Vůz pro regionální dopravu od firmy Stadler se představil v Česku

Jak předevčírem uvedla ČTK, České dráhy uzavřely smlouvu na dodávku 17 nových vlaků Regio-Shuttle RS1 pro regionální tratě na Vysočině. Jejich výrobcem je firma Stadler Pankow, člen švýcarské skupiny Stadler Rail. Cestující na Vysočině se s nimi začnou vozit koncem roku 2011. Stejné vlaky budou posléze jezdit také v Libereckém kraji. Celkem by jich mělo být pro České dráhy nakoupeno třicet tři.
 
Region-Shuttle RS1 je jednodílné vozidlo poháněné naftovým motorem, konstruované pro rychlost do 120 km/hod., na českých železnicích by měla jezdit asi 30 let. Vejde se do něho přibližně 140 cestujících (70 sedících), dají se v něm převážet i dětské kočárky, kola a lyže. Vozidla by měla přispět ke komfortu cestování na regionální železnici. Vůz je klimatizovaný, přístup do něj je řešen bezbariérově (včetně WC), má instalovaný moderní informační systém. Bohužel, konstruktéři se museli zabývat i ochranou před vandaly. Jak přiblížil ředitel společnosti Stadler Pankow Michael Daum, okna budou opatřena fólií proti poškrábání, sedačky budou ze speciálních materiálů a povrchová úprava vlaků umožní omýt barevné kresby sprejerů.

Těchto typů vlaků už bylo vyrobeno přes 400, naši lidé jej mohli vidět v česko-německém pohraničí, kde je už nějaký čas v provozu. Propagační jízda nového železničního vozu v okolí Jihlavy skončila v Praze na hl. nádraží. Včera navečer (5. 5. 2010) byl vlak odstaven v depu Praha – Vršovice, kde ho vyfotil Miloš, jak sdělil dnes mailem kamarádům Mirek Hrůza a přiložil tyto snímky.
 
Zdroj: ČTK, M. Hrůza; foto: Miloš

Rubrika: FOTOGALERIE, Skutečná železnice

Vložit komentář

Text komentáře: