Rok 2014 začíná, aneb nový rok je potřeba začít provoláním…

07-mech-navesstidlo„Tak kdy už se konečně probereš ze zimního spánku a začneš zase něco psát,“ osopil se na mne kamarád v telefonu a po chvíli dodal, že je na horách, místo lyžování chodí s manželkou a dětmi na procházky a děsně se tam nudí. Pravda, kdybych psal za peníze, nevydělal bych si ani na slanou vodu. Ale protože nemusím, tak píšu rád a doufám, že mi to ještě i tento rok vydrží. Jenže, když píšu, nemůžu modelařit, a opačně. A jakkoliv je to divné, trošku těch modelářských pokusů jsem přece jenom přes vánoce uskutečnil.

  Vedle provolání oficiálního prezidenta, ex-prezidenta a skoro-prezidenta si dovoluji na začátku roku vyjevit několik slov i já. Nikoliv však k národu, ale ke čtenářům webu Honzíkovy vláčky. Věřte, že si velmi vážím všech těch cca 2500 čtenářů, kteří si týdně rozkliknou tento web. A jelikož statistiky nelžou a lze se o tom snadno přesvědčit, kupodivu nás čtou i v zahraničí (byť věřím, že tam v zahraničí nás sledují krajani), Takže všem vám, ať už jste z Čech, Moravy či Slezska, Slovenska, USA, Německa, Holandska, Francie, Švýcarska, Lucemburska, Turecka, Polska, Kanady, Rakouska, Pákistánu a dalších zemí přeju ještě jednou vše dobré v novém roce a rád bych, abychom se ve zdraví všichni dožili roku příštího.

* * *

  Nejdříve se chci vrátil k poslední předvánoční burze, alias výměnnému setkání modelářů v Opletalce. Jestliže celý podzim stál z hlediska návštěvnosti a zejména koupěchtivosti pánů kolegů slušně řečeno za prd, tři dny před štědrým dnem se mnozí rozšoupli. A to nebývá zvykem. Obvykle už má touto dobou každý kapsu prázdnou. Letos se mi zdálo, že moudří si nechali nějaké „šusťáky“ pod podšívkou, a že své těžce vydělané peníze nevyházeli všechny majitelům obchodních řetězců, kteří si je pěkně odvážejí den do den v gigantických částkách do cizích bank. To je přece Kocourkov! Ale prý se nemám rozčilovat nad politickými tématy, radí mi Martin Pinta.

  Na burze mašinářů bylo a je pro mne zajímavé, jak se návštěvníci pokaždé orientují na jiný druh zboží. Tohle možná jiní prodejci, mající v nabídce více méně jeden druh zboží, tak významně nepociťují, ale protože mám na stolku všechno možné, vím, že jednou se nakupují nože OLFA, jindy brusné kotoučky, pak zase lepty, anebo nástroje MEDIN atd. Ale žádnou zákonitost ani ovlivnění výběru zboží postavením planet jsem nevykoumal. 🙂 Co ale je skoro zákonité – a to mne velmi mrzí, protože svoje „výrobní aktivity“ jsem programově zaměřil na uživatele měřítka 1:160 – jestliže připravíme nějaký lept v měřítku N a současně i TT (v poslední době třeba pískovací věž nebo krakorec), tak modeláři pologigantického měřítka okamžitě rozeberou skladovou zásobu, zatímco N-kaři sice hodně povídají o tom, že pro ně nikdo nic nevyrábí, ale když už, tak se jen koukají… Pozor, to je samozřejmě každého věc, co a u koho nakupuje, já si jenom dovoluji nahlas říct (vlastně napsat) to, co vědí všichni kdo vyrábějí nebo nabízejí modely a doplňky v měřítku 1:160. Tak to prostě je a asi i nadále u nás bude. Vždycky si v této souvislosti vzpomenu na slova a zvednutý ukazováček jednoho velmi znalého a zkušeného prodejce modelářského zboží z Plzně, který mi v počátcích přípravy N-šopiku poskytl rady a moudrosti. Parafrázuji jeho názor: N-kařů je u nás málo, to je nezvratný fakt, ale je zde asi ještě něco jiného, proč právě N-kaři nakupují nejméně. A to dneska už dále nebudu komentovat.

  Pravidelně na burzu nosím jako „vábničku“ některé moduly DIGI-CZ. Tento sortiment, jak známo, nabízíme výhradně na objednávku. Většina zájemců má obvykle nastudované z našich stránek, nebo stránek Jindry Fučíka – ZDE -, funkcionalitu těchto modulů a dekodérů. Na burze se zpravidla dohodnou objednávky nebo se konzultují detaily. Naše zákazníky by mohlo zajímat, že z celkové nabídky DIGI-CZ jsme vyřadili tři položky – Modul zpětného hlášení pro čtyři LED (008), Modul zpětného hlášení s reléovým výstupem (009) a Filtr pro servo (012). Centrála NanoX-X88 (003) bude inovovaná a bude vyráběna na nové DPS. Také dekodéry pro serva (004) budou nově vyráběny v inovované podobě, tj, k jejich provozu bude potřeba Základnová stanice (021). MiniMaus (015) budeme nabízet jako komplet, tj. v krabičce. Do nabídky systému DIGI-CZ jsou nově zařazeny dva Dekodéry osvětlení (023) (jeden se super-kondenzátorem), dále Gen-LI HSI, Dekodér pro semafory a ve výhledu jsou další výrobky. Bude záležet na zájmu zákazníků, kdy se začnou vyrábět. Rozhodně nadále nebudeme poskytovat dílčí částí modulů (např. desky plošných spojů, software apod.). Loni zavedená praxe potvrdila, že uvolňování dílčích komponent systému DIGI-CZ pro domácí výrobu vede pouze a jenom ke vzniku různých padělků. Hodně lidí, kteří se nechají napálit a takovou věc si koupí si pak myslí, že jim budeme opravovat cizí dekodéry koupené u někoho, koho třeba vůbec neznáme. Anebo naopak velmi dobře známe. ..

  Jen pro informaci, první letošní burza bude 18. ledna.

* * *

  Stavební plány pro minulý rok jsem nesplnil. U vnoučků mám černý puntík… Oni ale dostali už na podzim tablet, tak kdoví, jestli je bude ještě nějaké kolejiště zajímat. Stále mám kolejiště rozebrané, protože jsem si nějak pozdě uvědomil, že vlastně nemám na zadním modulu návěstidla a dodělaný přejezd, na kterém by se měly zvedat závory a taky by měl předpisově blikat, protože už v 50., 60. i 70. letech jezdili po našich silnicích ožralci a blbci, které nezastavilo ani červené světlo nebo spuštěné závory. Tam co jsem bydlel byl přejezd, který byl v kopci. Při jízdě nahoru od města byl výhled doleva stíněn téměř až k přejezdu plotem nemocnice, z druhé strany byl hluboký úvoz. Co tam bylo nehod, i smrtelných?! Až teprve vloni, či vlastně už předloni, až v souvislosti s konáním Mistrovství světa v biatlonu, byl tento přejezd opatřen závorami a signalizací. SŽDC ostatně i jinak významně investovala na trati zv. Tišnovka, jenž tudy projíždí od roku 1905 – ZDE.

  No a tak jsem vyhrabal z šuplíku modely závor, které sice ovládají elektromagnety, ale spolehlivě a bezproblémově, takže je rozhodně nebudu předělávat na ovládání servem. Naopak. Pak jsem také vysypal z pytlíku Košťálovy modely mechanických návěstidel – ZDE -, které jsou bezkonkurenčně krásné, a ty jsem se rozhodl „motorizovat“. Začalo to tím, že jsem nevěděl, co to je německý přestavník fy SIBA, který je v návodu doporučován. Lukáš Košťál mi na dotaz vtipně poznamenal, že je vidět, že mi chybí těch posledních 40 let v oboru modelaření. Když mi ovšem donesl tento výtvor z dřívější produkce významné modelářské firmy kolega Pavel H., usoudil jsem, že se jedná o výrobek z doby, kdy soudruzi v NDR nezvládli výrobu plastových lžiček. A začal jsem vymýšlet pohon táhla vlastním inštrumentem. Není problém vymyslet nějaký mechanismus pro zvedání závor, mechanických návěstidel atd., ale zrealizovat ho, zvláště pak v N-ku!?. Samozřejmě, lze použít profesionální výrobek a upravit ho (drahé), nechat si to od někoho udělat, nebo se pustit do vlastní tvorby, a třeba se i nechat inspirovat jinde.

  Problém je v tom, že Košťálův model návěstidla nemá dorazy pro pohyb ramene. Ten bylo nutné vymyslet pod úrovní kolejiště, aby se z ramene nestal ventilátor. Postupně jsem vyzkoušel pohon servem a elektromagnetem LUN, ale protože se mi nezdá provoz ani jedné verze dostatečně spolehlivý, vyzkouším ještě tažný elektromagnet, nabízený myslím jako novinka u Conrada. No a když ani to nebudu fungovat, tak asi použiju mechanismus Jirky Kubíka (N-vlaky), který vymyslel na zvedání závor (bohužel jsem zašantročil fotku). Na příští burze snad budu mít připravené u kolegy Němečka „blikání“, tak mám před sebou hodně práce.

02-mech-navesstidlo

*    *    *

  Pro svoje krakorce musím vymyslet návěstidla. A také další návěstidla v trpasličím provedení. Zdá se to snadné, jako všechno, ale základní otázkou je, jaké návěstidlo (od kterého výrobce) použít? Naštěstí jich u nás není zase až tak mnoho. Několik modelů jsem vyzkoušel, ale spokojený jsem teprve s koncepcí od Radka Mende. Excelentně vyřešil lept, ze kterého se návěstidlo relativně snadno postaví. Chce to jen udělat si přípravek, který sestavení umožní a použít správný postup. Co je ještě dokonalejší je tzv. oboustranná deska plošného spoje pro uchycení LED, která má prokované otvory pro přiletování drátků z druhé strany. Použil jsem „svoje“ LED 0402 s připájeným dráty, které jsem měl donedávna v nabídce N-šopíku. Drátky s LEDkami se prostrčí otvory, drátky se „učešou“ do stran, destička s LED se přitlačí nástrojem k podložce a kapičkou cínu nabranou na hrot páječky se LEDky připájí z druhé strany. Cín proteče otvory a současně fixuje drátky. Samozřejmě pod lupou. Nevodivý lak je při sestavování návěstidla nezbytný; jeho výhoda spočívá i v tom, že funguje jako lepidlo. No, neříkej hop, dokud nepřeskočíš, takže ještě nebudu jásat ani zveřejňovat obrázky. Radkovi je už teď potřeba poděkovat za dokonalý výrobek a řešení jeho sestavení.

  Musím se pochlubit, že jsem si v prosinci koupil laboratorní zdroj. Snad poprvé za celý rok jsem podlehl reklamní nabídce firmy CONRAD, která své bývalé zákazníky skutečně masíruje reklamou víc než je zdrávo. Koupil jsem si u nich Laboratorní síťový zdroj Basetech BT-153, 0 – 15V/DC, 0 – 3A. Sympatické jsou pro moji „dílnu“ v bytě rozměry zdroje – š=105, v=155, h=245 mm. Hmotnost je 2,4 kg, pracuje v rozsahu teplot 0 až 40° a poskytuje výstupní stejnosměrné napětí od 0 do téměř 16V. Hodnoty jsou ukazovány na displeji (dvě barvy – proud červeně, napětí zeleně). Pro mne užitečná se jeví regulace proudu.

  Další změnu doznalo naše pravidelné setkávání, naše Modelářská beseda. Ve sport-baru NAGANO 98 bude rekonstrukce. Nikdo z pravidelných hostů, a dokonce ani personál, nevěděli do poslední chvíle, co tam bude a kdy to bude. Asi jsme panu majiteli nestáli ani za pozdrav. Naštěstí na Smíchově je hospod habaděj, takže nás pod svá křídla s radostí vzali hned naproti, U Váhy. První čtvrtek v roce jsme tam otestovali pivo a místní kuchyni a nebylo to tam vůbec špatné. K dispozici máme salonek s omezeným počtem židlí okolo stolu, což je také jistá výhoda. Ale co bude za měsíc či dva, nemá cenu předvídat. Rozhodně stará parta nerezaví, i když konkurence je silná!

*    *    *

  Tak to by mohlo zatím stačit. Prezident, ex-prezident ani skoro-prezident se jistě tak důvěrně, upřímně a zajímavě jako já o „své“ problémy nepodělili (pravda, dva z nich jsem neslyšel a nečetl a určitě jsem o nic nepřišel). Z čehož ovšem plyne, že na ně ještě nemám… 🙂

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: