Jednoduchý ovladač příslušenství

P1110211_1kPřed necelými čtrnácti dny proběhla na modelářské besedě v hospodě U Váhy premiéra dekodéru GeoDec a současně i jednoduchého ovladače příslušenství, který tehdy ještě ani neměl pořádné označení – ZDE. Pravda, škarohlídové mi posléze volali i mailovali, že aspoň při fotografování oněch novinek jsme mohli se stolu odstranit půllitry s pivem a poloprázdné panáky (jeden je dokonce spočítal a naznačil mi, že bych se měl začít léčit…). Předpokládám, že nemusím připomínat, že věda musí přinášet i oběti. To jinak nejde.

.

  Jelikož náš tým ovšem pracuje daleko rychleji než státem placení akademici, už zde máme komerční nabídku, kterou lze shlédnout v N-šopíku v kapitole DIGI-CZ – ZDE. V této stati už jen Jindra Fučík popisuje funkcionalitu onoho Jednoduchého ovladače příslušenství, jak nakonec zní počeštěné zařízení pro přehazování výhybek Roco® GeoLine®, osazené elektromagnetickými přestavníky.

  Jestliže se v textu vše točí okolo výhybek ROCO a kolejiva z jejich produkce nesoucí označení GEOLINE, pak je samozřejmé, že Jednoduchý ovladač příslušenství lze použít i v jiných souvislostech. Je to totiž univerzální zařízení pro přepínání jakéhokoliv příslušenství s dekodérem DCC, tedy např. pro ovládání návěstidel i dalšího DCC příslušenství.  (pozn. J. H.)

.

Úvod

  Pro svou dceru (3) jsem hledal vhodný ovladač pro příslušenství (zejména pro výhybky). Podstata spočívá v tom, že dcera používá kolejiště, které si sama skládá jako autodráhu z kolejiva Roco® GeoLine®. Výhybky jsem vybavil elektromagnetickými přestavníky a dekodéry „GeoDec“ (DIGI-CZ 024). To je velmi praktické řešení, neboť není nutné komplikovaně tahat dráty k výhybkám ani běhat přes kolejiště, když je potřeba přehodit výhybku na vzdálené straně.

  Při konstrukci ovladače jsem se inspiroval řešením používaným u starých kolejišť, kde se pro ovládání výhybek používaly různé ovladače založené na jedné, nebo dvou řádkách tlačítek (takzvaná piánka).

  I dnešní výrobci nabízejí podobná zařízení pro analogové ovládání, ale to považuji za poněkud nepraktické a zastaralé (Tillig 08211, Roco 10521, Fleischmann 6920, Piko 55261 apod.).

  Jednoduchý ovladač příslušenství se jednoduše připojí do zásuvky „Slave“ na zesilovači Roco 10764 a okamžitě umožňuje ovládat až osm výhybek. Designově jsem se hodně inspiroval u zařízení Piko 55261/55262. Použil jsem dvě řady různobarevných tlačítek nad sebou. Navíc jsem přidal červené tlačítko pro okamžité zastavení provozu na kolejišti.

MiniTCO-1_1k

MiniTCO-2_1k

Obr. 1, 2 – Zařízení může ovládat až osm elektromagnetických přestavníků výhybek ROCO GeoLine s DCC dekodéry příslušenství

.

Funkcionalita

  Zařízení v tomto stavu umožňuje:
• kompatibilitu se systémem standardu XpressNet a RocoNet (zejména Roco® MultiMAUS),
• přímé ovládání až osmi výhybek (návěstidel, závor nebo jiného příslušenství),
• adresy nastavitelné po blocích v rozsahu od adresy 1 až po adresu 64,
• jednoduché nastavení pomocí DIP přepínačů,

  Zařízení je kompaktní konstrukce instalované v přijatelné krabičce.

Nastavení

  Před prvním použitím je potřeba zařízení nastavit, aby správně fungovalo. K nastavení slouží DIP přepínače (modrá kostička na fotkách bez škatulky). Tyto přepínače jsou očíslovány čísly 1 – 8, zároveň je označená poloha, která znamená zapnuto.

Prepinac1

  Na tomto přepínači lze nastavit dvě věci:

  Zaprvé adresu XpressNet zařízení. Tato adresa je pro XpressNet zařízení povinná a každé zařízení musí mít svoji unikátní adresu. Jako výchozí hodnota byla určena hodnota 5, zkontrolujte si však, jestli některý ze stávajících ovladačů nepoužívá tuto adresu (zejména v případě, pokud budete provozovat více ovladačů stejného typu).

  XpressNet adresa se nastavuje na přepínačích 1 – 5. Na následujícím obrázku jsou označené v červeném rámečku. Tabulka ukazuje jaké kombinace znamenají jakou hodnotu. Hodnota 0 není povolená, proto je na jejím místě výchozí hodnota 5.

  Zadruhé slouží k nastavení bloku adres, které ovladač ovládá (označeno žlutě). Lze ovládat výhybky 1 – 64 vždy v blocích po osmi výhybkách.

Prepinac2

.

XpressNet Adr.

XpressNet Adr

Accessory Adr.

AccessoryAdr

.

Připojení

  Zařízení se jednoduše připojí do „Slave“ konektoru na Roco 10764, tak jak ukazuje následující obrázek.

Poznámka: Pokud již máte konektor „Slave“ obsazen, lze s úspěchem používat rozdvojky pro telefonní kabely.

  Po připojení a zapnutí systému na ovladači problikne červená LED a po jejím zhasnutí již zařízení pracuje normálně.

  Pokud na zařízení bliká červená LED, znamená to, že nebyla nalezena příkazová stanice (žádné „master“ zařízení). Zkontrolujte, jestli máte správně připojenou MultiMAUS a jestli máte správně nastavenou XpressNet adresu. Případně změňte adresu zařízení pomocí DIP přepínačů 1 – 5.

  V případě, že zařízení chcete připojit například k centrále Lenz, lze jej jednoduše připojit do adaptéru LA-152, nebo přímo na svorky LMAB, ale to je již pokročilejší činnost.

  V případě připojení k centrále NanoX se zařízení jednoduše připojí do konektoru XpressNet. Zde budete velice pravděpodobně potřebovat použít rozdvojku.

MiniTCo-zapojeni

.

Závěr

  Tak jako ostatní moduly a dekodéry z dílny Jindry Fučíka bude i „Jednoduchý ovladač příslušenství“ nabízen v N-šopíku pod označením DIGI-CZ 025. Není snad třeba dodávat, že výroba bude probíhat podle individuálních požadavků. Vážným zájemcům je však třeba připomenout, že faktická využitelnost tohoto zařízení nastane jen v případě, že výhybky Roco® GeoLine® budou vybaveny elektromagnetickými přestavníky a navíc též dekodéry „GeoDec“, které nabízíme rovněž v N-šopíku pod označením DIGI-CZ 024 ZDE. Jiné příslušenství musí být vybaveno příslušenými DCC dekodéry pro výhybky, návěstidla atd.

  Některé další technické informace jsou uvedeny na webu  www.fucik.name

Foto Fulda

rev. textu a grafů 11. 4. 2014 – hlav

.

Rubrika: DIGI-CZ, TECHNIKA, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: