Pozvánka na výstavu modulového kolejiště

Není obvyklé, abych na stránkách Honzíkových vláčků, orientovaných především na měřítko 1:160, referoval o aktivitách modelářů holdujících gigantickým, pologigantickým aj. měřítkům. Leč, jednou za čas si dovolím učinit výjimku, zvláště když jsou za onou aktivitou šikovní kluci a kamarádi. Sděluji tedy, že ve dnech 12. – 17. března 2024 připravuje Klub železničních modelářů z Prahy 7 – Buben ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem na Letné další výstavu modulového kolejiště ve velikosti H0.

  K vidění budou modely postavené v měřítku 1:87 a rozchodem kolejí 16,5 mm. Kolejiště bude sestaveno z jednotlivých modulů, délka hlavní jednokolejné dráhy bude dlouhá cca 50 metrů. Hlavní trať bude ukončena vratnými smyčkami a budou se na ní nacházet tři mezilehlé železniční stanice, zastávka a větší depo s točnou. Na kolejišti budou stanice a zastávky, které odpovídají skutečnosti. Konkrétně se jedná o zastávku Rynholec, žst. Tachov a dnes již zaniklou stanici Praha Libeň, dolní nádraží, která stála nedaleko od křižovatky na Palmovce.

  Kolejišti je částečně rozestavěné, jsou na něm stavby i modelářsky  neukončená krajina. Pánové chtějí touto formou ukázat návštěvníkům, zejména těm mladým, jak vlastně probíhá modelářská práce, tedy postupná realizace různých detailů, ať se jedná o stavby drážní, civilní nebo o krajinotvorbu.

  Na kolejišti budou provozovány různé vlakové soupravy, a to v digitálním provozu. K vidění budou vozidla bývalých železničních společností Rakouska-Uherska, např. k.k.St.B, B.E.B., bývalých vozidel ČSD z období 1. republiky až do doby zániku ČSD do roku 1992. V provozu budou také typické československé i české vlakové soupravy od lokálky, přes rychlíky, až po těžké nákladní vlaky.

  Tratě, včetně železničních stanic, jsou vybaveny zjednodušeným zabezpečovacím zařízením, funkční návěstní soustavou a provoz je obdobně, jako na skutečné železnici, řízen výpravčími. Kromě železničních modelů budou na modelovém kolejišti k vidění i modely osobních a nákladních automobilů a zejména pak modely zemědělské a lesní techniky, přeprava materiálu a osob apod.

  Výstava v objektu Národního zemědělského muzea, Kostelní 44, Praha 7-Letná (budova stojí vedle Národního technického muzea) bude letos dislokovaná do přízemí budovy napravo od recepce. Přístupná bude ve dnech 12. – 17. 3. 2024 vždy od 09 do 17 hodin. V okolí objektu NZM lze zaparkovat na placených parkovištích. 

  Na výstavu vás srdečně zvou železniční modeláři (moduláři) z Prahy 7 Buben a Národní
zemědělské muzeum. 

Zdroj: Modelářský klub SMČR 163, Železniční modeláři, p. s.; Michal Janíček, předseda klubu

.

.

Pro skutečné modeláře: Výstavu lze shlédnout po návštěvě znovuobnovené modelářské „burzy“ (tzv. výměnného setkání modelářů), která se opět koná na známém místě v Menze v Opletalové ul. Praha 1, tentokrát v sobotu 16. 3. 2024.

.

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: