Zemřel Václav Martinovský

Jsou zprávy, které se nepíší snadno. Leč takový je život. Dne 9. února 2012, v předvečer svých 68. narozenin, zemřel Ing. Václav Martinovský z Plzně. Mnoho modelářů jej znalo z diskusního fóra DiskuzeModely.biz, kde psal pod nikem Martin H0.

 

 

 Pravda, Václava jsem neznal dlouho, ale stačilo málo a mašinky nás spojily. Jednou jsem při brouzdání na internetu narazil na jeho webovou stránku – ZDE, kde jsem našel informaci o tom, jak si ke svému kolejišti postavil řídící panel. Věc pro každé kolejiště naprosto nezbytná, ale kupodivu věc, kterou snad nikdo jiný s takovou detailností ještě nepopsal. Požádal jsem jej o nějaké doplňující informace a Václav hned nabídnul, abych přijel. A tak jsem u něho doma viděl nejen jeho velmi originálně postavené kolejiště (mimochodem v ložnici), ale i vyslechl velmi užitečnou přednášku na téma diodová matice. Vašek mi navíc poskytnul veškeré své know-how, které jistě léta střádal při své modelářské činnosti a pak mi ještě dlouho radil, když jsem matici studoval a stavěl.
  Václav začal s vláčky věru hodně brzo. Jak píše na svém webu, železnice jej zajímala už odmalička. Jako malí kluci dostali s bráchou vláček v měřítku 1 : 22, posléze si hráli s plechovými modely Merkur (1 : 45). Ty koncem 50. let min. st. „vyhandlovali“ za první modely z produkce PIKO v měřítku 1 : 87. A modelům tohoto měřítka zůstal Václav věrný celý život. Před pár roky, když odešel do důchodu a začal mít víc času, mohl konečně svého koníčka, provozovaného dosud formou sběratelství modelů, začít realizoval, jak sám říká, ve formě čisté modelařiny.
  Jelikož si ale z předešlého zaměstnání přinesl do důchodu i potřebu komunikovat s lidmi, jak mi řekl, bylo nasnadě, že v době internetu začal informace důležité pro modelařinu nejen se sítě sítí čerpat, ale stejně tak nezištně je i rozdával. Proto si založil vlastní webovou stránku a také se velmi často vracel zejména na diskusní fórum DiskuzeModely.biz.
  Do výčtu aktivit Vaška Martinovského snad už jen doplním, že s širokým úsměvem na tváři přijal moji nabídku ke členství ve Virtuálním modelářském spolku starších pánů, který se vyznačuje především tím, že nemá žádnou psanou konstituci a že nikdo (včetně mne) přesně neví, kolik má kmenových členů. Jo, a taky se zde neplatí žádné členské příspěvky. Jen věk diamantové dospělosti je podmínkou ke členství. Ano, i legraci jsem s Václavem zažil.

  Nuž, kamaráde, modeláři, je mi líto, že jsi odešel na věčnost. Rodině vyjadřuji hlubokou soustrast. A všem, kdo jste znali Ing. Václava Martinovského, to dávám na vědomi.

Čest jeho památce.

(Foto převzato z webu Václava Martinovského)

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentáře 3

  1. petr47 napsal:

    Moc smutná zpráva… děkuji za informaci

  2. ivan stasa napsal:

    Teprve dnes nahodou jsem objevil jeho stranky… Moc se mi libily a je to velka skoda, ze tu uz s nami nebude. Ivan

  3. Lidmila Randová napsal:

    Dnes 8. 6. 2012 se opět sešla naše třída XI.E a dozvěděli jsme se smutnou zprávu, že v únoru zemřel náš spolužák Vašek. Minutou ticha jsme uctili jeho památku.

Vložit komentář

Text komentáře: