Vyřezávací kružítko poprvé v akci

V kapitole Dílna popisuji tzv. vyřezávací kružítko, které jsem koupil u firmy Modely lodí.cz. Pod názvem Circle cutter jej vyrábí firma MornSun®. Dnes popíšu, jak jsem s ním vyřízl první kruh v kapa-desce, jak jsem vyřešil, abych v kruhu neměl nepěkný otvor od centrovacího hrotu a jak to všechno špatně skončilo.

  K účelu, o kterém bude řeč někdy později, jsem potřeboval vyříznout z kapa-desky tloušťky 5 mm přesný kruh o průměru 300 mm. Ideálním nástrojem pro tuto operaci je vyřezávací kružítko (obr. 1). Lze s ním vyříznout kruh o max. průměru 308 mm.

Obr. 1 – Vyřezávací kružítko

  Rozevřít vysouvací ramena kružítka na požadovanou rozteč a odměřit z přesného ocelového měřítka požadovaný poloměr 150 mm lze snadno, ramena se proti nežádoucímu posunu zajistí dvěma excentrickými pojistkami.
  Problém nastal v okamžiku, když jsem se chtěl vyhnout poškození středu kruhu centrovací jehlou. Vyřešil jsem to zhotovením pomůcky, kterou si pracovně nazvěme středicí destička (obr. 2). K její výrobě jsem použil odřezek z plastové desky (cca 20 x 10 mm) tl. 2 mm, do které jsem (záměrně excentricky) zalisoval ložisko Peho vel. N (průměr 1,5 x 1,25 mm) metodou popsanou v jiném příspěvku – ZDE.

 
Obr. 2 – Středicí destička s ložiskem Peho

  Středicí destičku jsem umístil nad střed budoucího kruhu (změřeno od okrajů kapa-desky s přidáním několika milimetrů na všechny strany) a přilepil ji k desce proužkem izolepy. (Pozor – opatrně při snímání lepicí pásky, protože povrch kapa-desky je vlastně papír, ze které – jak známo – se někdy lepicí páska velmi špatně sundává a hrozí poškození povrchové vrstvy). Pro přesné umístění středicí destičky mi posloužil kříž narýsovaný tužkou, procházející středem ložiska.
  Pak už stačilo jen jednou rukou přidržet centrovací hrot kružítka v ložisku a druhou rukou postupně otáčet břitem kružítka po kapa-desce a mírně na břit tlačit. Samozřejmě, abych si nezasukoval ruce, bylo nutné řezat po cca 90 stupních a „přehmatávat“.
  Pro toho, kdo by mne chtěl následovat doporučuji postupoval pomalu a hlavně moc netlačit na břit. Břit je totiž velmi ostrý a snadno se zařezává do kapa-desky, není-li však dostatečně proříznuta povrchová (papírová) vrstva kapa-desky, vytvářejí se v místě řezu otřepy.
  Kapa-deska (tu kterou jsem použil) má tloušťku 5 mm. Řezací břit vyčnívá z těla kružítka asi 5,5 mm. A to se mi stalo osudným. Řezanou desku jsem si nepodložil a tudíž jsem manželce proříznul ubrus a k tomu se zařízl i do dřevěné a povrchově upravené desky stolu. Sice jen několik centimetrů, ale řevu bylo jak bych převrátil nábytkovou stěnu i se skleničkami a vázičkami po babičce… Pat a Mat by ze mne měli radost!

Hlav, 9. 3. 2010

 

 

Rubrika: DÍLNA, Zpracování

Vložit komentář

Text komentáře: