Na e-Day je třeba chodit s naditou peněženkou

„Více jak 1000 modelů letadel, tanků a bojové techniky, lodí, automobilů a motocyklů, lokomotiv a vlaků, figurek a dioramatu“ – hlásal plakát zvoucí na 10. ročník e-Day 2010, který se uskutečnil ve dnech 18. – 19. září 2010 v podzemních garážích Galerie Butovice v ulici Radlická v Praze 5. Akce se už tradičně stala i Mistrovstvím ČR v plastikovém modelářství. Součástí prodejní výstavy byla také prezentace vítězů modelářských soutěží Hobby Kids, Cadets 2009, Hobby 2009.

  Mezi lidmi se říká, že e-Day je největší modelářská výstava v ČR, které se účastní nejlepší české i zahraniční modelářské firmy. Počty vystavených modelů jsem nepočítal, ale bylo jich tam hodně. Lodě, letadla, tanky, auta – jen ty vlaky jsem tam nenašel. Jediné dva nákladní vagonky jsem objevil u stánku, kde vystavovali všelijaká dioramata. Ale možná jsem se jen špatně díval. I když vím, že železniční modeláři se bůhví proč mezi „plastikáře“ nehrnou.
  V nedělním dopoledni nebyl v Butovicích nával, což mi rozhodně vyhovovalo. „Včera to tady ale jen bzučelo a měl jsem pěkné fofry,“ řekl mi k tomuto poznatku unaveně vyhlížející Dan Buchtela, který zde nabízel výrobky své firmy Model-Scene. A jelikož jsem zde byl i loni, mohu s určitostí tvrdit, že za uplynulý rok firma velmi citelně rozšířila svůj sortiment. Navíc některé jejich produkty jsou vskutku na vysoké profesionální úrovni a tudíž srovnatelné se zahraniční nabídkou.
  U některých stánků bylo návštěvníků více, jinde se téměř nikdo nezastavil. Nevím, čím to je, možná jen momentální situací. Zdá se mi však, že firmy „bez jména“, fungující de facto jako překupníci zboží jiných větších firem, nemají moc velkou šanci udělat dobré obchody. Možná jsou to tytéž firmy mající e-shopy, které sice obratem odpoví na objednávku, ale pak jim trvá několik týdnů i měsíců, než zboží někde jinde objednají a přepošlou. Říkám si, že než chodit za kováříčky, je lepší jednat přímo s kováři.
  Viditelným „gigantem“ na e-Day byla firma Eduard, jež zabírala přiměřeně velký prostor garáží. Na stolcích bylo plno užitečného modelářského zboží. Stánek byl navíc postaven v podobě samoobsluhy, což návštěvníkům umožnilo si nabízené věci doslova osahat. A to je tisíckrát víc, než jakkoliv pěkná barevná fotka na e-shopu. Navíc zde byl dostatek ochotných prodavačů znajících do detailu charakteristiky nabízených výrobků. Vyzkoušel jsem si jednoho. To se pak hned jinak nakupuje.
  Mým hobby nejsou plastiková letadýlka (jedno jsem dostal hned u vchodu jako prezent), autíčka či lodě. Hledal a našel jsem zde stánky s nářadím. Samozřejmě jsem neodolal a rozšířil si svoji sbírku bezkonkurenčně kvalitních japonských skalpelů a nožů OLFA (musel jsem si dokonce odběhnout k bankomatu, abych si mohl udělat radost dostatečnou :-)). Naštěstí výrobky OLFA už u nás prodává hodně firem.
  Také u Václava Prantla ze Satalic (Model box) jsem neodolal a koupil si další sadu žiletkových pilek z tenkého ocelového plíšku (Contour Saw Set) od irské firmy RB Productions. Jsou to výborné nástroje.
  Na můj vkus by se e-Day mohl konat třeba po čtvrt roce, ale s větší účastí železničních modelářských firem. Rozhodně je zde nesrovnatelně více místa jak v Menze v Opletalově ulici, i když tam zase vládne onen nepopsatelný Genius loci. Ale nejspíš nejde srovnávat hrušky s jablky.

(Foto hlav)  

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: