Na skok v Roudnici nad Labem

Tentokrát jsme se nevydali do Roudnice nad Labem do jedné ze zdejších škol kvůli věhlasnému kolejišti, které tvoří s tamními školáky jejich školník Karel Brejša, ale na setkání skupiny modelářů N-scale klubu Zababov. Bylo to poprvé, co se ve zdejší školní tělocvičně odehrálo ježdění s modely v měřítku 1:160, dosud v této roční době organizované spolu s vyznavači většího měřítka (TT) v Zákupech.

  Neznám detailní důvody, proč letos došlo k rozdělení tradiční akce společného setkání TT-čkařů a N-kařů ze Zababova, ale nejspíš v tom není třeba hledat nic špatného. Prostě, jak roste počet modulů obou skupin, bylo asi stále obtížnější vejít se do jedné tělocvičny v Zákupech.
  Layout postavený v Roudnici nad Labem byl nakroucený na všechny možné strany a dokonale využil prostor tělocvičny. Co bylo na první pohled jiné od minulých setkání? Dopracovaní většiny modulů nejen po nezbytné stránce provozní, ale i modelářské. Až na výjimky (skutečné novinky) už zde nebyly k vidění moduly, po kterých běží kolej přilepená na styroduru. Naopak, de facto celý layout byl sestaven z pěkně zatravněných a zalesněných modulů představujících výseky z reálné přírody s různými potůčky, mostky, přejezdy, či továrničkami a drážními objekty, které navíc už nenesly jen visačky se jmény dlouholetých členů klubu. To je podle mne důkazem toho, že do činnosti klubu se zapojila „nová generace“.
  Z krátké návštěvy člověk nepostřehne, jak spolehlivě ten velký celek funguje. Pravda, během dvou či tří hodiny bylo nutné několikrát zastavit čas, protože něco v provozu zaskřípalo. Ale i to je součásti „hry“ velkých modelářů. Malí, kterých bylo na místě nezvykle mnoho, se v tu chvíli nejspíš nudili. „Hele vole, už jim to zase nejede … se zase budu nudit,“ prohodil jeden adolescent k druhému, když jsem je náhodně míjel, zatímco fotrové a dědkové usilovně makali…
  Nenechavé prstíčky dvou klučíků přítomných při naší „inspekci“ rozestavěného školního kolejiště nahoře pod střechou byl nucen dosti důrazně a opakovaně dirigovat samotný školník, protože prostě tihle kluci nemohou sahat na všechno, co vidí. A to školník to s dětmi umí a má svatou trpělivost. Nejhodnější byli ti nejmenší mrňousové, kteří si nosili podél kolejiště stoličku, aby viděli, jak nahoře na modulech jezdí vlaky, a táta nebo děda je měli pod kontrolou. Jinak to mezi tak drahými věcmi ani nejde.
  Naše cesta do Roudnice měla mimo jiné za cíl zprovoznit dvě novinky na modulech Radka Mendeho, a to točnu a tachometr – oba moduly z produkce DIGI-CZ – ZDE.  Točnu se podařilo naprogramovat, takže příště už určitě bude točit s lokomotivami, tachometr měří, ale možná ještě bude potřebovat vylepšení softwaru.
  Pár obrázků pořízených v sobotu odpoledne ve škole v Roudnici nad Labem dává tušit, že o akci N-scale zababovského klubu byl zájem a že nepochybně splnila cíl. Ačkoliv platí „nechval dne před večerem“, troufnu si konstatovat, že premiéra v Roudnici se vydařila.

Foto hlav

Video Roudnické televize: ZDE

 

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentářů 6

  1. PaMi napsal:

    Bylo to tam bezva. Děkujeme přátelům měřítka „lupa“ za příjemně strávenou sobotu.

  2. Jirka Nvlaky napsal:

    Pěkná reportáž i článek a foto. Podíval jsem se také na záběry Roudnické televize. KATASTROFA….absolutně nic neříkající…jen popocházející lidé a prázdné moduly….jako zázrakem se tam rozjel jeden model…ale jen pár sekund… Co je to za kameramana a režiséra a co tím chtěl ukázat? Jestliže takto nezáživně chce propagovat technické možnosti a činnost pro mládež, pak se nedivím, že ji odradí…
    Jirka

  3. brejsak napsal:

    Musím trochu poopravit reportáž z Roudnické televize, všechny záběry jsou ze čtvrtečního dopoledne, kdy se měly stavět moduly a zapojovat elektrika a toto již kolem 10 hodiny bylo hotovo.
    Takže na zhodnocení, co a jak jezdilo by bylo nejlepší se zůčastnit osobně a nekritizovat nic bez znalosti konkrétního stavu věcí! Ale ono je to u nás už takový národní zvyk,psát o tom, jak je to a to špatné a nevyzkoušet si to sám!
    To jen na okraj minulého příspěvku, správně to popsal v prvním komentáři PaMi.
    školník

  4. Kamil T. napsal:

    … a nechtěl ten Jirka-Nvlaky říct jen to, že se mu nelíbila televizní reportáž, ne akce jako taková? Vždyť třeba stačilo, aby ti dva páni, co stáli před kamerou, vysvětlili, co se zrovna v hale děje a sami pozvali kameramana, aby nahlédl na to, co tahle parta lidí umí vymodelovat.. Ale jinak – po bitvě je každý generál.

  5. Jirka Nvlaky napsal:

    Karel Brejša asi špatně pochopil, co jsem kritizoval… pouze reportáž jako takovou. Právě proto, že jsem na akcích Zababova už několikrát byl a vím o co jde.
    Jen dodatek: Taková akce je náročná na zorganizování.. na krásném velkém modulovém kolejišti jezdí přesné modely… řízeny digitálně… podle jízdního času a návěstidel… ozvučené… A v záběru kamery v reportáži je jen jeden vůz tlačený po kolejích prstem… a to si myslím, že propagaci žel. modelářství moc neprospělo. Chyběl provoz. Jirka

  6. Zdeněk Slabý napsal:

    Bylo by špatné kritizovat Karla. On to opravdu umí, a hlavně se snaží jako každý jiný modelář. Nikdo nic neudělá profi. Pořád se zkouší a vylepšuje. No a snad to jednou vyjde, to pravé jak jsme to chtěli ukutit. Všem modelářům přeji hodně úspěchů v kutění modelové železnice. Zdeněk Slaby

Vložit komentář

Text komentáře: