MGP – moderní systém pro ovládání modelového kolejiště

Před pár dny jsme přinesli reportáž o setkání modelářů velikosti N v prostorách školních šaten základní školy Karla Jeřábka v Roudnici nad Labem ve dnech 4. 7. až 7. 7. 2019. V souvislosti s prezentací nového modulu malé stanice Čachnov (autor Jan Merhaut) bylo naznačeno, že zde bylo poprvé v praxi použito k řízení stanice zařízení MGP švédského výrobce Mölleham Gardproduktion. Protypové zapojení MGP jsme popsali ZDE – pozn. admin.

  Švédská firma Möllehem Gardsproduktion vyvinula a vyrábí systém MGP pro ovládání modelového kolejiště a modulů. Tento systém poskytuje některé funkce jako v ČR vyráběný Zhlavík, v lecčem se ale liší.

  Mezi hlavní přednosti MGP patří spojení mezi ovládacím panelem a kolejištěm jediným kablíkem LocoNetu, předností je větší flexibilita v počtu ovládaných výhybek. Zatímco Zhlavík může ovládat 8 výhybek a s rozšiřujícím modulem 16 výhybek, má pevně  definovaný způsob připojení tlačítek a jejich postup ovládání, MGP takovéto omezení nemá. Viděli jsme například stanici se 70 výhybkami.

  Jednotlivé prvky totiž vzájemně komunikují prostřednictvím LocoNetu a jejich počet není prakticky omezen. Výhybkový dekodér může obsluhovat 5 výhybek, které mohou mít přestavníky impulzní nebo motorické (například Tillig, Hoffman, Conrad, Kato, Tortoise („želva“). V návodu je popsáno i zapojení pro MP1 od MTB. Je rovněž možné použít jiný výhybkový dekodér z produkce MTB, určený  pro modelová serva.

  Návěstní dekodér může obsluhovat 10 návěstidel, ve výrobním programu je i verze pro českou návěstní soustavu! Návěstní dekodér má také 16 vstupů pro zpětné hlášení.

  Jak již bylo uvedeno, je možné použít jak více výhybkových, tak návěstních dekodérů. Pro ovládání slouží panelové dekodéry. Jeden panelový dekodér umožňuje připojení 16 tlačítek a 64 LED. Funkce tlačítek jsou programovatelné a umožňují také ovládání formou volby cest dvěma tlačítky (pro funkci odkud – kam), nebo jednotlačítkové ovládání výhybek.  V případě cest lze použít automatické ovládání návěstidel v závislosti na postavené cestě. Indikační LED na ovládacím panelu slouží k zobrazení příslušných funkcí, jako je postavení výhybek, stav návěstidel, obsazení kolejí.

  Pro programování zařízení slouží aplikace LocoNet decoder programmer pro tablety a smartphony prostřednictvím BlueTooth, není zapotřebí používat PC.

  K jednotlivým komponentám jsou připravovány české návody, v češtině má být v budoucnosti i programovací aplikace.

  Zařízení bylo prakticky využito při stavbě stanice Čachnov (ZDE). Jeho funkčnost se plně osvědčila, česká rychlostní návěstní soustava fungovala podle předpokladu.

Ilustrační foto autor a hlav (perex)

.

České návody ke všem komponentám již jsou zpracovány a rovněž programovací aplikace již je v češtině.

rev. textu 1. 10. 2019

 

Rubrika: Elektronika, TECHNIKA, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Jan Merhaut napsal:

    České návody ke všem komponentám již jsou zpracovány a rovněž programovací aplikace již je v češtině.

Vložit komentář

Text komentáře: