení vodiče, je poměrně malá a je potřeba tenký vodič sledovat, aby nešel bokem.
    Ale celkově velké plus.

Vložit komentář

Text komentáře: