Tak jsem zase dostal přes hubu

A docela mne překvapilo, odkud tentokrát facka přiletěla. Vůbec jsem netušil, že zájmově orientovaný časopis může mít jiný než odborný náhled, jak vyjímám z citace níže. Když ne odborný náhled, tak jaký jiný? Snad ne politicky orientovaný? Spíše bych předpokládal opak. Jenže, dneska, když jsou za vším peníze a s tím související styky na sponzory a jejich kamarády, a kamarády kamarádů… a vůbec…, tak se člověk nemůže divit.
  Inu, před časem jsem nabídl spolupráci časopisu Železniční magazín s tím, že bych mohl být nápomocen při představování zajímavých osobností ze světa modelářů, stejně tak bych mohl sledovat zajímavě profilované a aktivní modelářské kluby a jejich výstavy, a třeba i pomoci s informacemi z prostředí modelů velikosti N. Zavolal jsem tedy panu šéfredaktorovi, vyjádřil mu svůj návrh a měl jsem dojem, že zaujal a snad i přišel vhod. Pak jsem se potkal s pověřeným panem redaktorem a dohodli jsem se na podrobnostech. A hned jsem také redakci poslal dva příspěvky obsahující zpravodajství ze dvou akcí. Rozhodně jsem se za ně nemusel stydět. Takových reportáží jsem napsal stovky.
  Přišlo mi ale divné, že se následně bezmála měsíc a půl nic nedělo. Dnes už vím, že se dělo – byl jsem v té době nejspíš kádrován a lustrován… Po druhé urgenci mi konečně přišel mail od samotného pana vydavatele časopisu Martina Misoty, který mne dostal do kolen :-). Ne proto, že jsem byl odmítnut, neboť pan majitel má svaté právo si své spolupracovníky vybírat, ale kvůli zdůvodnění odmítnutí. Pro lepší pochopení musím doslovně ocitovat obdržený mail, cit.:
  „Vážený pane Hlaváčku, děkuji za nabídku spolupráce na tvorbě modelářské části Železničního magazínu. Vámi zaslané příspěvky o výstavě modelů v Chrudimy a veletrhu v Norimberku jsem si pozorně přečetl, nicméně Vám sděluji, že Váš náhled (nejen) na svět modelové železnice není v souladu s názory redakce a vydavatele. Martin Misota.“
  Pravopisnou chybu pomíjím a slovo nejen v závorce jsem zvýraznil. To proto, aby bylo hned na první pohled jasné, že ani tak nejde o mé názory na svět modelové železnice. Dovedu si živě představit, co se asi honilo hlavou panu vydavateli, když zjistil, kdo že se mu to hlásí do party, a když si navíc sehnal reference o mé osobě. Kde a od koho, to je mi naprosto jasné.
  Takže, hlavně zdraví fyzické a duševní… To přeju i panu vydavateli. A rozhodně mne to neodradí jeho časopis číst, i když nemám ten správný náhled (nejen) na svět modelové železnice, přesněji stejný jako ho má redakce a vydavatel :-). (Měl jsem za to, že se aspoň trošku odlišujeme od Severní Koree.)
  Každopádně jsem si opět potvrdil, že když jednou mocní tohoto světa někomu vypálí cejch, byť k tomu použijí ten nejpodlejší způsob likvidace, ani po dvou vyhraných soudech se naprosto nic nezmění. Ale taky vím, že titíž mocní se bojí dál, což je nutí kolem sebe neustále zametat. A k tomu mají své pomocníky.
  Z čehož plyne poučení, že jen s modrými mašinkami k volbám? Tak toho bohdá nebude!

Jan Hlaváček, 20. 3. 2010

 

 

Rubrika: VARIO

Vložit komentář

Text komentáře: