O setkávání modelářů a prohibici

Pro školáky začal nový školní rok před dvěma týdny, pro železniční modeláře až tuto sobotu. Další sezóna tradičních modelářských výměnných setkání v Menze UK v Opletalově ul. v Praze 1 sice vyšla na termín, kdy probíhala i další (pro některé mašinkáře důležitá) setkání, ale i tak se v sobotu sešlo v menze hodně lidí.

 

  Bylo věru velmi příjemné potkat se po třech měsících s lidmi stejného zájmu. Nejen proto, že my dříve narození nikdy nevíme dne ani hodiny… Nedělal jsem si žádné iluze, že zákazníci po prázdninách vyndají nadité šrajtofle a budou utrácet o sto šest. Spíš jsem předpokládal opak. A mé tušení se myslím potvrdilo. Zaznělo i „mám dvě stovky a do těch se musím vejít!“ Odhaduji, že většina kolegů si nejspíš nedokázala za uplynulé léto našetřit na své hobby. Pochopitelně – z čeho se dá dnes ušetřit? To je současná realita, která bude nejspíš trvat velmi dlouho. Zpestřením v různých diskusích byly snad jen rezignované úsměvy a troušené poznámky na téma vyhlášené prohibice. Samozřejmě, ve zcela jiném duchu, než jak večer slyšíme ve zprávách. Jenže, ono je to tak, že pro mnohé může být prohibice legrace a nebetyčná blbost, ale jen do té doby, než se ho ta tragedie začne osobně dotýkat. Což vyjádřil jeden z přátel, kterému v Přerově zemřel na následky otravy vzdálený příbuzný.. 
  Jistě, zatím na otravu metanolem zemřelo podstatně méně lidí, než se letos zabilo při dopravních nehodách. To ovšem není argument, že u nás se pije méně než jezdí v autech. Problém je v něčem jiném (a v tom se shoduji s komentátory našich předních listů). V tom, že o černých palírnách, pančování a pokoutném prodeji lihu a v důsledku toho v šizení státu na DPH v řádech miliard se léta vědělo, jen se s tím naprosto nic nedělo. Tento fakt si vládní panáčci modří, oranžoví, zelení i ti co jdou s lidem samozřejmě nepřipustí a budou nadále mlžit. Stejně jako platí dávná premisa, že i špinavé peníze jsou peníze (autora netřeba připomínat), proč by se měl tento zkorumpovaný stát angažovat v důsledné státní regulaci pálení lihu, stejně tak cigaret, drog, lehkých topných olejů atd. – když to přece jenom přináší někomu obrovské zisky. A z těch zisků jsou placeni ti, co jsou u vesla. A jejich partaje. Kauza Rath to jasně ukazuje. Proto musí i tahle aféra skončit pod kobercem. Tak je to!
 
  Dobrá, na „burzu“ přišlo hodně lidí, které jsem rád viděl. Jelikož naštěstí nejsem závislý na počtu prodaných OLFA nožů či nástrojích z MEDIN, osobně jsem byl s účastí i nákupními aktivitami modelářů spokojený. Především ale – já na „burzy“ nechodím kvůli kšeftu, mě spíš baví to povídání si s přáteli.
  Na mém stolku byl zájem o měřítka, stahováky, úhelníky, nástroje OLFA i MEDIN, opět tenké vodiče v barvách NMRA, které jsou už zase rozebrané, také o LED SMD 0402 s napájenými dráty. Naopak, kupodivu, na odbyt nijak moc nešly staré i nové modely (lepty) v měřítku 1:160 i 1:120. Tedy s výjimkou nákladního vozidla ŠKODA 706 RTO s nástavbou fekál od fy MINIATUR – ZDE. Po připravených kusech se jen zaprášilo. Jeden ze zákazníků vyjádřil naprosto jasně své překvapení z ceny za originální vozidla s novou nástavbou ve srovnání s cenou za „naklonovaný“ podobný výrobek, což považuji za potvrzení pravdivosti mých slov publikovaných na tomto webu.
  Ptal jsem se cestou domů svého kolegy na pocit z burzy. Jako věčný optimista odvětil: „Lidé dále a ještě víc propadají depresi ze současné situace v politice a hospodářství.“ Souhlasím, i když já mám zase pocit, že stejně jako v dobách největší totality lidé opět brblají na poměry, ale současně si dávají bacha, kde a před kým to říkají. Co kdyby je někdo napráskal… Hrozná životní zkušenost.
 
  Trošku jsem litoval, že jsem se tentokrát nemohl zajet podívat do Lužné, kde se tento víkend konal „Model-víkend a setkání motorových lokomotiv 740/742“. Měla tam být též výstava železničních modelů ve velikostech G, 0, H0 a TT (kdo ví, jestli tam byla i N-ka?). Snad si někde přečtu nějakou zajímavou reportáž. Fotky od Miloše Kostrece už jsou ke shlédnutí na Rajčenet – ZDE.

  Snad abych ještě pár slovy poreferovat o poslední Modelářské besedě v Naganu, poslední s panáčky oblíbených lihovin. A že jich tentokrát bylo. Pavel H. nám při každé rundě furt dokola děkoval za účast N-kařů v Napajedlech, jak už jsem psal – ZDE
  Krok před dalším vynálezem je Jindra v řešení svítící kuličky na konci světlovodu. Tato zdánlivě banální záležitost je úspěšně vyřešena v profesionální výrobě (lampičky Viessmann nebo Brelec), leč v tradiční rukodělné modelařině zatím svítíme, ale jen ve směru vláken světlovodu a pouze na ploše řezu světlovodu. Rozptýlení světla v koncové kuličce (kostičce, kuželu apod.) se zatím moc nedaří. Tedy nedařilo. Stačilo najít materiál, který umí divy, tedy i rozptýlit světlo – a je to! Až budou hotové testy, např. s osvětlenými lampami přestavníků výhybek v N-ku, pochlubíme se.

 Ilustrační snímek pochází z dob, kdy u nás ještě bylo jakž takž (Hlav)

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

1 komentář

  1. Pavel-HP napsal:

    …jak tak obhlížím ten ilustrační obrázek, tak se nemůžu zbavit dojmu, že tuto scenérii odněkud znám.
    Áááá, už jsem se zbavil všech nejistot a toto zátiší spolehlivě poznávám. To je přece nádherné zázemí z provozně-stavebního setkání v Napajedlích. Jóó, to se to ještě panákovalo. 🙂

Vložit komentář

Text komentáře: