Jen tak na okraj…

Tak jsem zase jednou proséval moudra na internetu a najednou jsem si uvědomil, že vlastně nevím, co hledám. Znáte to taky? Klikáte, čtete, přemýšlíte… Do uší jsem si pouštěl uklidňující jazz a la Bossa Nova, pročetl jsem nabídku Modellbahn Kram, který mi poslal novinky firmy Brawa. Po dosti vyčerpávajícím dnu, jaký můžeme mít jenom my důchodci :-), jsem vyřídil skoro všechny maily, a protože jsem byl celý život zvyklý plánovat práci sobě i ostatním na dny, týdny i roky dopředu – koukám, že mi pro další moje aktivity chybí tenoučké vodiče…

  Aby vážený čtenář pochopil kam koukám, když píšu, přikládám dokumentační snímek mého „bordelu“ pod monitorem, kde se už trapně dlouhou dobu válí ve dvou krabičkách na molekuly rozebraná „zubačka“. Vlastně by už byla dávno sestavená, kdybych měl vyřešené, jak a čím propojím dekodér (který se do ní snažím vmáčknout) s kolejemi a motorem, ale hlavně s čelními tišťáky, na kterých už „visí“ LEDky. (Pozn.: v té odlivce je pravá slivovice).
  Mistr Osvětlovač Pavel Tvrz mne sice učí nebát se používat lakované dráty, ale abych ho moc nenaštval, prohlásím, že ty co mám jsou moc nepoddajné. Skutečně, na tohle elektrikářské „harakiri“ se mi jeví příjemnější tenoučká lanka v bužírce (asi se tomu může říkat i jinak).
  Proto si schovávám každý odstřižený fousek od dekodéru, protože ausgerechnet tyhle vodiče se mi jeví jako ty NEJ. Jenže, v tuzemsku jsem dosud nenašel jejich prodejce. Shodou okolností jsem takového prodejce objevil před nedávnem na veletrhu v Norimberku. Vzal jsem si od něho vizitku a – a konečně se vracím k vyhledaným adresám na internetu…
  Vyskočil na mne odkaz na TUZEMSKOU firmu, která – podle všeho – tyhle tenoučké vodiče nabízí. Jenže, znáte to? Už jsem se ZDE setkal s lecčíms. A tak zdvořile panu prodejci píšu, že bych poprosil o dva, tři odřezky vodičů, abych se mohl přesvědčit, zda jsem na správné stopě, a dodám, že rád zaplatím výlohy s poštovným.
  A celý tento článek píšu hlavně kvůli odpovědi, kterou jsem dostal (viz dále). Při jejím čtení jsem si uvědomil ten strašný omyl, který nám stran všemocné role trhu vtloukali do hlavy otcové-revolucionáři, totiž, že trh rozhodne. Hovno! V Česku podle mne rozhodne blbost, vyčuranost, hloupost a tupost lidí vycvičených, že krást je národní hrdost! Není třeba řešit otázku, jestli se budeme mít stejně jako v Řecku či Portugalsku, anebo jako v Německu.
  Čtěte prosím, co jsem si musel přečíst já:
  Dobrý den, nabídka je stále platná (ptal jsem se, jestli nabízené „dráty“ jsou stále k dostání – J. H.). Bohužel dnes odjíždím na týdenní dovolenou. Trochu mě překvapil váš požadavek, myslím, že není žádný obchod který by vám takto vyhověl. I přesto jsem ochoten vám poslat dva tři cm na ukázku v obálce, jen vás poprosím, aby jste se mi připoměl příští sobotu. S pozdravem M. M.
  No, pominu několik pravopisných chyb, které by se v obchodní korespondenci snad vyskytovat neměly, ale protože i já jsem „jazykový křemen“, tohle není podstatné. Pánovi-podnikatelovi se rozhodně připomínat nebudu, leč odpověděl jsem mu: Dobrý den, omlouvám se, že Vás můj požadavek překvapil, já to dělám běžně, že „půjčuji“ věci z N-šopíku na vyzkoušení (pipety, stahováky atd.), ale to je věc přístupu a důvěry k zákazníkovi. Klidně mi ty odřezky a poštovné za známku vyúčtujte. Já jsem Vám také napsal, že až objednám kabely (budou-li to ty, co sháním), že vám doplatím odřezky i poštovné. Tak hezkou dovolenou.
  Docela upřímně – nevím, jestli mám u tohoto „podnikatele“ dokončit objednávku. I kdyby byl u nás jediný, kdo má na skladě tyhle tenoučké vodiče, moc už o ně nestojím, protože nejspíš stejné obratem seženu – a bez keců! – na 100 místech v Číně!

 

Rubrika: ZPRÁVY

komentáře 2

  1. Zlámalík napsal:

    No to je klasika přístup. Dva tři cm, tomu říkám vzorek!
    Silnější drátky používám ze zabezpečovacího kabelu, jsou tam lanka 0,22 a 0,5 mm2, každá jinak barevná. Pokud jde o často ohýbané, pak tahám lanka z kabelu, kterým jsou připojeny elektrické zámky (Abloy) ve dveřích, jsou to speciálně navržená lanka pro časté ohýbání.
    Ale pokud jde o instalaci třeba k LEDkám do mašiny – zkoušel jste kabel k IDE harddisku? Jsou dva, ten starší 40žilový má silnější drátky, nové pložší 80žilové jsou už úplně „prdimalé“ (jak říká můj synek). Jeden kabel = 80x nějakých 30 cm, to je už slušná zásoba. Kdyžtak vám nějaký kabel můžu poslat, mám od všeho něco (víc jak 3 cm :-)).

  2. hlav napsal:

    Netušil jsem, kolik lidí se mi ozve na toto tak okrajové téma. Kromě kolegy Zlámalíka mi několik lidí telefonovalo nebo napsali mail. A prozatím všichni „unisimo“: 1. přístup pana podnikatele s drátky je podivný; 2. já používám drátky takové a makové, které se dají sehnat tam a tam; 3. jesti potřebuješ, pošlu…“. Svědčí to o jediném – že mezi skutečnými modeláři panuje trvalá solidarita, že přes devastaci lidských vztahů způsobených chováním naší politické garnitury všech barev stále mezi normálními lidmi funguje zdravý selský rozum a hlavně, že existuje nezištná snaha pomoci si navzájem. Za to opravdu upřímně děkuju! Těší mne, že když budu potřebovat, že mohu napsat. Jan Hlaváček.

Vložit komentář

Text komentáře: