Dekodéry Doehler & Haass opět dostupné na českém trhu

Zhruba před rokem jako jeden z prvních modelářských webů informovaly Honzíkovy vláčky o lokomotivních dekodérech mnichovské firmy Doehler & Haass – např. ZDE a ZDE. Před pár dny jsme získali informaci, že jak lokomotivní, tak i funkční dekodéry této firmy jsou opět dostupné na českém trhu. Výhradním dovozcem se stala Jitka Kopinová z Chrudimi. Nabídka celkem 25 dekodérů je dostupná ZDE.

  Než získáme detailnější informace o dekodérech přímo od vedení firmy z Německa, předběžné stanovisko k těmto zajímavým výrobkům poskytl Jindra Fučík:
  „Dekodéry Doehler & Haass lze charakterizovat jako „základní“ dekodéry, které  vycházejí z návrhu Deana Probsta. To je velice dobrý a robusní návrh, ale na trhu je takto koncipovaných dekodérů poměrně velké množství. Některé značkové firmy známé na našem trhu nabízejí obdobně kvalitní dekodéry, mnohdy za nižší cenu, zvláště při nákupu většího počtu kusů.
  Dekodéry Doehler & Haass mají velice dobře propracovaný systém práce s motorem, dá se říci, že ve své kategorii nejlepší. Také mají dobře propracovaný systém práce se světly (např. samostatné stmívání pro každé světlo). Bohužel nemají žádnou z moderních vlastností, jako jsou ABC, RailCom a USP. Zrovna ABC je záležitost, kterou vyhledávají uživatelé základních dekodérů (začátečníci). Pokud bych měl vyzdvihnout parametry, které žádný jiný dekodér nemá, tak je to zcela určitě rozměr dekodérů řady „DH05“. Jak už bylo uvedeno, dekodér s rozměrem 13,2 x 6,8 x 1,4 mm má v současnosti konkurenci zřejmě jen ve výrobku firmy cTelektronik (DCX75 a DCX76 se svými rozměry 6,9 x 6,1 x 1,7 mm). To umožňuje dekodéry Doehler & Haass instalovat do modelů v měřítcích 1:160 a 1:220, popřípadě do úzkorozchodných modelů (Nm), anebo velmi malých modelů (např. drezin) modelů v měřítku TT a H0. Další předností dekodérů je fakt, že kromě dvou obvyklých standardních výstupů (pro světla apod.) jsou k dispozici další dva funkční výstupy (AUX1 a AUX2), které umožňují používat např. další světla a vytvářet tak i v malých modelových měřítcích realističtější modely. Série dekodérů označená písmenem „C“ má navíc rozhraní SUSI (Serial User Standard Interface – rozhraní umožňující připojit dekodér se zvukovým modulem, jehož součástí je reproduktor, nebo připojit další funkční moduly – například dekodér DHZ400 z nabídky D&H a tím získat další 4 výstupy).“

  České zastoupení firmy připravuje české překlady manuálů k jednotlivým dekodérům, které obsahují detailní informace o způsobu programování dekodérů, což bohužel u nás není zcela obvyklé při nákupu dekodérů jiných značek. Už nyní si lze dekodéry zakoupit v N-šopíku – ZDE -, nebo přímo u českého zastoupení firmy – http://www.doehler-haass.cz/

Autoři děkuji za poskytnutí informací Jitce Kopinové  

Základní technické parametry a aktuální (vánoční) ceník dekodérů Doehler & Haass

 

Zastoupení firmy D-H Jitkou Kopinovou bylo zrušeno na jaře v roce 2014. (pozn. J.H.)

 

Rubrika: Analog - digitál, Elektronika, TECHNIKA, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: