Na otočku v Zákupech

034-Zakupy2016Mám rád rychlé rozhodování. Nápad – akce. To  je moje! Ve čtvrtek večer jsme v Naganu zavzpomínali na chybějící kamarády, co se vydali na provozní setkání sekce TT-ČSD dříve slavného zababovského spolku, a poslali jim přátelský pozdrav via MMS se suchým oznámením, že tam v pátek přijedeme na inspekci. Odpověď se souhlasným stanoviskem přišla sice až druhý den, což prý bylo zapříčiněno nějakými technickými problémy (snad narušená vertikální či horizontální orientace?), ale to není podstatné. 

  Hned jak jsme v pátek za brzkého jitra (okolo desáté) byli schopni chopit se volantu, vydali jsme se na sever směr Česká Lípa, kde se ve sportovní hale mateřské a základní školy v Zákupech konalo od 24. do 28. února tradiční provozní setkání sekce TT-ČSD.

  Coby hosté jsme byli přátelsky přivítáni, prošli jsme jednoduchými administrativními procesy a pak už jsme jen mohli obdivovat práci kolegů, kterým imponuje z našeho pohledu „pologigantické“ měřítko. Je skutečně zajímavé srovnávat rozdíly mezi naším „N-ormálním“ měřítkem a větším měřítkem vyjádřeným poměrem 1 : 120. Soudný člověk hned na první pohled vidí, jak výrazně detailnější může být ztvárnění většího modelu oproti N-ku. Dlouho jsme proto třeba studovali jeden z povedených modelů stavebních objektů pivovaru. Je pravdou, že kdo se chce při modelářské práci vyblbnout, v TT-čku to jde líp, jak v N-ku, i když v N-ku je to možné taky, ale je to obtížnější. Na druhou stranu je mrzuté, že na normální šířku modulu se vejde jen pár staveb, a to ještě spíš polovičních, neboť jinak zasahují do ochranného pásma železnice.

  Bylo s podivem, kolik modulů bylo pány modeláři vytvořeno za těch pár let, co Klub modulové železnice Zababov existuje. A to prý – pokud jde o modeláře pracující v měřítku TT – zhruba stejný počet modulů vlastní členové oné druhé TT-čkářské sekce, která začala pracovat samostatně.

  Layout sestavený letos v Zákupech se nám jevil zajímavý hned z několika důvodů. Jednak zde bylo zajisté velmi zajímavé propojení rozsáhlé dvojkolejné trati s jednokolejným systémem. Za druhé, moduly pánů ze sekce TT-ČSD mají dvojí výšku. Jsou spolu propojené, což znamená, že z vyšších modulů na nižší jedou vlaky ve spádu a opačně. Bylo zajímavé sledovat, jak si s převýšením poradily některé lokomotivy, za kterými se táhl dlouhý nákladní vlak. „Nesmím zastavit, jinak bych to už nerozjel,“ komentoval svoji jízdu ve stoupání hostitel. Dalo by se očekávat, že na trati budou tyto spády a stoupání vyznačeny patřičnými značkami, ale zatím nikoliv. Pravdou bohužel je, že možná až polovina modulů sekce TT-ČSD, zařazených do layoutu, teprve čeká na dotvoření krajiny a všeho kolem trati.

  O to více v tomto prostředí s četnými „holými“ moduly vynikají moduly již hotové, které jsou zalesněné, zatravněné, s cestami, zahrádkami, domy, kapličkami, viadukty, nádražními objekty atd. Vesměs skvělá modelářská práce! Kromě objektu pivovaru, který se rozkládá na několika modulech, zaslouží slova uznání modelářsky velmi zdařilé moduly zahrnující nádraží Skovice anebo Svor, ale i všechno ostatní již dotvořené.

  Zatímco já se kochal především ztvárněním krajinek, nádražních objektů a detaily jako jsou viadukty, mosty, či „zapomenutá“ místa okolo trati, také zdařilými modely lokomotiv a vagonů, Fulda nakukoval i pod moduly, kde se táhly (jak jinak) metry všelijakých vodičů. Vždycky když zahlédl nějaké zdrojové zařízení odporující standardním elektrikářským pravidlům, povytáhl obočí a utrousil nějakou neslušnou poznámku. „Ještě to nikoho nekoplo, tak co?“ bylo slyšet v odpovědi. Možná, ale blbé je, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. No, tak snad se opravdu nikomu nic nepřihodí.

  Krátká návštěva kamarádů v Mekce železničních modelářů stála za to. Naše postřehy sepsané v této stati samozřejmě nemají žádnou oficiální vypovídací hodnotu, tak jen ještě pár obrázků, které leccos dopoví… 

Obrazová příloha

 

Foto hlav

 .

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

komentáře 2

  1. Petr Šimral napsal:

    Ahoj. Taky jsi mohl najít jinou mou fotku než číslo 29. Tady to vypadá, že tabulky: „Pozor, zlý PeŠ“ mají něco do sebe 🙂 . A přitom jsem se určitě pouze přepnul do funkce nádražního rozhlasu.
    Zlý PeŠ

  2. hlav napsal:

    Naopak. Dlouho jsem čekal na okamžik, kdy stisknout spoušť a povedlo se to právě v okamžiku, který charakterizuje, jaké jsi měl na setkání starosti 🙂 – to je skoro jako nafotit pěkný akt. Škoda, že není zaznamenaný i zvuk, ale každému je jasné, že nevoláš na ženu, aby ti donesla kafe… hlav

Vložit komentář

Text komentáře: