Lampičky, světýlka, blikátka a hejblátka na elektriku

Co si budeme povídat… Deset katalogů plných obrázků se nemůže vyrovnat jednomu nakouknutí na to samé in natura. V Norimberku na Spielwarenmesse 2011 jsem si několik exponátů z kategorie naznačené v titulku prohlédl hodně zblízka. Jednak proto, že špatně vidím a lampičky ve velikosti N či Z jsou opravdu hodně maličké, stejně jako žárovičky či diody do nich, a také kvůli inspiraci. Není přece zločin nechat se inspirovat zvláště v takovém oboru, jakým je modelaření.

  Záplavu elektrických zařízení, všelijakých lamp, svítidel atd. prezentovala na výrobcích pro měřítka Z až 0 německá firma BELI BECO. Svoje produkty vybavují jak miniaturními žárovkami, tak LED, zejm. v provedení SMD. Na jejich stánku jsem si všimnul nenápadného panelu, na kterém ukazovali LED SMD řady 08 a 06, ke kterým měli připájené lakované drátky (viz obr.). Zřejmě je nabízí jako komponenty. Ono není zase tak úplně jednoduché připájet vodič k maličké LEDce. Ať jsem se ale díval jakkoliv bedlivě, ukázku připájení vodičů k LED SMD řady 04 jsem tam ale nenašel. Budu muset říct Pavlu Tvrzovi, aby si příští rok otevřel na veletrhu stánek, protože on už totiž pájení těchto nejmenších LEDek zvládnul – ZDE  :-).
  Belgická firma BRELEC, které se specializuje na osvětlování osobních a rychlíkových vagonů pomocí speciálních světlovodů napájených LED, byla na veletrhu už loni (možná i dříve, to nevím). Zrovna v té době jsem bojoval se stejným problém, který jsem nakonec vyřešil po svém – ZDE. Když jsem po veletrhu napsal do Belgie, do kdy počítají s produkcí komponentů i pro měřítko N, trvalo několik dlouhých týdnů, než mi vůbec odepsali, nicméně v nekonkrétní odpovědi jsem se nic nedozvěděl. Letos jsem byl tedy zvědavý, s čím na veletrh Brelec přijede. Bohužel, zase jenom s H0. Dokonce nabízeli úplně stejný maličký katalog jako loni, ve kterém už ale chybí  zmínka o tom, že se zabývají myšlenkou uspokojit i N-kaře. Jediné, co se mi zdálo na jejich výrobcích nové je nový tvar (průřez) světlovodů (světlovody už nemají kruhový, ale obdélníkový průřez) a to, že do světlovodů jsou navrtány otvory velice tenkých průměrů, o které se světlo od LED láme (viz obr.). Je to rozhodně elegantnější řešení, než které jsem  použil ve svých světlovodech a myslím si, že to může dobře fungovat.
  Mnoho světýlek, blikátek a hejblátek maličkých modelů bylo vidět na stánku firmy VIESSMANN. Nevěděl jsem, že tato firma se kamarádi s jinou německou firmou – KIBRI –, kterou jsem měl dosud spojenou zejména s výrobou modelových domečků. V obrazové příloze jsou vidět jejich lampy všech možných druhů a velikostí, nádražní stožáry pro trolejové vedení i světla, svítící pouliční (nádražní) hodiny, výstražná (blikající) světla modré i červené barvy, nechyběl samozřejmě efekt elektrické svářečky. Na co se člověk vydrží koukat dlouhé minuty jsou nejrůznější hýbající se jeřáby, dopravní pásy či zvedací plošiny, také sekáči na poli, nebo dokonce klovající slepičky, rozmnožující se dobytek apod. Předměty v pohybu v těchto modelových velikostech sice přináší úsměvy na tvářích, ale i zamyšlení nad tím, kde končí hranice technických řešení.
  Docela mne překvapilo, že jedinou firmou (aspoň jsem jich na veletrhu víc neviděl), která zřejmě fandí modelářům, jenž se  zabývají lepty, byla německá firma STAR TEC. Ve stánku vystavovali škálu pájecích stanic s malými i velkými výkony, ke kterým se dodává velké množství náhradních hrotů. Nejspíš o tyto stanice zkusím rozšířit nabídku N-šopíku, bude-li zájem…

Foto hlav

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: