Magnet pro Zákupy

Nejsem detailně informován, co bude k vidění nového v Zákupech 2011, to se člověk přes web Zababova ani nedozví. Leč kamarádi, co mají modelařinu skutečně rádi, se dovedou skromně pochlubit. To není protimluv, ale fakt. Vždyť představení dokonalého modelu ani člověk nebere jako chlubení. Honza Jáchymstál, o kterém se ví, že buduje cukrovar (sice v měřítku TT, ale budiž mu to odpuštěno :-)), pokročil s dalším nezbytným technologickým dílem továrny. Pár dní před začátkem setkání v Zákupech nám oznámil, že dodělal vápenku a poslal pár obrázků.

 
  „Tak toto je vápenka Khern,“ uvedl v mailu. „Bude k vidění v Zákupech a též na dalších akcích.“ A pro neznalé technologie výroby bílého zlata dodal:

  „Vápenka je jedno z klíčových zařízení každého cukrovaru, kde vypalováním vápence pomocí spalovaného koksu vzniká pálené vápno a oxid uhličitý (tzv. uhelka). Pálené vápno je pak „hašeno“ vodou na tzv. vápenné mléko – roztok hydroxidu vápenatého, kterým se pak čistí (čeří) difuzní šťáva (vyextrahovaný roztok cukrů z řepných řízků). Po vyčeření se přebytek vápna opět vysráží CO2 (neboli již zmíněnou uhelkou – proces se jmenuje saturace), čímž dojde k vyvločkování kalu, který se pak ze vzniklé tzv. lehké šťávy odstraňuje v kalolisech a filtrech. Celý proces se zove epurace.“

Z oslavných mailů kamarádů:

  „Teda pane správče, smekám – toto se jeví býti jako vysoce umělecky hodnotný reburber! 😉 SV“

  „Tedy vážený pane kníže Nebuželský … smekám a ohýbám svůj hřbet k zemi až … 🙂  Paráda … jedním slovem…!! Láďa & dcera“

  „Jj v Zababově jsou šikovní modeláři. P*“

  „Vskutku mistrovské dílo, které si zaslouží širšího zveřejnění, nejen mezi cukrovkáři :-). Zajímal by mne další neméně důležitý technicko-taktický detail, a to kolik hodin jsi na stavbě strávil a kolik litrů rumu přitom vypil? Hlav.“

  „Přátelé, na tohle já nemám a nikdy mít nebudu – to můžu jenom z povzdálí a se zatajeným dechem obdivovat… Skvělé! SV“

Foto Jan Jáchymstál

 

Rubrika: Budovy, STAVBY

komentáře 3

  1. míra napsal:

    Holt, kdo umí umí, ostatní čumí.
    Míra

  2. Petr M. napsal:

    Velice pěkné… zajímalo by mě z čeho jsou udělané komíny u toho cukrovaru. Mohl by mi někdo prosím dát odpověď? Já se chystám na fabriku a tohle je pro mě docela důležité. Děkuji.

  3. Honza Jáchymstál napsal:

    Komíny cukrovaru jsou běžně dostupné komíny v měřítku H0 od výrobce Vollmer, kat.č. 6017. Jsou jen trochu upravené – hlava komínu je snížená a původní základ (pata) je vyměněn za resinový odlitek, zhotovený podle originálu z cukrovaru Smiřice. Oba komíny jsou přestříknuty Surfacerem, potom odstínem „vietnamská zem“ (odstín 04) od výrobce MK a napatinován různými patinátory.

Vložit komentář

Text komentáře: