Pro Brejlovce v N-ku kromě mne hlasovalo tři sta modelářů

Více jak sedm měsíců, přesněji 221 den, jsem v anketě na webu Honzíkovy vláčky orientoval zájem modelářů vyznávajících měřítko N na jednu z nejhezčích československých lokomotiv, která se dodnes prohání po našich a některých evropských kolejích, důvěrně přezdívaná Brejlovec. Za uvedenou dobu v naší anketě hlasovalo celkem 301 respondent, přičemž 76 % z nich se vyjádřilo v tom smyslu, že kdyby někdo tuto lokomotivu v měřítku N vyrobil, že by si ji koupil, 19 % odpovědí bylo záporných a 5 % respondentů zaškrtlo třetí neutrální možnost.

  Děkuji všem, kteří se ankety zúčastnili. Bohužel, není v mých silách zajistit, aby se výroby Brejlovce v N-ku ujal některý profesionální výrobce (v dohledné době stejně jako v budoucnu). Informace, které se ke mně k tomuto problému sporadicky dostávají však nejsou potěšující. Třeba má někdo lepší zprávy a tají si je pro sebe z důvodů komerčních. Faktem ale je, že když jsem naposledy mluvil s Oldou Kopeckým, který tuto anketu de facto inicioval, a který také údajně jednal s některými velkododavateli modelové železnice, neměl příznivé zprávy.
  Z několika  směrů jsem slyšel, že velcí němečtí a rakouští výrobci železničních modelů prý kalkulují s minimálním počtem 5 tis. kusů lokomotiv, aby se výroba vyplatila. V tom případě se tedy nahlas podivuji, že do tohoto „kšeftu“ nejdou. Jestliže totiž na tak bezvýznamném webu, jakým jsou Honzíkovy vláčky, vyjádří tři sta modelářů jasný zájem o tento model lokomotivy, přičemž návštěvnost webu je pouhých 1000 – 1400 čtenářů týdně (kteří se ale na web pravidelně vracejí), není třeba nejspíš pochybovat o tom, že při skutečných počtech N-kařů v ČR by se výroba nevyplatila. Jsou tady totiž ještě italští modeláři, kde Brejlovec in natura jezdí, a hlavně němečtí modeláři, kteří by po tomto modelu nepochybně sáhli také. To by v tom byl čert, aby se 5 tisíc modelů této značky neprodalo. No, ale nejsem ekonomický odborník ani obchodní stratég, takže se raději budu jen divit.
  I když neexistují přesné počty železničních modelářů u nás a všechny dosavadní statistiky pokulhávají, přece jenom rámcové počty příznivců jednotlivých měřítek dokáží s velkou přesností odhadnou zkušení velcí prodejci modelů, kteří mají ve svém portfoliu modely všech tří základních měřítek. Můj soukromý průzkum (viz jedna z minulých anket) o procentuálním zastoupení jednotlivých modelových měřítek, který jsem připravil prostudováním a „zprůměrováním“ výsledků publikovaných na nejrůznějších českých webech, a jenž mi vyšel na poměr 20 – 30 – 40 – 10 % ve prospěch N – TT – H0 – ostatní  zpochybnil závažnými argumenty Ing. Vladimír Švígler (Modeltrain, Plzeň) a já nemám důvod jim nevěřit. Pan Švígler vychází z odbytu výrobků podle jednotlivých měřítek. Usuzuje, že N-kařů bude v ČR jen pouhých 5 – 10 procent z množiny všech modelářů. Na celkovém počtu železničních modelářů v naší republice jsme se ale nedokázali shodnout. Žádná centrální evidence jako tomu bylo za dob Svazarmu pochopitelně neexistuje. Na jednu stranu jistě dobře, na druhou stranu opačně. Tak či onak, v této souvislosti mne napadla další anketa…
  Ještě jedna myšlenka k uvedeným statistických odhadům mne napadá: Všechny weby, jenž prezentovaly svoje statistiky uživatelů měřítek, a ze kterých jsem vycházel, byly ve většině případů orientované vždy jen na některá měřítka, zejm. H0 nebo TT. Naopak web Honzíkovy vláčky je znám jako web preferující zejm. měřítko N. Nelze proto předpokládat, že by ho navštěvovali zastánci větších měřítek. A opačně. Proto se naše závěry tak hodně liší od odhadů jiných a nelze je považovat za věrohodné…
  Nicméně, na závěr komentáře k anketě o zájmu o Brejlovce si dovoluji vyjádřit odhad, který se opírá o výše uvedená čísla. Při úvaze, že každý téměř pátý návštěvník webu Honzíkovy vláčky (přesněji 4,6) uvedl ANO, znamenalo by to – aby byla naplněna podmínka výrobce (5 tis. výrobků) o rentabilitě výroby -, že by mělo existovat cca 23 000 N-kařů. A jestli tolik modelářů neexistuje, dám (jak se říká) na modlení!
 
  Přivítám nejen diskusi k této stati, ale především odpovědi v nové anketě, která má za cíl zmapovat představu o počtech železničních modelářů v Česku.

 

Rubrika: VARIO, ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: