Statistika uživatelů modelových měřítek – prosba o pomoc

Stále mi leží v hlavě, kolik je u nás v Česku uživatelů (chcete-li fandů) jednotlivých železničních modelových měřítek. A určitě nejsem sám. Všechny statistiky, které jsem prozatím viděl, postrádají podle mne objektivitu, což spatřuji například v počtech respondentů nebo ve skladbě otázky (jsou preferována tzv. základní měřítka a ignorují se všechny minoritní skupiny uživatelů). Atd. Rád bych se ale pokusil dospět k hodnověrnějším výsledkům s pomocí všech, co brouzdají po „mašinkářských“ webech.

   Jestliže jsem na svém webu, deklarovaném především jako prezentace měřítka N, zveřejnil anketu, ve které se ptám „jakému měřítku fandíš?“, je mi jasné, že nemůžu předpokládat, že dostanu seriózní a objektivní odpověď. Totéž ale nemůže tvrdit žádný obchodník či provozovatel e-obchodu, který třeba na základě vyhodnocení počtu prodaného zboží bude tvrdit, že nejvíce věcí se prodává dejme tomu v měřítku H0. Samozřejmě, jestliže výrobci produkují své výrobky především v tomto měřítku, bude to nejspíš pravda. Ale rozhodně to úměrně nekoresponduje s počtem uživatelů všech modelových měřítek. Je to začarovaný kruh. Kdyby specializované firmy vyráběly (samozřejmě hypoteticky) pro všechna měřítka stejně, určitě by se časem situace změnila. Ale to je nesmysl. To ale není kritika ze strany modeláře, který našel zálibu v N-ku, to je prostý fakt, protože tady fungují zákony trhu. Jenže, jsou tady ještě tzv. malo-výrobci, kteří hledají nápady a požadavky minoritních skupin modelářů. Bohužel se ale nemohou spolehnout na seriózní údaje, a tak nevědí, kolik kusů malých sérií mají nechat vyrobit… Však říkám, začarovaný kruh.
  Nápad naprogramovat a zveřejnit anketu na webu (v časopisu) a zeptat se na otázku jaké modelové měřítko preferuješ (užíváš) mělo a jistě bude mít mnoho dalších kolegů a redaktorů. To jenom potvrzuje moje slova, že v tom stále nikdo nemá zcela jasno. Možná, že někdo si myslí, že už z dřívější ankety má v ruce správnou odpověď. Ujišťuji ho, že nemá. Už jenom proto, že skladba uživatelů se vyvíjí a mění.
  Zmínil jsem se, že důležitým faktorem, ovlivňujícím podobné statistické výsledky na podobnou otázku, je počet respondentů. Nemá cenu nyní diskutovat o tom, proč čtenáři webů (časopisů) ankety ignorují, nebo naopak, co vede jiné ke kliknutí myší. Stejně tak ,nemá cenu zpochybňovat, že ti co hlasují, stejně naschvál kliknou vedle… Tudy cesta nevede. Odborníci-statistici by jistě vytkli řadu dalších chyb, kterými takové ankety trpí. Na druhou stranu ale nevím nic o tom, že by ČSÚ podobný statistický průzkum uskutečnil. Jestli ano, moc by mne zajímal výsledek.
  Přesto si myslím, že když se dají dohromady výsledky několika podobných (byť amatérských) anket, zprůměrňují se získané výsledky a sečtou se počty respondentů, možná že dojdeme k eliminaci preferování měřítka na tom kterém webu a dalších faktorů, které již uskutečněné statistiky diskvalifikují. Prostě, že se k nějakému přesnějšímu číslu dostaneme.
  A tak vás prosím, přátelé – modeláři, zda-li byste mne mailem mohli upozornit na všechny podobné ankety, na které při brouzdání po internetu narazíte. Já jich několik našel, ale stále se mi jich zdá málo k tomu, abych z dílčích závěrů vydal nový resultát. Snad se nám takto společně podaří dopídit se hodnověrnějšího výsledku.
  Jestli má někdo lepší nápad, sem s ním. Komu se naopak zdá tento postup malicherný, nechť ho laskavě rychle zapomene.
 
Díky, Jan Hlaváček
colonel/et/mybox/tečka/cz

Rubrika: VARIO

Vložit komentář

Text komentáře: