Katalog modelů v měřítku N, aneb Drobná úvaha o autorskoprávní ochraně na internetu

Když jsem dostal od jedné spřízněné duše odkaz na URL http://www.spur-n-datenbank.de/ s obvyklým dráždivým dovětkem „.. a tuhle stráku už jsi viděl?“ a v rychlosti jsem namrknul na její obsah, padla mi jako první do oka věta, kde autor –  Christian Bauer z Velbertu (SRN) – uvádí, že už někdy v polovině 80. let min. století začal vytvářet databázi výrobků modelářské firmy ROCO na pradávném počítači Sinclair ZX Spektrum. Tím mne vrátil do doby, kdy jsem s „konkurenčním“ počítačem Atari 800XL – (např. ZDE) začal poznávat počítačový svět a tvořit první databáze. Což mne motivovalo napsal tento článek, který nemá za cíl ani komentovat, ani doplňovat, ale pouze a jenom informovat o databázi Ch. Bauera. Nebyl bych to ovšem já, abych nepřidal úvahu ze života…

  Christianu Bauerovi je nutné vyšvihnout poklonu za úžasnou práci, kterou své databázi obětoval. Řadě sběratelů modelů v měřítku N jeho databáze jistě pomůže. Určitě není jediný v nekonečném prostoru internetu, kdo takovou databázi pro modeláře-sběratele vytváří, je možné, že v diskusi k této stati dostaneme další odkazy.
  Kdo nikdy nic podobného nevytvářel, nepochopí, jak je pracné a složité sehnat pro takovou databázi podklady. „Nacpat“ ji do počítače s pomocí nějakého programu je už brnkačka, ne tak před 25 lety. Zvláště cenné myslím je, že „N-databanka“ je dílo nekomerční povahy a tudíž pro všechny ostatní uživatele internetu zadarmo. Člověk by očekával, že takové databáze vyrobených modelů budou mít na svých firemních webech všichni výrobci a budou si je také důsledně opečovávat. Bohužel. Dočkat se od nich lze obvykle jen nových katalogů se současnou nabídkou, protože prostě kšeft je kšeft. Sběratelé ať si hledají…
  V databázi na cit. webu si samozřejmě nepočtou ti, kdož neumí německy, ale googlovský překladač je stále kvalitnější, takže žádný problém pro „jazykové křemeny“, mezi které patřím.

*    *    *

  Za zmínku už jen stojí, jak pečlivě a důsledně se na veřejně přístupných webech německých přátel nezapomíná na představení autora webu, ale také jak se ctí autorská práva třetích osob, včetně registrovaných názvů produktů a ochranných známek. Vždy se zdůrazňuje (a také dodržuje), že jsou-li použity registrované názvy a známky, tak bez cíle vydělávat na nich. Zpravidla se uvádí, že zmínka o nějakém produktu či značce se provádí pouze v soukromém zájmů a pouze pro informační účely, že cit. web nemá na zpublikování žádné obchodní zájmy. Autoři webů se také předem ospravedlňují za event. chyby a nepravosti, které v dobré víře publikují, vyjádřením, že nenesou odpovědnost za obsahovou správnost informací na svých stránkách a případně vzniklé škody. To je na dlouhé vysvětlování, zejm. v souvislosti s publikováním návodů na stavbu ledačehos, co nedovolují normy hygienické, bezpečnostní či technické. To v Česku všelijakým bastlířům odjakživa svítila zelená… Jarda Vorlíček by mohl vyprávět, jaké problémy zažívaly a zažívají redakce některých našich odborných časopisů. (Poznámka je odrazem mé profesionální deformace)

 

 

 

Rubrika: VARIO

komentáře 2

  1. Dan Buchtela napsal:

    Poměrně solidní a unikární katalog modelů vyráběných v bývalé NDR firmou Piko vede na svých stránkách Stefan Troitzsch. Jsou tam všecny možné speciality a špeky, tedy včetně modelářských nesmyslů, které Piko produkovalo ke konci své tehdejší N-kové kariéry, ale mnohé z nich jsou sběratelsky hodnotné:
    http://www.piko-n.com/

  2. Rudolf napsal:

    Další databáze modelů N je zde

Vložit komentář

Text komentáře: