Povodeň dostihla i kamaráda (2)

Před hodinou mi volal Luděk Aschenbrenner. Postěžoval si, že největší problém ve Vísce dnes, v pondělí 9. 8., dva dny po povodni, je v tom, že dosud jim nepřivezli litr čisté vody na mytí. A samozřejmě čistící prostředky k tomu. Prý snad zítra. Dopoledne odchytil hasiče a přemluvil je, aby mu tlakovou vodou ostříkali Picomax 80 CNC od věhlasné švýcarské firmy Fehlmann (blíže ZDE), kterou považuje za nejcennější stroj ve firmě. Hodiny práce se zprovozněním vyřazeného stroje, s čímž mu pomáhal Zdeněk Valter, odnesla voda. „Mašina i dílna jsou vystříkané, ale všechno rezne před očima,“ líčil v telefonu Luděk. „Až to pořádně vyschne, tak uvidíme, jestli tu potopu přežila elektronika.“

  Luděk má málo konzervačních olejů (kromě absolutnímu nedostatku čisté vody), protože všechno co měl odnesla říčka. „Tu velkou dílnu, kde je nejvíc strojů, zatím neotvírám. Vytvořilo se tam takové zvláštní „vodo-olejové“ klima,“ líčí s humorem Aschenbrenner. Prý dokud jsou věci uvnitř, tak jsou jakoby konzervované, ale jakmile něco vynese ven, hned to zrezaví. „Problém je ale v tom, že všude v dílnách je tma, jsme stále bez proudu, a jak se tam prohnala voda, je to tam na zabití,“ vysvětluje jeden z dalších problémů.
  „Potřeboval bych jednoho nebo dva pomocníky na čištění toho, co se dá vynosit ven,“ vyjadřuje konečně konkrétní potřebu. „Ale neorganizuj žádnou masovou akci, tady není prostřední k životu pro víc lidí,“ říká Luděk. Diskutujeme proto tuto potřebu s šéfem Zababova Zdeňkem Valterem. Je to ale práce pro mladého, zdravého a odvážného chlapa. Nemocný důchodce se na tuto práci nehodí.
  Ranní aktuální příspěvek na našem webu zvedl vlnu zájmu. Ozvali se první lidé, kteří chtějí poslat Aschenbrennerovi finanční pomoc na likvidaci škod. Někteří už tak učinili. Sehnali jsme už i jeho bankovní konto, které na požádání sdělím.

Hlav, 9. 8. 2010, 20:10 hod.

Rubrika: ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: