Maskovací kapalina

Maskovací kapalina nepohybně patří do výbavy každého modeláře. Ve své nabídce ji má proto snad každý obchod s modelářskými potřebami. Maskovací kapalina prioritně slouží k zakrytí míst, která nemají být nabarvené (ať už štětcem, nebo stříkací pistolí). Mezi modeláři se pro tuto kapalinu vžil název „mascol“, což koresponduje s obchodním označením této užitečné pomůcky některými výrobci. 

  Nezkoumal jsem ani jsem se nepídil po chemickém složení této kapaliny, leč podle charakteristického zápachu bych odhadoval základ v tzv. „arabské gumě“, kterou bylo možné v dobách dávných koupit v prodejnách typu Narpa. Ale to už je opravdu hodně dlouho. Nicméně, tato úvaha mne navedla na myšlenku, že to, co se v modelářských prodejnách prodává v maličkých lahvičkách o objemu cca 10 ml  (př. Agama) za cca 40 Kč pod označením mascol, by mohli mít i v prodejnách s potřebami pro výtvarníky.
  V jednom větším pražském obchodě pro výtvarníky jsem objevil pod označením „krycí kapalina“ tekutinu označenou jako Graphigum. Vyrábí se ve Francii. Tento výrobek je nabízen v našich i zahraničních e-shopech s tímto zbožím. Bílá kapalina ve skleničce o objemu 75 ml stojí okolo stovky, za cenu těsně nad 4 € ji lze koupit v zahraničních e-shopech. To znamená, že 10 ml přijde na 12 – 14 Kč.

  Jak jsem předpokládal, užitné vlastnosti „krycí kapaliny“ a „mascolu“ od Agamy jsou naprosto stejné, Jediný rozdíl je v tom, že výrobek od Agamy má v kapalném stavu (ve skleničce) světle zelenou barvu, zatímco Graphigum je mléčně bílý.
  Kapalina nanesená na místo, které nemá být nabarveno (štětcem či stříkací pistolí), během několika minut zaschne, což se pozná podle toho, že zprůhlední. Musí se s ní tedy pracovat rychle. Kapalinu jsem nanášel štětečkem, párátkem či injekční jehlou, i v několika málo vrstvách. Pokud se již v době zasychání nanesená kapalina ještě upravuje (např. se roztírá do stran k okrajům oken), „táhne“ se jako guma.  Myslím, že takový zásah už není správný. Po nastříkání modelu (a zaschnutí barvy) jsem ji opatrně sejmul pinzetou, sloupne se snadno.

  Na druhou praktickou vlastnost maskovací kapaliny mne upozornili kamarádi v Naganu. Používají ji pro přidržování drobných předmětů, které mají být natírány (štětcem či pistolí). Na párátko se seříznutou špičkou se nabere kapička maskovací kapaliny a tato se přenese na předmět, který má být barvený. Samozřejmě, „lepí“ se na nějaké rubové místo předmětu. Je potřeba nechat „mascol“ zaschnout. Po natření/nastříkání barvy se „mascol“ velmi snadno z předmětu odstraní. Zkoušku toho postupu demostrují obrázky.

Foto autor

 

Rubrika: ZNÁŠ TO?

Vložit komentář

Text komentáře: