Na burze to dneska zase bylo pěkné maso

Jako když jézeďáci brali dobírky a přijeli je utrácet do Kotvy. Tak bylo zase dnes po ránu našlapáno v menze v Opletalově ulici, kde se sešlo nadmíru žádostivých modelářů konat své výměnné setkání. Prodírání se davem proudícím v úzkých uličkách tam a zpátky patří ke zdejšímu koloritu. Občas je sice kolega, kterého vidíte pár kroků proti sobě, nemilosrdně odnesen vlnou živých těl do jiného rohu sálu, ale zase – než se k němu probijete, potkáte pět jiných kamarádů. Jen podvědomě jsem si uvědomil, že na veletrhu v Lipsku je to podobné, ale na větší ploše, s většími počty návštěvníků a hlavně „hrabáků“ plných modelů všech měřítek v cenách více než slušných… (na rozdíl od Opletalky). Rád sem chodím hlavně proto, že se tady setkávají dobří lidé z celé republiky.

  Díky Pavlu Tvrzovi, který připravil „blikátko“ s novou dvoubarevnou LED SMD svítící červeně a teple bíle1) (d/š/v = 1,7/1,6/0,6 mm), ji mohli návštěvníci vidět na stánku Pojezdy.eu Viktora Pohořelého. Oběma srdečně děkuji. Všem, kdo o tuto dvoubarevnou ledku projevil zájem, dám vědět okamžitě, jakmile přijde jejich zásilka z Dálného Východu. Předběžně si je lze objednat již nyní mailem na adrese colonel@mybox.cz. Ti modeláři, kteří mají zájem o „velkou“ dvoubarevnou LED se speciálním cylindrem o průměru 2 mm, rovněž svítící červeně a teple bíle2), mohu pomoci objednáním těchto diod v Německu. Stačí mi napsat na cit. mail.
 
  Olda Kopecký mi vyprávěl, co všechno už vykonal pro zajištění výroby Brejlovců v měřítku N u některé z renomovaných německých modelářských firem. Nechtělo se mi věřit jeho tvrzení, že oficiální zástupce jedné takové firmy v Česku před ním tvrdil (a tím pádem nejspíš přenáší takové nesmysly a zkreslené údaje do ústředí), že model Brejlovce v N-ku už by byl dávno hotový, kdyby o něj měli N-kaři zájem. Tak to je jistě blábol, který nemá reálné opodstatnění, ale bohužel takový jeden „osvícený profík“ zapšchlý vůči N-kařům napáchá více škod jak týdenní povodeň. Tvrdím, že N-kaři mají o Brejlovce stejný zájem jako vyznavači větších měřítek (H0 či TT), kteří se už dočkali. Náš hlas není slyšet, protože nás možná není tolik jako ostatních modelářů, ale především nemáme fungující klubové zázemí (o ústředí snad raději ani nemluvě), tj. akční, s nabídkou širokého spektra činností pro všechny, kteří se věnují měřítku N, a nejen pro pár desítek vyznavačů jedné záliby.
  Abych aspoň trošku napomohl nezbytné propagační kampani za výrobu Brejlovce (ale i jiných československých, českých a slovenských lokomotiv), zařazuji na svůj web anketu a prosím všechny N-kaře, aby ji poctivě vyplnili. Ukáže se, jestli tuhle lokomotivu chceme nebo nechceme.

_____________________________________________________

Vysvětlujicí doplněk k textu

V rámci objektivní pravdy a hlavně na základě připomínky Jana Merhauta sděluji, že pokud jde o „teple bílou“ barvu, o které píši v souvilosti s dvoubarevnými LED SMD (označeno 1)), o skutečnou barevnou teplotu světla diody vedlo diskusi několik pozorovatelů. Přiklonili se k definování údaje „teple bíla“ (v rozmezí žlutá, žluto-bílá, žluto-zelená-bílá). Podle deklarace výrobce je dominantní vlnová délka světla červného v intervalu 618-625 nm, „žlutého“ 585 – 590 nm. Pro faktické použití (osvětlení lokomotiv apod.) je podle mne rozhodující subjektivně vnímaný barevný odstín. Ten je „teple bílý“ a rozhodně je příjemnější jak známé zářivkové světlo. Druhá zmiňovaná dvoubarevná LED o průměru cylindru 2 mm má (pochopitelně kromě výraznější intenzity obou světel) „teple bílou“ barvu více jasnější, což subjektivně navozuje pocit větší bělosti (a méně žluté). Jelikož fakticky nelze na webu ukázat skutečný barevný odstín rozsvícených diod, protože jen výrazné minimum uživatelů vlastní barevně kalibrovaných monitor, je tento spor sporem z kategorie žabomyších válek. Kdo si bude chtít koupit dvoubarevnou LED SMD svítící červěně a „teple bíle“, pro jiného žlutě, tak si ji koupí. Kdo bude chtít dvoubarevnou LED SMD svítící červeně a čistě bíle, tak si ji nekoupí, protože se nevyrábí. A to je vše.

Hlav, 17. 10. 2010

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentářů 6

  1. Dan Buchtela napsal:

    Ahoj Honzo,
    anekta pro brejlouny v N-ku je nefunkční. Alespoň mně nejde zakliknout ani jedna odpověď.

  2. hlav napsal:

    Dane, děkuji za upozornění, už jsem s tím zkoušel kouzlit, ale je tam (v anketách) nějaká divná chyba. Pomohlo až když jsem anketu smazal a znovu ji založil. Zkus to nyní, prosím Tě. A děkuju za upozornění. Už jsem na web dal omluvu a v ní se to pokouším čtenářům vysvětlil, píšu hned na hot-line WP. Díky, hlav.

  3. Milan napsal:

    Tie LEDky sú zaujímavé. neviete mi povedať aký typ to je, aby som si mohol zistiť niečo viac o nich, pripadne niekde na webe nájsť k nim nejaký datasheet? Aj tie SMD aj tie s 2mm cylindrom.

  4. hlav napsal:

    Dobrý den, samozřejmě, že mám datalist k cit. typu LED SMD, jakož znám jejich typ a další důležitá obchodní data, ale když dovolíte, právě z důvodu ryze obchodních tyto pracně získané údaje nebudu zatím nikomu sdělovat, dokud nebudou ledky „pod střechou“. Pokud máte zájem o nějaký konkrétní technický údaj a je uvečdený v datalistu, rád vám ho sdělím. Pokud jde o ty 2mm, k těm datalist nemám, přivezl jsem si je z Německa z Lipska, kde je nabízela firma http://www.respotec.de/shop (a nabízí je jako jediná v Německu dále) Hlaváček.

  5. Milan napsal:

    Zdravim,

    mal som zaujem o to, ze ake napätie, prúd, proste klasicke udaje. Odkial su, ma pravdu povediac nezaujima ak by ste mi ich potom vedeli poslat na Slovensko. Ak nie, potom samozrejme polozim aj takuto otazku, ale nie takto verejne, lebo by to urcite zachytil nejaky obchodu chtivy „tiezmodelar“ :-). ja teraz cakam na dva lepty co mam objednane a velmi ma potesilo, ze taketo LED su konecne na svete. Tak dufam ze budete posielat aj na Slovensko, a teda prezradte aku budete mat cenu, to bude zaujimat urcite aj ostatnych clenov nasho klubu. Tie 2mm LED su pre mna velke ja som TT-pozitivny 🙂

  6. hlav napsal:

    Ano, rozumím, mail vám posílám mimo diskusi, hlav.

Vložit komentář

Text komentáře: