Menší snad už je jen špendlíková hlavička :-)

Snad deset minut jsem včera večer koukal na monitor konsternován umem a šikovností Mistra Miniatur. Když jsem na poslaném obrázku dvou ručních kárek pro přepravu pošty na nádražních peronech i jinde z leptu nenašel jedinou chybu, hledal jsem aspoň, kde je nějaká chyba fotografická. Nic jsem neobjevil. A tak jsem šel spát s pokorou a myšlenkou, že už ve zbytku života některé věci prostě nestihnu…

  Dnes dopoledne jsem převzal pro N-šopík první výrobky od Jirky Šafáře a také jsem poprvé viděl slepené prototypy kárek in natura. „Tím žebřiňákem od Bavárie.de jsi mne vyhecoval zkusit ještě něco menšího a stejně dokonalého,“ usmíval se Mistr nad svými zcela dokonalými výtvory, které  skutečně vypadaly jako nic na plošce diskety 3,5“. Množné číslo je na místě, protože Jirka není žádný troškař. Na jednom leptu z alpaky tloušťky 0,2 mm a rozměru 40 x 30 mm (okraj rámečku) jsou hned dvě ruční kárky – jedna s plošinou a druhá bez ní (něco jako rudl naležato). Lahůdkou pro šikovné prstíčky jsou loukoťová kola, která mají jako samostatný díl obruče.
  „Jak si to proboha dával dohromady?“ ptám se. „Pod lupou a všechno je lepené řídkým lepidlem,“ dostává se mi vysvětlení. „Kolečka jsem nakonec osadil na osičku podle tvého doporučení, které jsi mi napsal v recenzi k leptu,“ dodává Jiří Šafář.  Pýchou jsem se na chvilku nafoukl, ale hned jsem zase vyměknul, když jsem dostal testovací vzorek s poznámkou Jirky: „Zkus to!“ No, tak to mám tedy opravdu radost, dohánět umění Mistra…
  Ale nejspíš nebudu sám, kdo si bude chtít dokázat, že tahle titěrnost, podobně jako drezína od Košťála nebo lavička od Pohořelého, jde postavit. Což mne těší.
  Ruční kárky ode dneška nabízíme jako první v N-šopíku – ZDE – a poprvé budou na trhu na sobotní „burze“ (15. 1.) v Opletalce, Praha 1. Cena stavebnice dvou ručních kárek (na jednom leptu) v měřítku N je 90 Kč.
(Foto: Jiří Šafář; se souhlasem  autora upravil hlav)

 

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: