ICE se srazilo s popelářským vozem

Jak oznámila německá média, v úterý 17. srpna se kolem 10 hodiny dopoledne srazil na trati Frankfurt – Mannheim – Kaiserslautern – Paříž rychlovlak ICE 9556 Palatinate s popelářským vozem. Stalo se to mezi městy Neustadt/Wstr a Lambrecht. Zraněno bylo 15 osob z 320 cestující ve vlaku, včetně řidiče vozu s odpadky, který utrpěl vážná zranění.

Podle předběžného vyšetřování došlo k nehodě pravděpodobně tak, že řidič popelářského vozidla udělal na asfaltové cestě široké pouhých 2,5 metrů úhybný manévr (něčemu se vyhýbal), čímž se ale dostal až na okraj cesty nad tratí, zadní pravé kolo sklouzlo z cesty, čímž bylo vozidlo strženo ze svahu a převrátilo se na bok, přičemž se dostalo do profilu trati. Zde do něho narazil následně projíždějící rychlovlak ICE.

Došlo k těžkému poškození a vykolejení několika vozů soupravy. Čelní vůz ICE byl po střetu s vozidlem podélně rozpárán asi 20 cm spárou a vykolejil, ale nepřevrátil se. Několik set metrů kolejí bylo zničeno. Jak oznámila policie, havárie mohla dopadnou hůře, avšak strojvedoucí ICE 9556 duchapřítomně zahájil včas nouzový manévr. Navíc, vlak může jet v tomto úseku plném oblouků rychlostí jen 90 km/hod. Jak známo, ICE jezdí na volné trati rychlostí až 320 km/hod. Nicméně, strojvedoucí nedokázal soupravu ICE ubrzdit, protože neměl dostatečný výhled. Vlak projížděl levotočivým obloukem. 

Poškozené vagony ICE postavil na koleje drážní jeřáb a byly odtaženy. Speciální čety obnovovaly provoz na trati 4 dny. 

Zdroj (text i foto): SWR.de-Nachrichten; Reportnet24; Spolkové policejní ředitelství Koblenz; Feuerwehr Lambrecht

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Skutečná železnice

Vložit komentář

Text komentáře: